Kötü amaçlı yazılımlara karşı dikkat edilmesi gerekenler
Dijital altyapıların genişlemesi ile birlikte, kötü niyetli yazılımların her ölçekten işletme üzerinde yarattığı riskler de artıyor. Bu durumun işletmeler için oluşturduğu geniş tehdit potansiyeline dikkat çeken Timus Siber Güvenlik Türkiye Ülke Müdürü Artuğ Tikiç, kötü amaçlı yazılımlara karşı korunmanın yollarına işaret ediyor. Berqnet Firewall ürün ailesiyle siber risklere kapsamlı çözümler sunduklarını söyleyen Tikiç, tespit önleme ve tehdit yönetimi gibi çözümlerle birlikte yazılımların da güncel tutulmasının saldırılara karşı direnci artırdığını vurguluyor.
Siber dünyada kötü amaçlı yazılımlar, kurumların siber güvenliğini ciddi şekilde tehdit ediyor. Truva atları, virüsler, malware’ler, rootkit’ler ve cryptolocker gibi zararlı yazılımlar, sistemlere sızarak veri hırsızlığından, sistem çökmesine kadar geniş bir zarar yelpazesi oluşturuyor. Bu tehditlerin fark edilmesi ve önlenmesi ise işletmeler için hayati bir önem taşıyor. KOBİ’ler başta olmak üzere her ölçekten işletmeye siber güvenlik hizmetleri sağlayan Timus Siber Güvenlik, şirketlerin bu tür tehditlere karşı önceden fark edebilecekleri ve önlemler alabilecekleri yöntemleri sıralıyor.
“Ağdaki anormal trafik potansiyel bir saldırının işareti olabilir”
Güçlü antivirüs ve güvenlik yazılımı kullanımının kötü amaçlı yazılımları tespit etme ve engellemede ilk adım olduğunu söyleyen Timus Siber Güvenlik Türkiye Ülke Müdürü Artuğ Tikiç, “ Şüpheli bağlantılar, dosyalar veya e-postalar konusunda farkındalık yaratmak, sistemin güvenliğini artırır. Şirketlerin ağlarını sürekli olarak izlemesi ve anormallikleri tespit etmesi de kötü amaçlı yazılımlara karşı önemli bir adımdır. Çünkü anormal trafik veya veri aktarımı, potansiyel bir saldırının işareti olabilir. Diğer yandan güçlü parola politikaları ve iki faktörlü kimlik doğrulama gibi önlemler, yetkisiz erişimi önler ve sistemlerin daha güvende olmasını sağlar. Ayrıca tüm yazılımların ve işletim sistemlerinin güncel olması, güvenlik açıklarının saldırganlar tarafından istismar edilmesini engeller. Çalışanlara düzenli olarak siber güvenlik eğitimleri vermek, kötü amaçlı yazılımların nasıl oluşturulduğunu ve yayıldığını anlamalarını sağlar. Bu noktada söz konusu risklere karşı toplumu daha bilinçli hale getirmeyi hedefleyen Timus Siber Güvenlik olarak, tüm Türkiye’de “Herkes İçin Siber Güvenlik” sosyal sorumluluk projemizi hayata geçirdik. Uzman ekibimiz tarafından sosyal sorumluluk hedefiyle hayata geçirdiğimiz projemiz ile herkesicinsiberguvenlik.net web sitemiz üzerinden iş kolu fark etmeksizin tüm çalışanlara, yöneticilere, işletme sahiplerine, öğrencilere ve internette zaman geçiren herkese ücretsiz eğitim desteği veriyoruz.’’ dedi.
Berqnet Firewall ile işletmelerin denetim kontrolü kolaylaşıyor
Kötü amaçlı yazılımların belirtilerinin genellikle sistemdeki anormal davranışlarla kendini gösterdiğine işaret eden Artuğ Tikiç, “Bilgisayarın yavaşlaması, ekranlarının aniden kilitlenmesi veya çökmesi gibi belirtiler, siber risklerin varlığını gösterebilir. Bu nedenle sürekli güncel kalma, eğitim ve farkındalık yaratma, düzenli izleme ve güçlü koruma tedbirleri, şirketlerin siber saldırılara karşı direncini artırabilir ve olası zararları minimize edebilir. Bu kapsamda Timus Siber Güvenlik olarak geliştirdiğimiz Berqnet Firewall ürün ailesiyle işletmelerin karşı karşıya kalabilecekleri siber risklere kapsamlı çözümler sunuyoruz. Berqnet Firewall, internet kullanımını yasalara uygun bir şekilde kayıt altına alarak işletmelerin denetimini ve erişim kontrolünü de kolaylaştırıyor. % 100 yerli Ar-Ge ekibimizin çalışmasıyla hayata geçirdiğimiz Berqnet Firewall, aynı zamanda işletmelere bütünleşik tehdit yönetimi, saldırı tespiti/önleme, web ve uygulama filtreleme gibi birçok özelliği tek bir platformda sunuyor. Bu çözümümüz ile işletmelerin güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak ve yasalara uyum sağlamaları adına sunduğu geniş özellik yelpazesiyle güçlü bir destek sunuyoruz” ifadelerini kullandı.