Kurumsal ürünlerde potansiyel büyük
Panasonic’in kurumsal çözümleri, her sektöre yönelik önemli başlıklarda detayları barındırıyor.
1918 yılında Japonya’da ihtiyaç kaynaklı bir ‘ampul çoklayıcı’ inovasyonu ile hayat bulan Panasonic, 100’üncü yaşına geri sayımda, başladığı dönüşümü tamamlama hedefinde. Bu dönüşümün temelinde, 2012 Haziran’ında atanan yeni başkan, onun ‘son kullanıcı odaklı’ bir şirketi ‘B2B’ yapısına yönlendirme hedefi var. Bu hedef kapsamında faaliyet alanlarını Panasonic Türkiye Kurumsal Ürünler Ülke Müdürü Gökhan Erdoğan şöyle anlattı:
“TV’ler, kameralar, fotoğraf makineleri gibi ürünlerin buluştuğu ‘son kullanıcı’ ürünleri bölümü ve zengin bir ürün yelpazesi barındıran ‘endüstriyel’ bölümlerimiz, bir de bizim sorumlu olduğumuz ‘çözüm’ adı altında yer alan kurumsal ürünlerimiz var. Endüstriyel ürünlerin zenginliği, farklı başlıklarda sürekli Ar-Ge yapan Panasonic için Türkiye pazarını B2B anlamında önemli bir fırsat haline getiriyor. Benim sorumlu olduğum ürünlerden bir tanesi güvenlik kameraları, CCTV ailesi dediğimiz hem profesyonel hem ev kullanımına uygun IP ve analog sistem kullanan güvenlik kameraları. Bunların en güncellerinden bir tanesi MOBESE dediğimiz, şehir, sınır güvenliğini sağlayan ürünler. Diğer yapı ise profesyonel kamera içinde broadcast (yayın) çözümleri. Burada da güçlü bir ürün ailemiz var. 4K rüzgarının 3D’den daha güçlü olması için elimizden geleni yapacağız. Panasonic burada tüm çözümleriyle çalışıyor. Yani TV ve yayıncılık tarafı birarada gidiyor.”
Tribünlerdeki gibi maç izleme farkı
CCTV kameraları yüz tarayabiliyor, özel bir algoritmik yazılımla yüzde 90’dan fazla doğruluk payıyla yaş ve cinsiyet belirleyebiliyor. Güvenliği temel alan kameralar, yazılımsal çözümlerle pazarlama bilgisi kaynağı haline de geliyor. Türkiye’de etkin olarak kullanılan bu yapı hakkında Erdoğan, şu detayları paylaştı:
“MOBESE çalışmaları dolayısıyla Emniyet Genel Müdürlüğü gibi devletin değişik kurumları, ayrıca bankacılık sektörü, yerleşke çözümleri ve sınır çözümleri bizim için çok önemli. Perakende de, pazarlama verisi alabilmek adına dikey pazarlarımızdan. Bu başlıkta 10 bütünleştirici şirketle çalışıyoruz. Kanalımız bizim için önemli ve bunlar aracılığıyla Türkiye pazarını gerektiği gibi adresleyebiliyor, kamu ve özel sektör taleplerini karşılayabiliyoruz.”
Bu yapıda yer alan görüntüleme ve iletişim çözümleri, Erdoğan’ın tanımıyla daha çok sayıda ürün barındıran bir başlık ve ‘görüntüleme’ dediğimiz zaman sunu cihazları, farklı büyüklükte sistem ekranları, dokunmatik ekranlar, akıllı tahtalar ve toplantı tahtaları ilk akla gelen örnekler. Lazer yazıcılar, termal faks ürünü, kurumsal ihtiyaçlara yanıt veren doküman tarayıcılar da kurumsal doküman yönetim sistemine dahil oluyorlar.
