Girişimcilik ekosistemi Invest-Up Ankara etkinliğinde buluştu
Ankara’nın cazibe merkezi haline gelen Ankara TEKMER, bu yıl ikincisini düzenlediği Invest-Up Ankara etkinliğini 29 Eylül Cuma günü LEAP Investment iş birliğinde Ankara TEKMER UP’ta gerçekleştirdi. Ankara TEKMER ve LEAP Investment firmaları ve yatırımcıları, kamu temsilcileri, özel sektör, yatırımcılar ve girişimciler etkinlikte bir araya geldi.
Türkiye genelinde 440’tan fazla ekosistem oyuncusunun katılım sağladığı Invest-Up Ankara, Ankara TEKMER Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yücelen, LEAP Investment Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Yıldırım, Ankara TEKMER CEO’su İmran Gürakan’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Girişimcilik ekosisteminin Ankara’daki merkezi haline gelen, birbirinden başarılı şirketlere ve girişimciye ev sahipliği yapan Ankara TEKMER’in girişimlerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve hizmet ağını genişletmek için Ankara TEKMER UP’ı kurmaya karar verdiklerinden bahseden Gürakan, Bumper, Figopara, Mükellef, Oplog, Servislet, Skann ve Webrazzi ve teknoloji girişimlerine yönelik hizmet sunan Türkiye İş Bankası Girişimcilik Şubesi gibi büyük teknoloji firmalara Ankara TEKMER UP’ın ev sahipliğini yapacağını duyurdu. 2024 yılı hedeflerine de kısaca değinen Gürakan, Ankara TEKMER’in marka bilinirliğini globalde arttırmak adına yurtdışındaki büyük etkinlik ve yarışmalarına katılım sağlamayı planladıklarına ve iş birlikleriyle birlikte yurt dışı hızlandırıcı programlara odaklanacaklarını ekosistem paydaşlarına duyurdu.
Gün boyunca 6 panel gerçekleşti. Günün ilk paneli olan Topluluklarla Büyüme Serüveni’nde Fatih Güner’in (Komünite) moderatörlüğünde Emrah Şamdan (Cloud & Serverless Türkiye), Erhan Yakut (Ankara Gophers) ve Evren Tan’a (Türkiye Java Community) mikrofon uzatıldı. Panelde, Ankara temelli toplulukların en büyük destekçisi olan Ankara TEKMER’in sunduğu fiziki ortamın toplulukların varlığını sürdürme noktasındaki önemi vurgulandı. Konuşmacılar topluluk odaklı büyümenin öneminden ve zorluklarından bahsederken topluluklarda yer almanın gönüllüler açısından hem teknik hem de iletişim yetkinliklerinin gelişiminde ne kadar gerekli olduğunu; firmalar açısından da hem nitelikli iş gücüne kolayca ulaşabilmenin hem de firmanın kendisini daha geniş kitlelere kolayca ulaştırmasının önemini vurguladılar.
Topluluklarla büyüme yolculuğu
2006 yılından itibaren Türkiye girişimcilik ekosistemini geliştiren ve ekosistemle büyüyen Webrazzi’nin gelişim sürecini ve teknoloji şirketinin kuruluş hikayesini dinlediğimiz günün ikinci paneli Ekosisteme Değer Katanlar oldu. LEAP Investment Kurucu Ortağı ve CEO’su İmran Gürakan ile söyleşi gerçekleştiren Arda Kutsal (Webrazzi), yeni teknoloji firmasını Ankara TEKMER UP’ta kurduklarını ve artık Ankara girişimcilik ekosistemine daha yakın olacağını dile getirdi.
Türkiye’nin önde gelen yatırımcılarının bir araya geldiği “Yatırımcı Gözünden Ekosistem Gelişmeleri” isimli panel serisinin ilki olan GYSF Paneli, Özlem Dinçer (Roots-Labs) moderatörlüğünde Bayram Erol (Arz Portföy), Kenan Çolpan (Boğaziçi Ventures), Mustafa Keçeli (APY Ventures) ve Yiğit Arslan’ın (İstanbul Portföy Yönetimi) katılımıyla gerçekleşti. Konuşmacılar, yatırım ve girişim ekosistemindeki zorlu sürecin girişimlerin exit stratejilerini ne yönde değiştirdiğine dair öngörülerini ve bu sürecin ekosistemdeki etkilerini katılımcılarla paylaştılar.
