Bulutta herkes için fırsat bol
Cloudturk, Türkiye’nin ve dünyanın bulut bilişim verilerini “Bulut Bilişim: Gelecek Gökyüzünde” başlıklı bir infografik çalışmasında topladı. İnfografikte, geçtiğimiz yıl dünya çapında yüzde 7’lik kullanım alanına sahip olan, 2016’da ise yüzde 36’lık bir orana erişeceği öngörülen bulut teknolojilerinin, 2020 yılında 241 milyar dolarlık pazar hacmine ulaşacağı üzerinde duruluyor.
Ülke sıralamasında ise Business Software Alliance’ın 2012 araştırmasını temel alan Cloudturk, Türkiye’nin 24 ülke arasında 17’inci sırada olduğunu belirtiyor. 2011-2012 yılları arasında en iyi bulut mevzuatına sahip olan ülkeler ise ABD, İngiltere, Almanya, Japonya ve Avustralya.
Aslında hepimiz buluttayız ama…
Verilere göre, birçok kişi bulut teknolojilerini iyi tanımıyor. Bulut teknolojilerinin gerçek işlevini ve kullanım alanlarını bilenler yüzde 7 ile sınırlı. Buna karşılık, bulut kullanan ama bulutun ne olduğunu bilmeyenlerin oranı yüzde 47 iken, hiç bulut kullanmadığını iddia edenler yüzde 25. Bu sonuçlara karşılık; her gün düzenli olarak bulut sistemlerini kullandığımızı ortaya koyan veriler de var. Çünkü Gmail, Hotmail, Yahoo gibi web tabanlı bulut hizmeti alan kişilerin oranı yüzde 41, fotoğraflarını internette depolayanların oranı yüzde 26, videolarını internette depolayanların oranı yüzde 5 ve çevrimiçi programlar kullanarak çalışanların oranı da yüzde 22. Sabit diskinin kopyasını bir internet sitesinde depolayan ve bunun için para ödeyenlerin oranı ise yüzde 3.
Araştırmalara göre; bulut teknolojilerini kullanan KOBİ’lerde BT yönetim süreçlerinin kolaylaştığını, son kullanıcı deneyiminin iyileştiğini, BT performansındaki sorunların azaldığını ve altyapı masraflarının düştüğünü düşünen KOBİ’ler, genellikle bulutun avantajlarına en az yüzde 63 oranında katılıyor. Bu avantajlara katılmayanların oranı en fazla yüzde 17 ile sınırlı.
Bulut bilişim teknolojilerinin küresel bazda en yaygın kullanıldığı sektörler sigortacılık, profesyonel hizmetler ve ulaşım. İnfografiğe göre, yüzde 52’lik oranla en çok iş uygulamalarında kullanılan bulut, geçtiğimiz yıl da en çok çevrimiçi bankacılık, çevrimiçi alışveriş, sosyal medya ve çevrimiçi oyun işlemlerinde kullanıldı. Öte yandan, infografikte “Bulutlu Meslekler” başlığı altında Yenibiris.com ilanlarından alınan veriler de değerlendiriliyor. Buna göre, bulut teknolojilerinin Türkiye’de 4 bin 250 kişiye istihdam yaratacağı öngörülüyor. Bu süreçte ön plana çıkan meslekler ise sistem analistleri, uygulama yazılım geliştiricileri, ağ ve veri iletişimi analistleri, bilişim sistemleri güvenlik uzmanları gibi özel uzmanlıklar.