Bilgi güvenliğinde yol haritası; sosyal bilimlerle teknik alanı bütünleştirmek
6. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı, ‘Bulut Bilişim Güvenliği’ ana temasıyla; UDHB himayelerinde, Bilgi Güvenliği Derneği, BTK, Gazi Üniversitesi, ODTÜ iş birliğiyle, 20-21 Eylül tarihinde ODTÜ’de düzenlendi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da canlı bağlantıyla konferansa katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bilgi Güvenliği Derneği Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Mustafa Alkan, “Siber savaşlar ülkemizi de çok yakından ilgilendiriyor. Ülke olarak, siber güvenlik politika ve stratejileri oluşturmak durumundayız. Ülkenin bütün ilgili bileşenlerini bir araya getirerek kamusal ve kişisel farkındalık yaratmalıyız” dedi. ODTÜ Rektörü Prof.Dr. Ahmet Acar da, 2006 yılından bu yana konferansa ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını aktararak bulut uygulamalarında bilgi güvenliği konusunun zamanında bir seçim olduğunu kaydetti. Acar, “Bilim dünyasında disiplinlerarası etkileşimin her geçen gün arttığını ve bilişim bilimleriyle etkileşimin de kaçınılmaz olduğunu görüyoruz. ODTÜ olarak bu etkileşimleri bilinçli ve anlamlı olarak yönlendirmek için çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.
Bilişim gençlerin sektörüdür
Konferansa canlı yayınla bağlanan Binali Yıldırım, 2012 yılının son çeyreğinde Siber Güvenlik Kurulu’nun kurulduğunu hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Güvenli Kamu İletişim Ağı kurma kararı aldık. Bunun çalışmalarını yürütüyoruz. 7/24 çalışan bir sistem; USOM ve SOME’leri kurduk. Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda geleceğin bilişimle geleceğine inanıyoruz. Bilişim Türkiye’nin itici gücü olacak. Bilişim gençlerin sektörüdür. Ülkemizin bilgi toplumu haline gelmesi, bilgisayar okur yazarlığının artması onlar sayesinde olacak; ana babalar, dedeler bu neslin dışında kaldı, bu yüzden gençlere onları eğitmek konusunda da büyük görev düşüyor.”
Siber Güvenlik İnisiyatifi kuruldu
Konferansta düzenlenen ‘Türkiye’nin Siber Güvenlik Strateji Belgesi ve Eylem Planı’ panelinin moderatörlüğünü Bilgi Güvenliği Derneği’nden Prof.Dr. Şeref Sağıroğlu yaparken, konuşmacı olarak da TÜBİTAK Siber Güvenlik Enstitüsü Müdürü Hayrettin Bahşi, UDHB Daire Başkanı Gündüz Şengül, BTK Daire Başkanı K. Sacid Sarıkaya, Aselsan ve BGD’den Ali Yazıcı katıldı. Sağıroğlu, strateji belgelerinin statik değil dinamik çalıştığını vurgularken, sadece ülkelerin değil birliklerin de belgeler ürettiğini kaydetti. Bahşi, kurumların, bakanlığın koordinasyonunda bir takım gibi çalışmaya ihtiyacı olduğunu belirterek “2015 yılı itibariyle yeni bir strateji belgesi hazırlanmalı. Bundan sonraki yol haritası; sosyal bilimlerle teknik alanı bütünleştirmek olacak” dedi. Şengül de Siber Güvenlik Stratejik Eylem Planı’nın 29 adet ana eylem başlığı hakkında bilgi vererek planın 2013-2014 senelerini kapsadığını, hedeflerin 2014 yılının sonunda tamamlanacağını öngördüklerini aktardı. Şengül, 83 sektörel paydaşla Siber Güvenlik İnisiyatifi’nin kurulduğunun da altını çizdi.
Siber Güvenlik Geliştirme Ekosistemi’ne doğru
Yazıcı, konuşmasında, toplumun tüm katmanlarından destek alınması gerektiğinin önemine vurgu yaparak Siber Güvenlik Strateji Belgesi’nin tek renklilikten kurtarılması için oluşumda STK, üniversite ve özel sektörün de yer alması gerektiğini kaydetti ve orta, uzun vadede de eylem planlarının hazırlanması gerektiğini söyledi. Yazıcı, Siber Güvenlik Geliştirme Ekosistemi’nin kurulmasının önemine değindi.
2014 Şubat’ta uluslararası tatbikat düzenleniyor
Sarıkaya, diğer ülkelerle işbirliğinin önemi üzerinde durarak “Uluslararası ayak çok önemli. Siber ortamın fiziksel bir sınırı yok. 2014 Şubat ayında, bölge ülkelerin de uluslararası tecrübelerinden faydalanmak için böyle bir tatbikat gerçekleştireceğiz” açıklamasını yaptı. İki gün süren konferansta; Bulut bilişim, siber güvenlik, bilgi güvenliği, bilgisayar güvenliği konularında paneller düzenlenirken siber güvenlik eğitimi de verildi.