Ekosistem gelişmelerine bakış
Günün dördüncü panelinde, CVC’lerin önceliklerini, yatırımlarını yaparken ana faaliyet alanındaki deneyimlerini ve kaynaklarını nasıl kullandıklarını, bir CVC’den yatırım alma sürecinin GSYF veya VC’lere göre nasıl farklılıklar olduğunu Ussal Şahbaz (Ussal Consultancy) moderatörlüğünde Ecem Altıok (Yıldız Ventures), Emre Ölçer (Türkiye İş Bankası), İlker Temuzkuşu (Vestel Ventures) ve Zafer Şen (OBSS Ventures) yorumlarını katılımcılarla paylaştılar. CVC’lerin girişimleri değerlendirirken stratejik olarak neleri inceledikleri ve gelecekte hangi alanlardaki yatırımların önem kazanacağı, banka temelli CVC’ler ve fintech girişimlerinin rolü ise panelin öne çıkan diğer konu başlıkları oldu. Emre Ölçer (Türkiye İş Bankası), KOSGEB “Yurt Dışı Hızlandırıcı Desteği Programı” kapsamında gerçekleştirilecek Türkiye İş Bankası Workup ve Ankara TEKMER iş birliğinde hayata geçirilen Workup Rise & LEAP’in duyurusunu yaptı.
Yatırım süreçlerinin önemli aşamalarından biri olan sözleşmeleri ele aldığımız “Sözleşmelerde Kazanan Model” paneli, Özel Avukatlık Danışmanlık’tan Osman Ertürk Özel moderatörlüğünde TOBB Uyum’dan Onur Yüksel ve Günay Erdoğan Avukatlık’tan Yavuz Selim Günay’ın katkılarıyla gerçekleşti. Alanında uzman konuşmacılarımız yatırım süreçlerinde sözleşmelerde dikkat edilmesi gereken önemli noktalara değinerek, girişimciler ve yatırımcılar açısından hukuki süreçlerin nasıl yürütülmesi gerektiğine dair tavsiyelerde bulundular. Ayrıca bu hukuki süreçte ciddi problemler yaşanmaması adına sözleşmelere eklenmesi mühim olan tahkim alternatiflerinden ve faydalarından bahsettiler.
Türkiye girişimcilik ekosisteminde yabancı yatırımcıların yatırım oranını arttırmak adına yapılması gerekenlerin neler olduğu dair ilk değerlendirmenin yapılmasıyla başlayan Invest-Up Ankara etkinliğinin son oturumu olan VC paneli, Begüm Öztan (Melek Yatırımcı) moderatörlüğünde, Berkay Mollamustafaoğlu (ScaleX Ventures), Deniz Aslandoğan (Revo Capital), Duygu Öztürk (500 Emerging Europe) ve Gülsüm Çıracı’nın (Startupfon) katkılarıyla başladı. Girişimlere yatırım yaparken VC olarak ilgili yazılımın/ürünün hazır olması, daha önce satışın yapılmış olması ve satışlardan gelen geri bildirimlere göre de ürünün markete entegre edilmiş olması gibi kriterleri göz önünde bulundurduklarını aktaran konuşmacılar, girişimlere bu noktada önemli tavsiyelerde bulundular.
Yatırımcı gözünden ekosistem gelişmeleri
Girişimcilik ekosistemini buluşturan ve başkentin en büyük girişimcilik etkinliği olan Invest-Up Ankara’da katılımcılara her bir detayı özenle hazırlanan unutulmaz 6 önemli panel gerçekleştirildi. Etkinlik sonunda katılımcılar, yatırım süreçlerinde yatırımcıların nelere dikkat ettiklerini, yatırım dünyasındaki ulusal ve uluslararası arenadaki gelişmeleri kendi perspektiflerinden nasıl yorumladıklarını, yatırım sürecinde sözleşme imzalanma aşamasındaki hukuki süreçlerde göz önünde bulundurulması gereken hususları, yatırım şirketlerinin son yatırımlarına dair haberleri Invest-Up Ankara aracılığıyla haberdar oldular. Panellerin ardından Türkiye’nin farklı şehirlerinden katılım gösteren katılımcıların yeni bağlantılar kurmaya olanak sağlayan network ve kokteyl ile etkinliğimiz sona erdi.