İSBAK Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Alabaş: “İsttelkom’la yaptığımız işbirliği sayesinde biz ana işimize odaklanıyoruz”
“Biz teknoloji odaklı bir şirketiz ancak geldiğimiz noktada ağırlıklı olarak teknolojik işlerin bakımını üstleniyoruz. Bunu yaparken de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İSBAK’a biçmiş olduğu işleri önceliklendiriyoruz. Bu bağlamda, temelde bize uygun görülen işlerin sorumluluğu üstlenmenin dışında; uzaktan yönetim ve verimlilik üzerine de çalışmalar yapıyoruz.
Geçmişte iş planlaması yaparken enerji, yedekleme, enerji depolama (akü vb.) gibi sistemlerin hepsi aynı binada olurdu. Bunları tek bir merkezden kontrol etmeye çalışıyorduk. Bunun kaçınılmaz bir sonucu olarak da olası bir felaket durumunda tüm sistemler aynı anda zarara uğruyordu. Ancak geldiğimiz noktada veri merkezlerinde sistemler ayrılmaya başlıyor. Enerji sistemi, yedeklemesi ve fiberi ayrı yerlerden geliyor. Çünkü sürdürülebilir olmak hayati bir önem kazandı.
Bu perspektifle bakınca personelinizi de en verimli şekilde çalıştırmanız gerekiyor. İSBAK olarak biz de bu modelden yola çıkarak verimlilik üzerine çalışmalar yapıyoruz. Örneğin Bilgi İşlem ekibimizde nicelikten çok niteliği önceleyerek verimliliği yükselttik.
İSBAK olarak, İBB’nin sinyalizasyon ve akıllı ulaşım projelerini biz üstleniyoruz. Bilgi işlem projelerimizi, help desk işlemlerimizi İSTTELKOM’dan destek alarak onların sunucularına aktardık. SOC/SOAR hizmeti ve veri yedeklemesi dahil bütün güvenlik desteğimizi, sızma testlerimizi İSTTELKOM aracılığıyla gerçekleştiriyoruz. Bir anlamda iş yükümüzün bir kısmını İSTTELKOM üzerinden yürüterek enerjimizi ana iş alanlarımıza yönlendirebiliyoruz. Böylece de hem hizmet hem projeler noktasında verimliliğimizi arttırmış olduk. Örneğin, İstanbul’da yapılması planlanan bir kazıda CK Enerji, İGDAŞ, İSKİ gibi ilgili idarelerin operasyona dahil edilmesini sağlayan İBB’nin AYBİS isimli proje altyapı bilgi sisteminin altında bizim imzamız var. İstanbul genelinde bütün altyapı kurumları, kuruluşları, şirketleri, ilçe belediyeleri ve İBB müdürlükleri bu sisteme entegre halde. Telekom operatörleri de bütün baz istasyonu bilgilerini bu sisteme giriyor. Bütün İstanbul’un dijital şantiyesi AYBİS üzerinden yapılıyor diyebiliriz yani. Bu projeyle bütün kurumlar arası koordinasyon sağlanarak tek seferde ve tek bir yerden başvuru ile kazı çalışmalarının daha sistemli hale getirilmesi sağlandı.”