”Akıllı Şehir” İstanbul penceresinden zirvede
Bu yıl zirvenin ev sahipliği yaptığı “Akıllı Şehir Uygulama Alanı”, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin akıllı şehri adresleyen pek çok farklı ve yenilikçi hizmetini birarada tanıma olanağı sunuyor. Zirvenin ikinci gününden başlayarak iki gün boyunca devam eden “Akıllı Şehir İstanbul Konferansı” ise uzman konuşmacılarla katılımcıları buluşturuyor.
İBB Meclis Üyesi Tansel Kaya’nın açılış konuşmasıyla başlayan “Akıllı Şehir İstanbul Konferansı”nda, önemli noktalara değinildi. İBB Bilgi İşlem Daire Başkanı Hakkı Tok, akıllı şehir tanımına değinerek başladığı konuşmasında belediye olarak BT teknolojilerini çok yoğun olarak kullandıklarını ve Belbim ve İSBAK şirketlerinin akıllı şehir kavramı kapsamında önemli çözümler geliştirdiğini vurguladı. İSBAK Genel Müdürü Kasım Kutlu da akıllı şehir için planlamanın çok önemli olduğuna dikkat çekerek geliştirdikleri önemli projeleri aktardı. “Konuşan yollar/konuşan araçlar V2X” projesi, Akıllı Sinyalizasyon Sistemi (ATAK) ve yeni nesil elektronik denetleme sistemi EDS’nin önemli projeleri arasında olduğunu belirten Kutlu, İSBAK olarak 70’in üzerinde patent ve faydalı model markası ile 46 şehir ve 16 ülkede dünya markası olma yolunda olduğunu dile getirdi. İSKİ Bilgi İşlem Daire Başkanı Çetin Çibuk, su yönetiminin kaynak kısıtlılığı nedeniyle önemine işaret ederken, İstanbul’un su yönetiminin yüzde 100 yönetebilir hale gelmesi gerekliliğini vurguladı. Vodafone Türkiye Kurumsal Pazarlama Direktörü Ebru Özgüç de, gelecekte şehirlerde yoğunlaşacak dünya nüfusuna dikkat çekerek, mobil ağın şehirleri değiştirecek araç olduğunu belirtti. Özgüç, Vodafone olarak dünyada ve Türkiye’de gerçekleştirdikleri akıllı şehir uygulama örneklerini katılımcılara aktardı. 2050’de dünya nüfusunun yüzde 50’sinin şehirlerde yaşayacağının öngörüldüğüne dikkat çeken IBM Global Services Turkey, Bütünleşik Teknoloji Hizmetleri Bölüm Müdürü Defne Tozan da, artan veri ekseninde akıllı şehir kavramının pek çok boyutu olduğunu vurgulayarak IBM’in bu alanda gerçekleştirdiği önemli projeleri de katılımcılarla paylaştı. Netcad Kurumsal Temsilcisi Emin Bank ise coğrafi bilgi sistemlerinin şehir yönetimine katkısı konusunda açıklamalarda bulundu.
“Akıllı Şehir Uygulama Alanı”nda tanıtılan önemli uygulama ve projeler
İSBAK
Kavşaklardaki gecikme oranlarının engellenmesi çevreye verilen emisyon ve zararlı gazların ortadan kaldırılmasına yönelik bir proje olan akıllı sinyalizasyon sistemi ve elektronik denetleme sistemi olan Yaya EDS tanıtılan projeler arasında yer alıyor. Bir AB Birliği Projesi olan ve Koçsistem ve Otokar ortaklığı gerçekleştirilen “Konuşan yollar/konuşan araçlar” olarak adlandırılan V2X projesi de tanıtılan önemli projeler arasında bulunuyor. Sistem kavşağa yaklaşan bir araca dört yüz metre önceden yaklaşılan kavşakta herhangi bir uyarı var ise gönderebiliyor.
Belbim
NFC ile İstanbul kart bütünleştirmesine yönelik uygulamaları ve Belbim’in İSPARK için yapılmış olan park otomasyon sistemleri tanıtılıyor. Test aşamasındaki insansız ödeme noktası da sergilenen park otomasyon sistemleri arasında yer alıyor.
İSPARK
İSPARK da kendisine ayrılan alanda kullanılan en yeni el terminallerini ve marinalarda yatlarda İstanbulkart kullanılarak gerçekleşen teknepark uygulamasını ve bisiklet kiralamaya yönelik olarak hazırlanan akıllı bisiklet uygulamasını tanıtıyor.
İETT
İETT’te de İstanbul’da 750 ayrı noktada faliyette olan akıllı durak uygulaması ve yeni geliştirilen akıllı duraklardaki tüm bilgilere ulaşabilmeyi mümkün kılan MobİETT uygulamasını ziyaretçilere aktarıyor. Akıllı durakta görme engelliler için geliştirilen yeni uygulama da sergilenen çözümler arasında yer alıyor. Engelli kartları duraktaki ilgili kısma okutulduğunda engelli vatandaşlar, radyo üzerinden sesli olarak akıllı duraktaki tüm bilgileri edinebiliyor.