Enerji ve bilişimin yolları zirvede kesişti
ICT Summit NOW’un ikinci gününde enerji ve verimlilik başlıklı bir yuvarlak masa toplantısı yapıldı. Toplantının moderatörlüğünü üstlenen İnterpromedya Program Komitesi Eş Başkanı Nuray Şuman, “Enerji konusunda çok fazla rakam ve araştırma var. 2011 ve 2020 arasında enerji ihtiyacı yüzde 20 oranında talep artışı olacak ve gerekli tedbirler alınmazsa enerji sıkıntısı baş gösterecek. Bu konuda da özellikle yenilenebilir enerji tarafında pek çok sıkıntı yaşanıyor, bu sıkıntılarla da enerji üretici ve dağıtıcıları uğraşmak zorundalar. Küresel bir yaklaşıma ihtiyaç var” şeklinde konuştu.
Şuman’dan sonra söz alan Deloitte Direktörü Cem Yılmaz, şunları söyledi:
“Enerji hem Türkiye’de hem de dünyada önemli bir sektör. Türkiye de coğrafi konumu gereği çok önemli bir noktada yer alıyor. Özelleştirmeler tarafından bakacak olursak ilk özelleştirmenin elektrik dağıtım alanında olduğunu görüyoruz. Özelleştirmeler sonrasında mevcut BT yatırımlarına bakacak olursak da bunların mutlaka iyileştirilmesi gerektiği ortaya çıkıyor.”
“Enerji talebinde küresel sıkıntı olabilir”
Toplantıda söz alan Enerji Stratejileri ve Piyasa İzleme Daire Başkanı Levent Özcan Caner, bu alanda yaşanabilecek küresel bir sıkıntıya dikkat çekti. Küresel enerji ekonomisi ve Türkiye’nin buna uyumluluğu konusunda görüşlerini aktaran Caner, “Yüzde altılık bir talep artışı karşısında onbir yıl sonra enerji üretiminin ikiye katlanması gerekiyor. Enerji fiyatlarından yola çıkarsak artan fiyatlar bugün bu konuların ana gündeme taşınmasına neden oldu. Enerji ekonomisi kavramının doğuşu da bu yolla oldu diyebiliriz. Türkiye’de yatırım yapılacak bir alan kalmadı şu an kaynaklarımızın yüzde 70’i kullanılıyor, kalan kısmı da fiyatlar yüzünden kullanımı anlamlı olmadığı için kullanılmıyor” dedi.
Türkiye’de enerji yatırımları önceliklere göre dağıtılmalı ve o yönde öncelikler belirlenerek yatırımı yapmak olmalı” diyen Atos Türkiye Akıllı Enerji İş Birimi Müdürü Tevfik Kör, sözlerini şu şekilde bitirdi:
“Satın alınan mal ile alınan hizmetin ne kadar yakın olduğunu ölçülebilmesi gerekiyor. Türkiye’deki Regülasyonlarra Avrupa ve ABD’den farklı. Bu yüzden yapılan yatırımların da yerel denetimlere uyum sağlaması gerekiyor. Bizim önerilerimiz saha ile arka ofis uygulamalarını birbirine yaklaştırmak yönünde oluyor.”
“Yatırım denince şirketler geri adım atıyor”
Bilişime yatırım deyince Türkiye’de üst yönetimler cebinden para çıkacağı için konuyu sorgulamaya başladıklarının altını çizen Aktek Genel Müdürü Reha Çetin, “BT şirketlerinin yerli yabancı fark etmeksizin zamanlarını bu konuyu aşmakla geçiriyorlar. Alım ve kurulum süreçlerinde de bu sıkıntılar ön plana çıkıyor” dedi.
Toplantı sonunda diğer katılımcılar REC (Regional Environment Center) Direktörü Rıfat Ünal Sayman, İGDAŞ’tan Rıfat Kara ve Vodafone Türkiye Kurumsal Çözümler ve Ürünler Kıdemli Müdürü M. Halil Tekşal kısa birer konuşma yaptı.