Sağlıkta tam anlamıyla ‘mobilite’ devri
ICT Summit NOW Bilişim Zirvesi ‘13’ün ikinci gününde düzenlenen paralel oturumlardan biri ‘e-Sağlık / m-Sağlık Konferansı’ oldu. Konferansın gün boyu süren oturumlarında Türk sağlık sektöründe hastanelerin yapısı, kamunun ve ilgili kurumların uygulamaları, bilişim uygulamaları ile gelişen potansiyel ve gerek sektör paydaşlarının atması gereken adımlar, gerekse mevzuat bazında yapılması beklenen çalışmalar ele alındı. Konferansın da ana sponsoru olan Sisoft Genel Müdürü Ömer Siso açılış konuşmasını yaptı. Sağlık bilişimi adına önemli adımlar atıldığını belirten Siso, kağıtsız hastane projesi hakkında bilgi verdi.
Sağlıkta dönüşümün 11’inci yılını doldurduğunu belirterek söze başlayan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ekrem Atbakan, tüm süreçlerinde bulunduğu bu dönüşüme yönelik şu yorumları paylaştı:
“Tüm teşkilat radikal biçimde dönüştürüldü. İki yıl içinde dönüşümü bitirmeyi hedefledik. En önemli sorun olan belirsizliğin de etkisi azaldı. Devlet, üniversite ve özel hastanelerde her noktada bilişim, bağlantı ve standartlarımız var. 2013-2017 dönemini içeren strateji planımızdaki kavram; bireylerin kendi sağlık sorumluluğunu almasını sağlamak. Böylece yepyeni bir kavram hayata geçecek, ‘e’ ve ‘m’ sağlık, gerçeklik kazanacak.”
Kendi sağlığın kendi ellerinde
Atbakan’ın ardından, ‘Sağlıkta Bilişim Yatırımlarının Klinik ve Finansal Geri Dönüşü’ başlıklı sunumuyla HIMSS (Healthcare Information and Management Systems Society) CEO’su Stephen Lieber söz aldı. Tıbbi uyum modeli EMR ile kağıtsız bir organizasyonu esas aldıklarını, burada belirlenen 7 adımın her birinin hastaneye önemli faydalar sağladığını vurgulayan Lieber, sağlık sektöründe BT kullanımının tüm ülkelerde önem taşıdığının altını çizdi.
Tara Sistem Genel Müdürü Aybars Gümüş, sağlık uygulamalarında açık sistem veri altyapı çözümlerini anlatırken, Sisoft Genel Müdür Yardımcısı Fatih Şahin, Sisoft’un sayısal ve kağıtsız hastane çözümleri hakkında bilgi verdi. Acıbadem Sağlık Grubu İcra Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Birol Sümer, “Bireysel sağlık yönetimi çağı başlıyor” derken, bireylerin hasta olmasını beklemeden de onların sağlığını kontrol altında tutmaya, bu konuda onların sürekli bilgiye erişebilmesine imkan vermeye odaklandıklarını vurguladı.
Sağlıkta işbirliği zamanı
Günün ikinci yarısı konferansta ‘Sağlık Sistemlerinde Birlikte Çalışabilirlik Nasıl Sağlanabilir?’ başlıklı panelle başladı. Moderatörlüğünü Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dr. M. Mahir Ülgü’nün yaptığı konferansın konuşmacıları Sosyal Güvenlik Kurumu Hizmet Sunumu Genel Müdürü Adem Onar, Anadolu Sağlık Merkezi Bilgi Sistemleri Müdürü Burak Uzkan, Sisoft Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nejat Çakmak ve Sağlık Bilişimi Yönetimi Derneği (SABİYED) Koordinatörü Sami Tataroğlu oldu.
Adem Onar’ın sunumuyla başlayan panelde, SGK olarak yaptıkları bilişim odaklı çalışmaları ve bunların gerek kamu gerekse bireylerin hayatında sağladığı faydaları ele alındı. Panelin sonunda ‘Saglik.net ve Medula’yı birlikte ne zaman işletecekleri’ yönünde bir soruya yanıt veren Dr. M. Mahir Ülgü, ilerleyen dönemde bu konuda bir çalışma olması gerektiğini, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun’un da üst yönetime dile getirdiği bu sorunun, çok deklare edilmese de, bakanlık adına bir vizyon olduğunu belirtti. Adem Onar da, “Bütünleştirme ve sistemlerin konuşması için önce insanlar konuşmalı. Batıkent veri merkezini bakanlık ile birlikte işletme kararı aldık. Yazılım ve mevzuatların birlikte çalışması için de çalışmalar var” dedi.