Facebook’un hatasına düşmedi
Borsaya girişte Facebook’un hatasını tekrarlamamak, Twitter’ın temel hedefi oldu. Twitter CFO’su Mike Gupta, halka arz sürecinde Facebook’un halka arz sürecinde baştan sona yaşanan problemler konusunda bankaları sıkı sıkıya sorguya çekerken, analistlere de detaylı sorular yöneltti. Reuters’e konuşan bir analistin yorumu şöyle: “Çok farklı perspektifler hakkında bilgi istediler ve doğru işi yaptıklarından emin olmayı amaçladılar.”
Bu süreçte Twitter, halka arz sürecinde farklı bir partnerlik sistemi izledi. Facebook halka arzda Morgan Stanley ile çalışırken, Twitter’ın tercihi ise Goldman Sachs oldu. Facebook Nasdaq’ta halka açılırken, Twitter ise New York Borsası’nda yerini aldı.
Goldman’da Twitter ekibi işbaşında
Twitter, hisselerinin ilgiyi çekmek ve işlemin ilk günlerinde hisse fiyatını yüksek tutabilmek için yeterince düşük fiyattan sattı. Facebook hisseleri ise halka arzdan birkaç gün sonra düşüş sergilemişti. Twitter bu süreçte Pandora Media, Zynga ve LinkedIn gibi halka açılan diğer şirketlerin hamlelerinin de artı ve eksilerini detaylı analiz etti. Bu halka arz sürecinin bir önemli paydaşı da, habere göre, Goldman’da Twitter’dan sorumlu isim, küresel teknoloji, medya ve telekom yatırım bankacılığının başında bulunan Anthony Noto oldu. Noto, halka arz için güçlü bir ekip oluşturdu. Goldman bu yıl 16 teknoloji şirketinin halka arzında bilfiil görev yaptı ve habere göre, bu halka arzların da başarılı olmasında Noto’nun stratejileri önem taşıdı.
Hisseleri toparlamak zaman aldı
Goldman, Twitter ile halka arz çalışmalarına sessiz sakin biçimde, aslında geçtiğimiz Mayıs ayında başladı. Hatta şirketin halka arz yolunda olduğuna dair çıkan haberler, diğer birçok yatırım bankası tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Goldman bu süreçte diğer birçok şirketin pek gündemine almadığı başlıklara odaklandı. Habere göre, bunlar arasında hisselerin nasıl değerleneceği, aşırı veya düşük fiyatlandırmanın markayı nasıl etkileyeceğine de dikkat edildi. Tüm bu hassas adımların sonucunda Noto hedefine ulaştı ve Twitter’ın halka arz süresinde 70 milyon hissenin yarısını büyük ölçekli uzun vadeci yatırımcılara satmasını sağladı.
Twitter halka arz için fiyatını 26 dolar olarak belirledi. Bu rakam, hisse teknik değerlendirmecilerinin 28 dolar seviyesindeki fiyat beklentisi karşısında nispeten muhafazakar bir rakam olarak tanımlanmıştı. Ama teknik değerlendirme kanadı daha sonra daha düşük fiyat seviyesinde anlaşmanın mantıklı olduğunu gördü ve Facebook’un ayak izlerini takip etmek yerine, halka arzın ilk gününde büyük bir patlama yaratmak için alan bırakmayı tercih etti.
Halka arz fiyatını 38 dolar olarak belirleyen Facebook’ta teknik değerlendirme ekibi, hisselerin halka arzın ilk gününde değer kaybedişi durdurma çabaları ile uğraşmıştı. Hisse bu tarihten itibaren hisse başına 17.55 dolara kadar geriledi ve hissenin toparlanabilmesi için bir yıl geçmesi gerekti.