Alışveriş ve tüketici rutine sığmaz, yenilik ister
Türkiye pazarındaki potansiyele inanan Hizlial.com, sektöre bakışı değiştirecek önemli adımlar atmayı istiyor.
Geçtiğimiz aylarda Hizlial.com’da Genel Müdür ve Yönetici Ortak olarak göreve başlayan sektörün deneyimli ismi Kaan Dönmez, var olan İK yapısı ve yeni transferlerle siteyi daha da geliştirme hedefinde. Gold Grup bünyesinde Sanalpazar.com ile işbirliğinin hep devam ettiğini söyleyen Kaan Dönmez, sektörü ve farklılık noktası hedeflerini şöyle anlattı: “Sektör bir noktada tıkandı. Oysa ‘bambaşka bir modelle işimi nasıl büyütürüm?’ demek, daha iyi yapma çabasından farklı düşünüş gerektiriyor. Bu açıdan, ‘müşteriye verdiğimiz hizmetin oluşturduğu kültürün’ kopyalanamaz olduğunu düşünüyoruz. Yaratmak istediğimiz dönüşüm ve asıl farklılaştığımız nokta bu. Değişime inanıyoruz. Radikal biçimde farklılaşıp bambaşka şeyler yapacağız. Sektöre bakışı değiştirecek adımlar atmayı istiyoruz.”
n Bilişim 500 araştırmasında 2012 yılı verilerinizle e-ticaret kategorisinde birinci oldunuz. Neler yaptınız bunun için?
Temelde niş bir şirket olarak kaldık, bünyesinde olduğumuz Gold Grup’un yanında, ciddi bir tedarikçi portföyümüz var ve müşteriye nasıl hizmet vereceğimizi biliyoruz. Bu ‘katalog’ işi, tüm dünyada Amazon önderliğinde ‘müşteri’ işine dönüştü. Ama Türkiye’de hala katalog işi olarak görülüyor. Kutu kutu mal sergileniyor sitede, ama müşteriye verilen önem başlığında değişim ve dönüşüm hala tam yaşanmadı. Bu açıdan hizlial.com’da radikal değişiklikler planlıyoruz. Ofisi değiştirdik, altyapıyı komple yeniliyoruz, 2014’ün ilk aylarında SAP’ye geçiş süreçlerimizi tamamlamış olacağız. Müşterilerimize neler katabileceğimize yönelik çalışmalarımızla kapsamlı bir değişim hayat bulacak.
n Müşteri ne istiyor?
İnsanlar gerçekten hızlı almak istiyor. İsmimiz bu yönüyle büyük bir vaat ortaya koyuyor. Kendi içimizde hızlı büyürken, sektörün de büyümesini pekiştirmek, sektörde standartları değiştirmek istiyoruz. Bunun için kurum bütününde İK yapısında önemli değişiklikler yapıyoruz. İnsan kaynağı için koşulları daha da iyileştirmek hedefimiz. Ofisi değiştirmek, SAP geçişi bunun örnekleri. Müşteriye verdiğiniz tüm taahhütlere bağlı kalmalısınız.
n Sitede 27 kategoride binlerce ürün var. Tedarik noktalarınız nereler?
Birçok tedarik noktası ve burada da grubun gücü var. Ayrıca grup şirketleri ile ortak satın almalar yapıyoruz. Bunun dışında kalan tüm alımları yetkili dağıtıcılardan yapıyoruz. Bir yabancı markanın ürününü satacaksak, onun Türkiye merkezi ile anlaşıyor, hizmet seviyesinde sorun olmaması için tüm bağlantıları yetkili şirketlerle kuruyoruz. Yurtdışından ürün getiriyorsak da, Türkiye’deki şirketlerle anlaşarak bunu yapıyoruz. Başarının anahtarı servis. Satış bizim üstümüzden, ama servisi kendileri sunuyor. Çünkü malın esas sahibi onlar ve markalar da mallarına sahip çıkmak istiyor. Biz sadece vitriniz.
n Yeni kategoriler var mı aklınızda?
