SaaS çözümleri ‘kapsamlı’ değer yaratıyor!
Özellikle pandemi ile birlikte iş sürekliliği adına bulut bilişim kullanımı her ölçekte şirkette arttı. Bulut kullanımının artmasıyla birlikte yönetilen hizmetler kavramı da şirketlerin hayatında daha büyük rol oynamaya başladı. Yönetilen hizmetler sayesinde şirketler maliyetleri düşürmek ve iş kalitesini artırmak için iş yüklerinin bir kısmını üçüncü parti bir firmaya aktarabiliyor. Bu durum, şirketlerin müşterilerine sundukları uygulamaların veya hizmetlerin de iyileşmesini sağlıyor. Red Hat Türkiye Genel Müdürü Haluk Tekin, “Çünkü SaaS çözümler sayesinde şirket bünyesindeki ekipler, faaliyet gösterdikleri alana odaklanabiliyor ve şirket de daha fazla kaynak yönlendirebiliyor. Böylece yönetilen hizmetlerin şirketlerin sunduğu çözümlere son derece olumlu katkısı oluyor” sözleri ile gelişimi değerlendirdi.
Değer yaratan sektörel mimari
Bu gelişim, beraberinde bulutta ‘sektöre özel yapıların’ gelişmesini sağlıyor. Haluk Tekin’in dikkat çektiği gibi, sektörlerdeki en yoğun kullanım alanları için de özel bulutlar gündemde. Çok farklı bulut hizmetleri, araçlar, API’ler, iş akışları ve uygulamalar sektörlere yönelik olarak bulut üzerinden şekillendirilebiliyor.
Haluk Tekin’e göre, sektörel bulutların hem müşteriler hem de genel bulut sağlayıcıları için değer yaratma potansiyeli var. Bu tür bulut çözümleri, yıkıcı teknolojilerin oluşturduğu rekabeti en çok hisseden endüstrilerdeki geleneksel şirketler için çok uygun olabiliyor. “Bu şirketlerin temel iş uygulamalarını genel bulutlara taşıması zor olabiliyor. Çünkü genellikle yerel olarak geliştirilmiş eski uygulamaları veya şirket içi veri merkezleri için tasarlanmış sektöre özel yazılımları kullanıyorlar” tespitini yapan Haluk Tekin, bu yüzden bu şirketlerin zor bir seçimle karşı karşıya kalacağı kanısında. Uygulamaları olduğu gibi buluta kaydırmak, arzu edilenin altında performansa neden olabilecekken, bunları bulut için yeniden yazmak da zaman alıcı ve maliyetli olacak. İşte bu noktada sektörel bulutlar, bulut geçişlerini hızlandırma ve riski ortadan kaldırma konusunda çok faydalı olabilirler.
Aksama riski minimumda
Sektör ihtiyaçlarına yönelik bulut yapıları, yine sektör spesifik SaaS çözümleri ile gelişim sergileyecek. Haluk Tekin’in belirttiği gibi, yönetilen hizmetler ya da başka bir deyişle SaaS çözümler, belirli bir süreci yönetmek için gereken zamana sahip olmayan veya odaklarını başka bir alana yöneltmesi gereken ekipler için iyi faydalı oluyor. SaaS çözümler bulutu kullandığı için maliyeti de bundan ibaret oluyor. Böylece çalışan ve eğitim masrafları da ortadan kalkıyor. “Bir işlevi şirket içinde oluşturmak yerine yönetilen bir hizmeti tercih eden şirketlerin ödemeleri de öngörülebilir hale geliyor” değerlendirmesini yapan Haluk Tekin, ekledi: “SaaS hizmeti sağlayıcıları hizmetin erişilebilirliğinden sorumlu olduğu için hizmetin aksama yaşadığı süre de azalıyor.”
Daha kapsamlı çözümler olacak
SaaS çözümlerini en temel ihtiyaçtan bir şirketin belirli gereksinimine kadar her şeyle özelleştirebilmek mümkün. Tüm bu faydaları sayesinde SaaS çözümleri, sektörlerde daha da fazla tercih edilecek. Haluk Tekin’e göre, talep arttıkça, bulutlara yapılan yatırımların arttığını ve bulut üzerinden sağlanan imkanların çok daha kapsamlı hale geldiğini göreceğiz. Haluk Tekin, bu alanda yazılım şirketleri ve startup’ların, servis sağlayıcıların konumunu ise şöyle değerlendirdi:
“Açık kaynak çözümler startup’lar için zaten çok eskiden beri güvenilir limandı. Kolay erişim, tüketim ve bir yandan da ihtiyaca göre maliyetlendirme imkanları başlangıç aşamasındaki startup’lar için her zaman çok faydalı olmaya devam edecek. Ayrıca, genel bulut sağlayıcılarının da son yıllarda bu konuya çok önem verdiğini görüyoruz. Özellikle bulut maliyetlerinin arttığı bu dönemlerde startup’lar için sağlanan avantajlar çok önemli olmaya başladı. Kullanım kredileri, teknik eğitimler ve yazılım desteği de startup’lara sağlanan ana başlıklar olarak değerlendirilebilir.”
Yenilikler ve yetkin İK adımları bir arada
Red Hat Türkiye Genel Müdürü Haluk Tekin: “Tüm dünyada bir hayal olarak kabul edilen imkanların gerçeğe dönüşmesi için çalışıyoruz. Mesela Nokia’nın ağ özelliklerini iyileştirme alanındaki deneyimini bulut altyapısı ve kurumsal uygulama deneyimi alanlarındaki yaklaşımımızla bir araya getirdiğimiz iş birliği ile 5G’nin çok daha fazla alanda kullanılabilmesini sağlıyoruz. 5G Cloud RAN çözümünü Red Hat OpenShift üzerinde çalıştıran Nokia ile tüm dünyanın iletişim ihtiyaçlarını gidermek için çalışıyoruz.
Bunun dışında, General Motors’un Ultifi yazılım platformuna Linux’un işletim sistemi özelliklerini kazandıran Red Hat In-Vehicle Operating System ile araçlarda kullanılacak yeni nesil çözümlerin geliştirileceği otomotiv ekosisteminin gelişmesine katkı sağlıyoruz.
Ancak, belki hepsinden daha önemli ve daha etkili olan BT alanında tüm dünyada yeterli deneyime sahip kişi eksikliğini giderecek adımlar atıyoruz. Bu eksiklik, geliştirilen inovasyonların tam potansiyeline erişmesine de engel olabiliyor. Biz de açığın büyük bir kısmını sürdürülebilir şekilde giderebilmek için inovatif danışmanlık servislerimiz ve interaktif eğitimlerimizle yeni nesil açık kaynak ve teknoloji uzmanlarının gelişimine katkı sağlıyoruz.”