Sağlık başlığında dijitalleşme hız kazanacak
Sağlık sektörü, 2024 yılında önemli değişimlere ve yeniliklere hazırlanıyor. Yapılan analizler, bu yıl sağlık alanında bazı belirgin trendlere tanıklık edileceğini gösteriyor. Yeni teknolojilerin ve toplumsal değişimlerin sağlık sektörünü nasıl etkileyeceğine dair beklentiler, önümüzdeki döneme dair önemli ipuçları sunuyor. Yoğun iş temposu, teknoloji bağımlılığı, sosyoekonomik değişiklikler ve belirsizlikler, düzensiz beslenme, hareketsizlik, uykusuzluk, anksiyete bozuklukları gibi sonuçların doğmasına sebep oldu. Bu yüzden 2024’te sağlıkta dijital entegrasyonun artacağı öngörülüyor. Sağlık ve dijitalin uyumla bir araya geldiği uygulamalar gündemde olacak.
Sağlıkta dijitalleşmeyi birçok faktörün tetiklediğini belirten LifeClub Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Elif Elkin, bu değişimin nedenlerini şöyle anlattı:
“Teknolojinin hızlı gelişiminin yanında yapay zekanın ortaya çıkmasıyla birlikte, birçok alanda dijital dönüşüm zorunlu oldu diyebilirim. Sağlık sektörünün de bu değişimden etkilenmemesi mümkün değil. Yapay zeka, bulut bilişim, nesnelerin interneti gibi yüksek teknolojilerle hastaların sağlık verilerini daha iyi yönetmek ve analiz etmek mümkün hale geldi. Uzaktan sağlık yönetimi ihtiyacı başlığında özellikle pandemi ile birlikte hayatın normal akışının durması, yüz yüze görüşme ile yürütülen işlerde uzaktan iletişim ihtiyacı doğurdu. Sağlık alanında da doktor-hasta görüşmeleri teknolojinin yardımı ile uzaktan yapılmaya başlanmıştı. Bunun ulaşım zorluğu olan, uzak bölgelerde yaşayan insanlar için de büyük avantaj sağladığını söyleyebiliriz. Angarya işler teknoloji ile kolaylaştı ve randevu hizmetleri, kişisel hasta dosyaları, hastanın takibi gibi olmazsa olmaz geleneksel uygulamalar, dijitalleşme sayesinde pratik hale geldi. Teknoloji, sağlık hizmetlerini kolay erişilebilir ve kullanıcı dostu hale getirdi. Artık cep telefonu üzerinden kolayca randevu almak mümkün. Dijitalleşme birçok sektörde maliyetleri azaltma ve verimlilik konusunda avantajlar sağladı. Sağlık kurumları da dijital uygulamalarla maliyetleri düşürerek, bazı süreçleri daha verimli hale getirebilir. Teknoloji, sağlık sistemlerinin sürdürülebilirliğine de büyük katkı sağlıyor.”
Elif Elkin, 2024 yılının sağlık trendlerini şöyle sıraladı:
Telemedicine: Covid-19 pandemisiyle birlikte telemedicine yani uzaktan sağlık hizmetleri önemli bir şekilde popülerleşmişti. 2024 yılında da telemedicine uygulamalarının daha da gelişmesi ve sağlık hizmetlerine erişimi artırarak hastaların daha kolay bir şekilde doktorlarıyla iletişim kurmalarına imkan tanıyacak. Daha fazla insanın sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaşacak. Uzaktan sağlık hizmetleri sayesinde muayene, teşhis, takip ve reçete gibi bir dizi sağlık hizmetini daha zahmetsiz ve daha hızlı erişmelerine imkan sağlayacak.
Dijital Sağlık Deneyimleri: Hasta deneyimindeki dijitalleşme artacak. Bunun sonucunda, dijital sağlık konusunda feedbacklerin artmasıyla birlikte sağlık sektörü de dönüşümünü hızlandırarak hastanelerin, doktorların, hatta ilaç sektörünün de yeni bir yapılanmaya başlayacağını görebiliriz.
Dijital Mental Sağlık Hizmetleri: Özellikle pandemi sırasında mental sağlık ihtiyaçlarını karşılamak üzere başlayan online terapi hizmetleri, pandemi sonrasında da oldukça yaygınlaşmıştı. 2024 yılında bunun daha artacağını görebiliriz.
Yapay Zeka Destekli Tanı ve veri analitiği: Yapay zeka, sağlık sektöründe büyük bir potansiyele sahip ve 2024 yılında daha da önem kazanması bekleniyor. Yapay zeka ve veri analitiği, hastaların sağlık verilerini daha iyi anlamak, tedaviyi kişiselleştirmek ve erken teşhis konusunda doktorların büyük yardımcısı olacak gibi görünüyor.
Sağlık Takip Cihazları ve Wearables: Akıllı saatler, aktivite takip cihazları ve diğer wearables cihazları hayatımıza entegre olmaya başlamıştı. Önümüzdeki sene bu cihazların daha önemli takipler yapacağını düşünüyorum. Bu cihazlar sayesinde kişiler kendi sağlık verilerini toplayıp izleyebilecek ve sağlık durumları hakkında daha bilinçli olabilecekler. Bu veriler ayrıca doktorlarla paylaşılarak daha kişiselleştirilmiş bir sağlık hizmeti alınmasını sağlayacak.
Blockchain ile Veri Güvenliği: Dijital sağlık hizmetleri arttıkça, hastaların sağlık verilerinin korunması da büyük önem taşıyor. Blockchain, sağlık sektöründe çok önemli olan veri güvenliği ve veri bütünlüğünü koruma konusunda, hastaların dosya paylaşımı ve sağlık kayıtlarının güvenilirliği gibi alanlarda kullanılabilir.
Genomik Tıp: Genomik tıp, kişinin genetik bilgilerini analiz ederek kişiselleştirilmiş bir sağlık hizmeti sunmayı amaçlar. 2024 yılında genomik tıp daha fazla kullanılarak hastalıkların teşhis ve tedavisinde etkili bir rol oynayacak. Gen terapileri ve hücresel tedaviler, belirli genetik hastalıkların tedavisinde ve özellikle kanser gibi hastalıkların yönetiminde daha fazla kullanılabilir hale gelebilir.
3D Baskı Teknolojisi: 3D baskı, özellikle özelleştirilmiş protezler, implantlar ve cerrahi modeller gibi alanlarda kullanılmaya başlanmıştı. Bunun 2024’te daha yaygın kullanımına tanıklık edeceğiz.