Kategorileri hem ürün gamı hem uzmanlığımızla derinleştirmek istiyoruz. Kategori bazında uzmanlaşıyoruz. Kategorilere takviyeler yaparken, her birinin uzmanlarını sektörden bularak veya kendi içimizde varsa, onları doğru konumlandırarak her kategoriyi sektörün kendi uzmanı ve lideri ile sunmak hedefimiz.
n Parçalı ödeme yapısı sektörde bir yenilik oldu. Bu, alışveriş ilgisini nasıl etkiliyor?
Büyük alışverişlerde yüzde 25-30’un parçalı ödenmesine imkân sunuyoruz. Bir alt limit yok, ama genelde büyük işlemlerde kullanılıyor. Çünkü müşterinin bir kartının limiti yetmiyor, birinde puanını kullanmayı, normal mağazada hep yapılan kolaylıkları bekliyor. Önümüzdeki dönemde ufak tefek değişiklikler yapılacak. Visa ve MasterCard’ın getirdiği bir kural var: Ürün başına 1 kart kullanabilirsin. O yüzden parçalı ödeme yapımızı biraz değiştiriyoruz.
n Bundan sonra ne olacak?
2 bin TL’lik tek bir alışverişi 5 karta bölemeyeceksiniz. Yaz başından beri yapı böyle işliyor. Eski sistem bazı yerlerde biraz dertti. Müşteri 3 ürün aldıysa, bunları 7 ayrı kredi kartıyla ödeyebiliyordu. Ama ürünlerden birini iade ettiği anda ödeme hangi karta iade olacak? Biz bunu sistem olarak yapıyoruz, ama müşteri hangi kartıyla ödeme yaptığını unutabiliyor. Kartın bir bankacılık ürünü olduğunu da unutmamak lazım. Banka size her kart için limit veriyor, ama siz bir ürünü 5 karta paylaştırarak alıp, aslında sahip olamayacağınız bir ürünün borcuna girmiş oluyorsunuz. Bu yapı müşterinin lehine, ama bankacılık sisteminin ve kredi kartı yapısının mantığına aykırı. Bu yüzden artık ‘ürün başına’ bölmek zorundayız. Kart ve ürünü eşleştireceğiz. Kişi en fazla sepetteki ürün sayısı kadar kart kullanılabilir. Yine parçalı ödeme, ama tüketici her ürüne bir kart tahsis ederken, bir ürünü üç karta bölemiyor.
n Kapıda kredi kartına taksit uygulamasına ilgi nasıl?
Cironun yüzde 2,5-3’ü kapıda kredi kartına taksitli ödeme. Büyük bir rakam değil ve şu aşamada büyümesini beklemiyoruz. Bunu sadece İstanbul içinde yapıyoruz, ama Türkiye’ye yaygınlaştırmak istiyoruz. Çünkü POS içine yüklenen yazılımlarla artık kargo şirketlerinin bizim adımıza tahsilât yapmalarının önü açıldı. Anadolu’da nakit kullanımı yoğun. Bu sistemle, asıl onlar internet müşterisi olabilecek. Benim burada gördüğüm fırsat ‘kapıda taksitli ödeme’ değil, nakit ödeme aslında. Böylece internetten alışveriş yapmayan, bankacılık sistemine dahil olmayan insanlara da internetten alışveriş yaptırmaya başlayacağız.
n Yurtdışı pazarlara açılma hedefiniz var mı?
Şu anda yok. Yerel pazar çok büyük ve doyma noktasından uzak. Bu yüzden yurtdışından fonlar ve yeni şirketler geliyor. Burada pazar büyüyor ve bizim de bunu bırakıp başka yere ağırlık vermemiz mantıklı değil. Burada başarımızı perçinlemeden yurtdışına çıkmayı düşünmüyoruz.
n Mobil uygulamaları hangi başlıklarda geliştiriyorsunuz?
iOS ve Android’de uygulamamız var. Bir HTML uygulamamız, yani mobil sitemiz de olacak. Uygulama yüklemeden de hizlial.com’da gezinebileceksiniz. Her şey yavaş yavaş mobile kayıyor ve bu, ciddi bir dönüşüm. Toplam ciroda mobilin aldığı pay giderek artacak.