Namet Bilgi Teknolojileri Müdürü Gökhan Korucu: “YENİLEME PROJELERİNE BAŞLAYACAĞIZ”
“Namet sistemi 7/24 çalışan bir yapıya sahip. Gündüz üretiyoruz. Mesai bittikten sonra Türkiye’nin dört bir yanına sevk etmeye başlıyoruz. Maret işletmesini 2014 yılında işletmeye kattık. Tepeören ve genel merkezimiz Çayırova’da olmak üzere 2 üretim tesisimiz var.
Büyük şehirlerde de depolarımız var. Kesim noktalarımız, Şanlıurfa’da bir besi çiftliğimiz var. Yakın zamanda Düzce’de bir yatırımımız var. Orada inşaat çalışmalarımız başladı. 2010 yılında bünyeye katıldığımda standart bir Netsis muhasebe yazılımı vardı. Sonrasında süreçler, üretimde gereken yazılımlar ve geliştirmeler neticesinde IT’nin önemi şirkette artmaya başladı. İlk etapta MPLS Network yapısına geçerek kapalı devre olarak Merkez ve Bölgelerimizin erişimlerini güvenli bir şekilde sağladık. Sonrasında sanallaştırma projesini hayata geçirdik. Fiziksel sunuculardan oluşan yapıyı Vmware ile sanallaştırma ortamına taşıdık. Dağınık olan veriyi ortaya topladık. Sonrasında içerde çalışan uygulamaların daha stabil ve sorunsuz çalışmasına odaklandık. 2013 yılında HP ile yatırım yaptık. Network, sunucu, storage, Vmware, Veeam yatırımları ile alt yapımızı baştan aşağı yeniledik. Düzenli bir yedekleme sistemine geçtikten sonra günlük, haftalık, aylık, yıllık olarak yedeklerimizi alıyoruz.
2018 yılında bir felaket kurtarma merkezi (FKM) projesi gerçekleştirdik. FKM projesinde içerde bulunan SQL’imizi Always On yapısına geçirdik. Üçüncü bir node’u da Azure’a koyduk. Türkiye’de yapılmış nadir projelerden bir tanesiydi.
Bu bir yıllık süreç sonunda bazı hatalar görmeye başladık. Çünkü Microsoft tarafında sürekli olarak işletim sistemi ve uygulamalar güncel olması gerekiyordu. Üretim sistemlerinde kararlılık ön planda olduğu için ve kullanılan makine ve işletim sistemlerinin kolaylıkla güncelleme yapılamamasından dolayı farklı çözüm arayışlarına girdik. Butik çalışan bir iş ortağımız var. POC yaptık ve 2 aylık süreçte Azure Site Recovery’den ‘Always On’ nodumuzu aldık. İzmir’deki IBM’in veri merkezine replikasyon yapıyoruz. İş sürekliliğini de yapabiliyoruz bu çözümümüzle birlikte. Alt yapımızı ve veri güvenliğinin istikrarı için çalışmalarımız devam ediyor. Son 5 yıldır siber güvenlik ile ilgili yatırımlarımız ve çalışmalarımız ağırlık gösteriyor. Hedefimiz üretim operasyonunu sekteye uğratmadan yedekli yapılarla işleyişi devam ettirmektir.”