Opswat Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Sertan Selçuk: “ALAN SAVUNMASI İLE SİSTEMİNİZİ KORUYORUZ”
“Opswat, kritik altyapı güvenliği sağlıyor. CDR, sıfırıncı gün ataklarına karşı dosyaları zararlı içeriklerden arındırıp, güvenli bir şekilde kullanıcıya sunar. Üzerine de çok tarama özelliğimiz ile birleştiriyoruz ve buna 2004 yılında başlamışız. Sadece bir antivirüse bağlı kalmanızı da önlemiş oluyoruz, çoklu taramada dünyanın önde gelen 34 antivirüs üreticisi ile gelen dosya trafiğinizi tarayabiliyoruz. İçeriye aldığınız dosyaların güvenliğinin sağlanmasını garanti ediyoruz. E-posta, USB, web uygulamaları ya da storage gibi entegrasyonlarımız ile her ortama yönelik ürünlerimiz var. Herhangi bir şekilde dosyayı aldığınız zaman tamamen hijyenin sağlanmasını sağlıyoruz. Amerikan şirketiyiz ve Dubai’de de merkez ofisimiz var.
2004 ve 2005 senesinde sırasıyla CDR teknolojisini ve hemen sonrasında multi scanning çözümünü yaptık. Kritik altyapı tanımına uygun 16 tane sektör var. Herhangi bir sistemin, kritik altyapının kaybı durumunda, ki bunlar çevre sağlığı olabilir, insan hayatı olabilir ya da çok büyük bir maddi kayıp olabilir, gerçekten kritik bir altyapınızın korunması gerekiyordur. Bunun için en büyük politika sıfır güvenlik. Bunun için 2004 senesinde CDR teknolojisini yaratmış bir şirketiz ve CDR’ın isim babasıyız. Tamamen içeriği silahsızlandırıp, bu içeriğin yeniden yapılandırmasını yapıyoruz. Xray’den geçerken üzerinizde tüm metalleri boşaltmanız ve sonra bunları geri almanız gibi bir şey. İçeri aldığınız dosyaların ya da herhangi bir bilginin herhangi bir tehlikeden arınmış olmasını sağlıyoruz.
Dosya çeşitliliğine tam uyum
Türlü türlü yollar var bunun için. Bunun da ötesinde multiscaning yapıyoruz. Dediğim gibi biz bunu 2004 senesinde yapmışız. 34 tane antivirüs motoruyla aynı anda çalışıyoruz ve eş zamanlı taranmasını sağlıyoruz. Elinizde bir dosya var diyelim. Bu dosyayı siz kritik altyapınıza almak istiyorsunuz. Bir CDR’ını yapıyoruz. İçerisinde herhangi bir filigran, herhangi bir makro varsa, 130 tane dosya uzantısını tarayabiliyoruz. Size özel dosyalar olabiliyor ve onların da tanımlanmasını sağlıyoruz. Sizde herhangi bir dosya var diyelim. O dosyayı USB ile içeri almak istiyorsunuz. Tam o esnada taramasını sağlıyoruz. Eş zamanlı olarak aynı anda tamamen taramasını yapıyoruz. Raporlamasını sağlıyoruz ve sandbox’ımız da var. Dubai’de bir müşterimiz için 800 gigabaytlık tek bir dosyanın yaklaşık 50 saniye gibi inanılmaz bir rakamla 34 antivirüsle taramasını sağlıyoruz. Bu dosya zip dosyası ve taraması biraz daha zor olan dosya. Sıkıntı olmadan tarıyoruz, ama dosya çeşitliliği artarsa performans da ona göre değişiyor.
Bizim bu taraftaki performans milisaniyedir. 10 megabitlik bir dosya zip dosyasıdır ya da zip dosyasının içine gömülü başka bir zip dosyasıdır. Bunun milisaniyeler içinde taranabilmesi için tek teknoloji bizim platformumuz üzerinde bulunuyor. Bunu yapan araç da CDR teknolojisi. Ürünün yeteneğini anlatmak bir yere kadar, ama ürünün canlı olduğu ortamlardan bahsetmek önemli. Örneğin; biz şu anda Türkiye’nin en büyük bankalarında on-prem S3 sistemini tarıyoruz.
Bu noktada iddialıyız. 34 antivirüs motoru diyoruz. Müşterinin kritik altyapısını bir şekilde alan savunmasında koruyoruz. Biz tamamen network bacağında çalışıyoruz. Her türlü uç noktanızda yokuz. Uç noktalar bizim konseptte çok kritik değil. Ben bir sistemden bahsediyorum. Çevresel bir sistem kaybolursa, çok daha büyük sorun olur.”