Büyük veri ‘çözüm’ ister
Kurumların sahip oldukları veriler sürekli ve hızla artıyor. Kurumlar daha önce en değerli varlıklarını sahip oldukları fiziksel değerler olarak görürken, şimdi sahip olduğu veriyi en hızlı şekilde anlamlı bilgiye dönüştürebilenler ‘en zengin’ler olarak değerlendiriliyor. Teradata Türkiye Ülke Müdürü Gamze Aydın, hız ve kârlılık gibi konularda öne geçmek isteyen kurumların rekabetin son derece yoğun olarak yaşandığı günümüz iş dünyasında üretim ve hizmet kadar büyük veri yönetimine de odaklanmaları gerektiğini söyledi. Araştırmaların büyük veri çözümlerini kullanan şirketlerin verimlilik konusunda eşitlerinden yüzde 4 daha verimli, kârlılıkta ise yüzde 6 daha kârlı olduklarını gösterdiğini ifade eden Aydın, şu bilgileri verdi:
“Günümüzde veri, sürecin iyileştirilmesi için kullanılan materyal değil, işin ana maddesi. Bu durumda da veri, ister istemez tüm kurumlar için en önemli hammadde haline geliyor. Veri doğru araçlarla bilgiye çevrildiğinde, bu bilgi her aşamada paraya, prestije veya güce dönüşebilir. Buna paralel olarak, bir firmayı müşterilerinin gözünde diğer rakiplerinden ‘farklı’ kılabilir ve ‘tek’ konumuna getirebilir. Ayrıca firmanın müşterileri ile ilgili farklı kanallarda üreyen ve yapısal ortamlarda tutulmayan bilgilerin, halihazırda CRM ve müşteri bilgileri ile eşleştirilmesi ve anlamlandırılması yoluyla kişiye ya da ortak bir kitleye özel kampanyalar üretilmesi ve satışları artırılması da büyük veri çözümleri ile mümkün olabilir.”
Müşteriyi detaylı tanıma fırsatı
Büyük veriyi sadece hacim olarak büyük olmasıyla değerlendirmediklerinin altını çizen Aydın, “Belli bir yapıda bulunmayan, ses, video, sosyal medya verisi, e-posta ve web logları gibi geleneksel veri özellikleri taşımayan verileri de bu çerçevede tanımladığımız için, ölçek farkı olmaksızın, KOBİ’ler de dahil, tüm kurumların bu çözümlerden yararlanmaları gerektiğine inanıyoruz. Geleneksel veri yapıları üzerinden yapılan analizlere, yapılandırılmamış verilerin de eklenmesi, kurumlara bugüne kadar sahip olmadıkları bir öngörü ve planlama imkanını da beraberinde getiriyor. Bu da müşteriye 360 derecelik bir vizyonla yaklaşmaya, deyim yerindeyse müşteriyi DNA’sına kadar tanımaya olanak veriyor” dedi.
Büyük veri yatırımlarında dikkate alınması gereken en önemli kriterin büyük veri kullanılarak uygulanacak çözümün bir iş problemini ya da hedefini karşılayacak şekilde konumlandırılması olduğunu söyleyen Aydın, “Seçilen çözümdeki yazılımsal ve donanımsal bileşenler yanında, teknolojiyi sağlayan firmanın da endüstriyel tecrübesinin olması, şirketlerin elindeki büyük veriden faydalalanabilmesinde önemli bir parametre. Bu süreçte veri hacimleri de katlanarak artacak. Dolayısıyla bu büyüklükteki verileri yönetme işi daha da önem kazanacak. Bilgiye dönüşmeyen verinin katma değer sağlaması beklenemez” yorumunu yaptı.