Panasonic’in yayın başlığında niş çözümleri de var. Bunun bir örneği, 4 tane yayın kamerasını kullanarak bir görüntü elde edilen çözüm. Bunun, Türkiye’de spor karşılaşmalarında ilgi çekeceğine inandıklarını söyleyen Erdoğan’a göre, yazılımla desteklenen farklı bir yapı var. Sahayı tek bir görüntü olarak çekebilen, yazılım desteği ile kişisel istatistik sunan, kişileri tercihlerine göre anlık ve farklı değişkenler ışığında bilgiye ulaştıran yapı söz konusu. Maç esnasında tüm sahayı tek bir görüntüde izletip, tüm açıları kontrol ederek o maçı canlı izleme atmosferi yaratılıyor ve farklı istatistiki bilgilere de yazılım sayesinde yine anında erişilebiliyor. Bu teknolojinin Türkiye pazarında yerini alacağını söyleyen Erdoğan, ürünün demosunun ardından, ilgilenen müşterilere 2013 sonu-2014 başında teslimat yapabileceklerini vurguladı. Hedef kitle içinde, tüm sahaya hakim olmanın önem taşıdığı spor kulüplerinden, bu şekilde maç izlemeyi keyifli bulabilecek sporseverlere ve reklamverenlere kadar geniş bir kitle var. Öncelik ise önce ürünü tanıtmak, bu kapsamda müşteri taleplerini ve önceliklerini alırken, yazılımda da sınır olmadığını göstermek.
Güvenlikte bulut etkisi
Panasonic için kurumsal çözümler başlığında kurumsal güvenlik, önem verilen bir konu. Bunun bir parçası olarak, bulut tabanlı çözümleri kurumsal pazar ve tüketici pazarına yönelik olarak genişletme planları var. Bu amaçla geçtiğimiz aylarda, bulut tabanlı kameralı çevrimiçi takip çözümleri tedarikçisi Cameramanager.com’u satın aldıklarını söyleyen Gökhan Erdoğan, “Cameramanager.com’un yazılımı ve bulut tabanlı çözümleri, mevcut güvenlik işimizi tamamlayacak ve güçlendirecek nitelikte. Bulut servisleri konusunda geleceğin taleplerine yanıt vermemizi sağlayacak deneyime de sahip olacağız” dedi.
Bu arada, yangın alarm sistemleri de güvenlik ürün ailesine katıldı. “Bu adımla ilerde ısıtma ve soğutmaya, bina yönetimine kadar gidebileceğiz, bir projeye en başından dahil olabileceğiz” diyen Erdoğan, “Sonuçta Panasonic’te tüm bu ürünler mevcut ve Japonya’da bir bütün olarak kullanılıyor. Bunlar zaman içinde Avrupa’ya ve Türkiye’ye de gelecek, adım adım bu temel büyüyecek” yorumunu yaptı.
Erdoğan’ın verdiği bilgiye göre, 2014 yılı hedeflerinde başı kamu çekecek. Burada atılacak adımların, sorumlu oldukları tüm B2B ürünlerini kapsayacağını söyleyen Erdoğan, kamu ve termal kameralarla birlikte ürün ailesinin zenginleştiği güvenlik başta olmak üzere, tüm sektörlerde bütünsel bir yapı sunabilir olmanın önemine inandıklarını vurguladı.
Türkiye, büyüme ivmesinde
Hedef; varolan iş ortaklarını daha da büyütmek. Tüm ürünlerde tüm Türkiye’yi kapsayan bir ağa işaret eden Gökhan Erdoğan, kanal ve dağıtım altyapılarını geçen birkaç yıl içinde ciddi bir noktaya getirdiklerini belirtti. Erdoğan, hedeflerini şöyle detaylandırdı:
“Doğru iş ortakları ile doğru projelere erişim, istihdamımızı kademeli olarak büyütecek. Lojistik anlamında da Türkiye’nin farklı konumlandırılması planlanıyor. Panasonic için Türkiye, önemli ve büyüme ivmesinde olan bir operasyon. Her yıl büyüyen, kotasını karşılayan belki de tek ülkeyiz. Marka algısında ‘tüketici ürünleri’ gibi görünse de, tüm Panasonic içinde de aslında ciro anlamında kurumsal taraf daha ön plandadır. Kurumsalın ortaya koyduğu sonuçlar ve potansiyel büyük. Biz de 4 yılda çok ve sağlıklı yol aldık. Son kullanıcının ne istediğini anlamaya hep önem veriyoruz.”