Misyonu değişen OT/VT, yeni teknolojilerle gelişiyor
“Tanımla ve Takip Et” misyonuna “Şimdi ve Her Zaman” mottosunu da ekleyen OT/VT’nin gelişim yönünün “marka” ve “müşteri” bağının geliştirilmesine olanak sağlayan uygulamalara doğru olacağı düşünülüyor.
İş dünyasında büyüme; sürekli veri akışı ve bu verilere gerekli anlarda erişebilir olmak büyük önem taşıyor. Bunu her türlü cihazda ve her ortamda sağlayabilmek ise daha da önemli. İşte bu noktada OT/VT, pek çok sektörde hele de yaygın ağı arasında koordinasyonu kurmak, bunu sürekli kılmak isteyen şirketler için vazgeçilmez bir gereklilik halini alıyor. İGE Satış Müdürü Kerim Türkman’a göre de OT/VT, işletme karlılığını artırmaya olanak verebilen önemli bir iş disiplini. Son dönemlerde ise tüm pazarlarda artan rekabet, hizmet ve ürün tedarikçilerinde “müşteri memnuniyeti” olgusunun geliştirilmesine sebebiyet veren bir araç.
OT/VT çözümlerinin artık işletmelerin taviz veremeyecekleri sürdürülebilirlik ve gelişim vizyonlarına yardımcı olabilmekte olduğunun altını çizen Türkman, OT/VT’de son yıllardaki gelişim sürecini ise şöyle özetliyor:”Kurumsal kaynak planlamasının çok katmanlı yapısını daha etkili yönetebilmek amacıyla bilgi teknolojileri yetkilileri, işletme içindeki tüm ürün ve hizmet izlenebilirliğini sağlayabilme hedefiyle OT/VT’nin gelişmesine olanak verdi. Artan veri miktarı, takip edilmesi gereken süreçlerin artışı, OT/VT çözümlerini de işlenmiş veriye “her yerden”,”her zaman” ulaşılabilir ve “izlenebilir” hale getirmeye yöneltti. Yıllar önce çevrimdışı olarak başlayan birçok OT/VT projesi gelişen bu talepler doğrultusunda çevrimiçi takibe çevrildi. Çevrimiçi olabilmek, mobiliteyi de beraberinde geliştirdi. OT/VT iş çözümlerinin olmazsa olması haline gelen el terminalleri, mobil bilgisayarlar, yatay ve dikey pazarlarda alternatifli modellerle yerini buldu. Tedarik zinciri yönetimi (TZY), üretim planlama (MRP) katmanlarında yaygın olarak kullanılan OT/VT çözümü olan barkoda ek olarak “iki boyutlu kod”lar hayatımıza girdi. Teknolojik gelişmeler ışığında OT/VT’nin diğer bir amiral gemisi ise RFID oldu. Dönem dönem RFID’nin yetenekleri şehir efsanesi haline gelmiş olsa da, fiziksel engellerin farkında olabilen, proje yönetimini tecrübe ve yeteneği ile aşabilen ekipler OT/VT dünyasına çalışan RFID çözümleri kazandırdı. Artan OT/VT çözümleri için yatırımları gerçekleştirilen donanımların kullanımlarının artması da işletme maliyetlerinin de artmasına sebep oldu. Son 5 yıl içinde görmekteyiz ki, birçok küresel üretici, kendi donanımları için geliştirilmiş garanti paketlerini de piyasaya sürdü. Yazılım geliştirme platformlarının (Apple iOS, Google Adroid, Microsoft Windows..) artması ve birbirleriyle olan rekabetleri de elbet ki kurumsal iş çözümlerine olumlu yansıyor. Her yerden bilgiye erişim talebi, maliyeti yüksek bir yatırım elbette ki. Bu nedenle henüz ilk evresini yeni yeni tamamladığını düşündüğümüz bulut çözümleri ise şayet güvenlik engelleri konusundaki imajını düzeltebilir ise orta vadede OT/VT çözümlerinin gelişmesine büyük yardımları olabilecektir.”
RFID teknolojisi gereken hızda olmasa da farklı uygulama alanları ile yaygınlaşacak
OT/VT pazarının endüstriyel ürünler içerdiğinden, tüketici elektroniği ile karşılaştırıldığında çok hızlı dönüşüm geçirmediğini belirten Perkon Proje Satış Müdürü Oğuz Güçarslan da sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle oturmuş mühendisliğe sahip ürünlerle hareket ettiğinizde de yeni ürünler ancak portföye eklenen markalarla kendini göstermekte. Herkesin bildiği RFID teknolojisi ise gereken hızda olmasa da farklı uygulama alanları ile pazarda pay sahibi oluyor. Yakın zamanda Türkiye’nin her ilinde yaptığımız PTT dağıtım merkezlerinde kullanılan RFID projesi de son dönem yapılan en önemli çalışmalardan biri.”
“Son yıllarda OT/VT sektörü değişime uğramış durumda”