900
BThaber senenin 50 haftasında yayınlanıyor, 2 hafta tatil yapıyor. Bu sayı 900’üncü. Demek ki 18 yıldır yayında. Kutlarım.
Geçtiğimiz hafta, AB’de, üye ülkelerin sağlık sistemlerinin bir diğeri ile benzer kılınması ve bir ülke vatandaşının, diğer bir ülkede sağlık hizmeti almasının farksızlaştırılması için bir çalışma başlatıldı. Her şeyde olduğu gibi AB, bunda da önce yönetsel tarafı ele alıyor, kısaca bu alanda da bir “müktesebat” oluşturuyor. Öyle ya? bir ülkenin vatandaşı gidip başka bir ülkede sağlık hizmeti alsa, bunun faturasının o kişinin sağlık sigortası primini ödediği ülkeye çıkartılması gerek. Hoş geldin “Cross-border Healthcare Directive” (yayın tarihi Mart 2011). Demek ki işin yasal boyutu çözülmüş.
AB üyesi ülkelerin vatandaşları, bizde de örnekleri görüldüğü üzere, sağlık hizmetlerini, elektronik ortamdan yararlanarak kolayca almaları hedeflenmiş. Bu amaçla zâten “Digital Agenda for Europe” deklarasyonuna gerekli maddeler konulmuştu. En son, 2011’de yaşlı hastaların elektronik ortamda sürekli gözetim altında tutulmaları için bir pilot uygulama (EIPAHA) başlatılmıştı: “European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing”. Bizde de hatırlayacaksınız, kimlik kartlarımızın biyometrik doğrulama bilgilerini de içeren elektronik destekli kılınması ile hastane ve eczane işlemleri, kartınızı verip parmağınızı basmanız ile “tele-medicine” kapsamına girmişti, ülke genelinde de yaygınlaşıyor.
Küresel “tele-medicine” pazarının 2011’de 11,6 milyar dolar olduğu biliniyor, 5 yıl içinde 17,5 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Burada “iş” var. Türkiye ilginç bir konumda. Birçok uygulama ile AB ile başa-baş durumda, hattâ bir kısım uygulamalarda ileri bile olabilir. Zamanı geldiğinde AB ile uyumun sağlanması için, mecburen sistemimizi biz değiştireceğiz. Şimdiden buna uyum gözetilse iyi olmaz mıydı?
Dahası, mâdem biz başa-baş veya daha ileriyiz, şu çalışmaların içinde yer alıp, AB’ye yol göstersek, bir kere de onlar bize uysa daha iyi olmaz mı? Eninde sonunda bizim de o pazara sağlık hizmeti satmaya ihtiyacımız var.