Sayısal medyaya özel gelir modeli gerekiyor
ICT Summit NOW’un ilk gününde açılış programı çerçevesinde sayısal teknolojilerin medya ve gazetecilik alanına nasıl yön verdiğini değerlendirmek üzere ‘Medyada dijitalleşmek: İki ileri bir geri’ paneli gerçekleştirildi. Panele sayısal medya ve internet gazeteciliğinin önde gelen isimlerinden Hürriyet Gazetesi Web Koordinatörü Bülent Mumay, Radikal Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ali Topuz, Turkuvaz Medya Genel Müdür Yardımcısı Onur Yıldırım, Posta Gazetesi Yazı İşleri Müdürü ve İnternet Yayın Yönetmeni Mehmet Coşkundeniz, Fanatik Gazetesi Dijital Medya Direktörü Çağrı Türkkorur katıldı. Panelin moderatörlüğünü ise Zego İletişim Stratejileri Merkezi İletişim Stratejisti Zeynep Göğüş gerçekleştirdi.
Bülent Mumay halen geleneksel medyanın oluşturduğu içerikle beslenen sayısal medyanın farklılığını ortaya koymak için okurlarıyla etkileşim kurması ve yazar-okur fikrinin üzerinde durulabileceğini belirtti. “Gündem bir sörf tahtası gibi, biz sayısal medya olarak dalganın yükseldiği yere tahtamızı koyuyoruz” diyen Mumay, kamuoyunda demokratik olarak oluşan gündemin genişletilerek içerik haline dönüştürülmesi gerektiğini, böylelikle gelenekselden farklılaşacağını ifade etti. Tek haberle milyonlarca insana ulaşılabildiğini sözlerine ekleyen Mumay, okur ile çift yönlü iletişim kurmanın internet gazeteciliği için büyük avantaj olduğunu aktardı. Mumay ayrıca internet çağında dürüst gazeteciliğin önemini de vurguladı.
Onur Yıldırım sayısal medyanın bir gelir modeli olmadığını ve içerik konusunda olduğu gibi, ekonomik bağlamda da geleneksel medyadan beslendiğini ifade etti. Şu an geleneksel medyadan sayısal medyaya bir geçiş süreci yaşandığını anlatan Yıldırım, bu süreçte kendi içeriklerini oluşturabilmek için özel bir gelir modelinin geliştirilmesinin büyük önem taşıdığını aktardı. Yıldırım reklam verenlerin sayısal medyanın, geleneksel medya kadar etkili bir mecra olduğuna hala ikna edilemediğini vurguladı.
Ali Topuz, sayısal medyanın yeni bir yapı ve ideoloji oluşturacağını ifade ederek, içerik üretimi alanında Radikal’in 5 bin blog yazarıyla etkileşim kurduğunu ve bu çalışmanın kendilerinin beklentilerini de artırdığını, sınırlarını zorlayacak bir üretkenlikle karşılaştıklarını ifade etti.
Mehmet Coşkundeniz ise sayısal medyanın geleneksel olamadan varlık sürdüremeyeceğini, kağıt ölür, gazetecilik ölmez sözleriyle ifade etti. Son yıllarda özellikle Twitter gibi sosyal medyada “fenomen” haline gelenlerin dahi basılı yayınlarda yazmayı tercih ettiğini belirten Coşkundeniz, sayısal medya için özel gelir modellerinin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Coşkundeniz, geleneksel medyanın büyük paralar harcayarak ürettiği içeriğin sayısal medyada ücretsiz olarak dağıtıldığını ama bunu dengeleyecek bir gelir elde edilemediğini sözlerine ekledi.
Çağrı Türkkorur sayısal medyaya geçişte çok hızlı hareket etmenin büyük önem taşıdığını vurgulayarak okuyucuların maç sonuçları gibi bilgileri anında almak istediklerini aktardı. Hızlı ve akıcı içerik sağlamanın sayısal medyanın geleneksel medyadan en büyük farkı olduğuna dikkat çeken Türkkorur, özellikle mobil cihazların artmasıyla birlikte sayısal medyanın öneminin daha da artacağını belirtti.