Yeni nesil reklamcılık ve siyah beyaz televizyonlar
Reklamcılık sektöründe yeni bir gelişmenin önünü açacak bir patent alındı geçtiğimiz günlerde. Google, giyilebilir teknolojilerin yapabileceklerini planlamaya ve teknoloji konusunda geleceği yine şekillendirmeye devam ediyor. Artık reklam verenler için bir reklam faydalı olduğu kadar, gider kalemi olacak. Kulağa ne hoş geliyor değil mi?
Peki, bunu Google nasıl yapacak? Şimdilik alternatifler arasında Google Glass ilk sırada. Bu gözlük ile kullanıcının baktığı yeri, süreyi algılamakla kalmayacak göz bebeklerinin bu reklama verdiği tepkiyi de algılayıp ücretlendirmeyi buna göre yapacaklar. Reklamı gördü ama ilgilisini çekti ise farklı bir ücret, ilgisini çekmedi ise bakma süresine göre farklı bir ücret gibi.
Giyilebilir teknolojiler konusunda şirketler beklenin üzerinde yatırım yapmaya devam ediyorlar. Bu reklam konusundaki inovasyonun açık hava reklamcılığından, internet reklamcılığına, gazete reklamlarına kadar bir alanda kullanılacak olması ve bu reklamın işe yaradığı kadar pazarlama bütçesi yiyecek olması üreticileri veya hizmet sahiplerini de pazarlama konusunda daha çok teşvik edecektir.
Reklam konusunda diğer bir inovasyon da şu anda arama motorlarında aradığımız kelimelere göre çıkan reklamlarının bir benzerinin gözlüğümüzün ekranında çıkması olacak.
Bu gibi nedenlerden dolayı düşünüyorum da bizim neslimiz bence insanlık tarihi açısından çok ilginç bir nesil oluyor. Hem ilk televizyonu gördük, siyah beyaz ekranda sadece sekiz tane düğme (maksimum sekiz kanal) olan televizyonumuz da oldu, cebimizde taşıdığımız akıllı telefonda çevrimiçi futbol izleme şansımız da.
1899 yılında Amerikan Patent Başkanı “Keşfedilecek her şey keşfedildi” derken düştüğü gafletin bir benzerine düşerek söyleyebilirim ki; yeni nesil bu teknolojilerin içinde büyüyecek bu nedenle bizim kadar uç noktalarda olmayacaklar. Bebekler daha dünyayı algılamadan giyilebilir teknolojiyi giymeye başladılar bile. Bir çocuk bezi firması, bebeğimizin altını ıslatması durumunda bez üzerindeki ıslaklığa göre renk değiştiren bir kare barkod yerleştirmeye başlamış bile. Bu barkodu okuttuğunuzda internet üzerindeki laboratuvar değerlerine, varsa bir problem önerilere erişebiliyorsunuz. Siyah beyaz televizyon demişken aklıma geldi. Ne güzel ve sade günlerdi.