Yardımlarınız boşa gitmesin
Bitdefender, insanların internet üzerinden ihtiyacı olanlara yardım yapmak isterken nasıl dolandırıldıklarını ve bu konuda kullanıcıların nelere dikkat etmeleri gerektiklerini açıkladı.
İnternet suçluları, yardımseverlerin iyi niyetlerinden de yararlanmaya, onları dolandırmaya çalışıyor. Hilekârlar web arama sonuçlarını manipüle ederek, iyi kalpli insanları spamlara ve hatta çok daha sofistike tuzaklara yönlendirmeye çalışıyor. Bu tip internet suçlarına kurban olmamak için dikkat edilmesi gereken bazı ipuçları var.
• Bağışlarınızın desteklediğiniz yere ulaştığına emin olun
Hilelere karşı araştırmacı olun. Domain adresinin WhoIS bilgisini online olarak araştırın ve bağlantı adresinin ya da diğer ayrıntıların bir şüpe uyandırıp uyandırmadığını görün. Ciddi bir organizasyon Gmail ya da Yahoo gibi özel servis sağlayıcıların email adreslerini kullanmayacakdır ama hilekârlar kanundan saklanmak için kullanacaklardır.
İronik olsa da hayırseverlik hilebazları kullanıcıların para bağışlamak değil de para elde etme isteklerini de avantajlarına kullanırlar. Birdefender Labs kanser gibi hastalıkların insanlar üzerindeki etkisini kullanan Nijerya kökenli yükselen bir spam dalgasını kısa bir süre önce yakaladı. E-posta alıcısı, dolandırılmaya çalışılmadan önce “İsmim Paul [isim değiştirildi], hastayım ve kanser yüzünden öleceğim. Mal varlığımı hayır kurumlarına dağıtmak istiyorum” şeklinde bir email görüyor.
Cami, kilise gibi bir yerden gelmediği sürece dinsel referanslardan uzak durun
Organizasyonların çoğu size “ Tanrının adıyla selam size,” ya da “Yüce yaratıcı sizi korusun” benzeri bir şey göndermez. Bu şekilde yapılan girişler ve sonuçlar sadece hedefi finansal bir vurgun yapmak amacıyla yumuşatmak içindir.
• Email ile gelen linklere ve eklentilere tıklamaktan kaçının
Dolandırıcılar aciliyet hissi oluşturarak para kazanıyorlar. Bitdefenr yakın bir tarihte sayıları binleri aşan spam mesajlarını blokladı, “Bağışınız Onaylandı” ve benzeri başlıklara sahip olan bu mesajlar, kullanıcıları panikleterek Jewish Education Center için bilmeden yaptıkları “aylık $60 bağış” işlemlerini geri çekmek için linkle tıklamalarını sağlamak amacındaydı. Bu hilekarlık kullanıcıların çalınan bilgileri veya daha kötüsü ile son buluyordu.
• Daha önce adını bile duymadığınız hayırseverlik siteleri hakkında dikkatli olun.
Özellikle dini ve resmi özel günlerden önce, çünkü bunlar trojan, solucan, virus gibi şeylerle dolu yerler olabilir. Kendinizi phising ve malware saldırılarından korumak için yazılımınızı, işletim sisteminizi ve antivirüsünüzü güncel tutun. Özel günler yaklaştıkça dolandırıcılar sıklıkla güvenilir websitelerine malware bulaştırmanın yollarını ararlar.
Ayrıca Bitdefender’ın ücretsiz uygulaması Safego kurarak kendinizi ve arkadaşlarınızı en yeni online tehlike, tuzak, dolandırıcılık, spam, malware ve özel bilgilerinizin Facebookta açığa çıkartılması tehlikesi gibi sorunlardan koruyabilirsiniz. E-tehditler hakkında daha fazla bilgi edinmek için 326.000 kullanıcının bağlanıp güvenlik hikayelerini paylaştıkları Bitdefender Facebook sayfamıza katılabilirsiniz.