Vaillant Grup IT Direktörü Abdurrahim Mazlumoğlu: “HER KONUDA YEDEKLİLİK ÖNEM TAŞIYOR”
“Vaillant, Demirdöküm ve Protherm markalarımızla Türkiye pazarındayız. Bozüyük’te bir üretim tesisimiz, Ataşehir ve Kurtköy’de genel merkez binalarımız var. SAP, Salesforce gibi global sistemlerimiz ve bunların felaket kurtarma altyapıları Almanya’dan yönetiliyor.
Sizlerin evlerinize kombilerinizi, klimalarınızı tamir etmek ve kurmak için gelen teknisyenlerimiz toplamda 1100 civarında ve bir kısmı kendi kadromuzda olan arkadaşlarımız. Servis süreçlerimizde kağıt kullanmıyoruz, el terminalleri üzerinden gönderilen SMS’ler ile verilen hizmet müşteri tarafından onaylanıyor. Teknisyenlerimizin ve çağrı merkezimizin hizmet sürekliliği oldukça önemli. El terminallerinin ve SMS’lerin çalışmaması servis süreçlerimizin durmasına yol açıyor. Depremde de bu konunun önemini doğrudan yaşadık.
İş sürekliliğine dair risk değerlemesi için teklifler topluyoruz. Depremden çok önce başlamıştık bu sürece. İş sürekliliğinde ne kadar katı olunmalı, bu iyi değerlendirilmeli. Bir banka örneğin, olası İstanbul depremi anında 1 gün boyunca mobil uygulamasının sınırlı çalışmasını göze alıyor, felaket kurtarma planlarını buna göre yapıyor. Banka bile bu 1 günü kabul ediyorsa, biz 2-3 saatte ısrarcı olmalı mıyız? Öncelikleri doğru belirlemek gerekiyor. Ayrıca, insan yedekliliğinin önemini bu depremde daha fazla fark etmiş olduk. Depremin hemen sonrasında telefonsuz ve bilgisayarsız kalacağız belki çoğumuz. Bu nedenle, İstanbul’da yerleşik çalışanlardan herhangi bir görevi yerine getirmelerini beklememek lazım. Bu durumu, Bozüyük fabrikamızdaki IT ekibimizle İstanbul’daki IT ekiplerimizi yedekleyerek çözmeyi planlıyoruz. En kritik sistemlerimiz için zaten yedekliliklerimiz mevcut, testlerimizi düzenli olarak yapıyoruz.
Felaket kurtarma senaryolarında yüzde 100 hazır olmak pek mümkün değil. İllaki gidilecek yok, yapılacak şey, iyileştirilecek bir nokta var. Felaket anında IT ekipleri ne yapacağını biliyor, ama iş birimlerinde farkındalık bu kadar yüksek mi? Felaket kurtarma dokümanlarınız var, ama felaket anında bu dokümanlara ulaşılamaması durumunda B planınız nedir? Bu dokümanların yazılı çıktısı var mı bir yerde veya disklerinizde duruyor mu? Bu ve benzeri çok detay var üzerinde düşünülmesi gereken.”