Değişime uyum sağlayan kazanır!
Ortak Akıl Danışmanlık Kurucusu ve aile şirketleri danışmanı Dr. Yılmaz Sönmez, “2024 yılında şirket liderlerinin ajandasında yer alacak değişime uyum, yapay zeka, yeni teknoloji ve sürdürülebilirlik gibi konular şirketlerin gelecekte başarılı olmaları için önemli bir rol oynayacak. Küresel ekonominin yavaşlaması, jeopolitik belirsizlikler ve iklim değişikliği gibi zorluklarla karşı karşıyayız. Küresel bir araştırmaya göre CEO’ların yüzde 70’i bu yıl büyümeyi neredeyse imkansız kabul ediyor. Ancak, bu zorlukların yanı sıra, şirketler için yeni fırsatlar da var. Örneğin, yapay zeka ve yeni teknolojiler, şirketlere rekabet avantajı sağlama potansiyeline sahip” dedi.
Değişim ve yapay zeka
Dünyanın yıkıcı gelişmelere gebe olduğu 2024 yılında, şirketler değişime uyum sağlayabilmesi ve yeni fırsatları yakalayabilmesinin önemine işaret eden Dr. Sönmez, yaklaşan en önemli trendin esneklik ve adaptasyon olduğunun altını çizdi. Listesinin ilk sırasında değişime uyum olan Sönmez’e göre, şirketler, çevik, dayanıklı ve esnek bir yapıya sahip olmalı, jeopolitik arka plana sahip tedarik zinciri kesintilerini önceden tahmin edebilmeli ve çalışanlarına değişime uyum sağlama becerileri kazandırmalı. Dr. Yılmaz Sönmez’e göre, şirket liderleri yapay zekayı rakip değil, işbirliği yapılması gereken bir “değer alanı” olarak görmeli. Sönmez, “Şirketler üretken yapay zeka sayesinde daha fazla verimliliğe odaklanmalı. Bu doğrultuda, yeni ürün ve hizmetler geliştirerek müşteri ihtiyaçlarını daha iyi karşılamalı. Nitekim, küresel bir araştırmaya göre 2024 yılında CEO’ların yüzde 70’i üretken yapay zekadan daha fazla faydalanmayı tasarlıyor” dedi.
Gallup’un son araştırmasına göre dünya üzerinde çalışan bağlılığı yeniden artış eğiliminde ama şirket liderleri de 2024’te çalışan bağlılığını ve yeni yetenekleri cezbetmeyi düşünmeye devam etmek zorunda. Dr. Yılmaz Sönmez’e göre şirket liderleri, çalışan deneyimini iyileştirmek için çalışanları dinlemeli, kritik atamalarda önce şirket içi seçenekleri değerlendirmeli ve onlara gelişim fırsatları sunmalı. “Bunun için Ofis 3.0 felsefesi benimsenmeli ve esnek çalışma grupları oluşturulmalı” diyen Dr. Sönmez, “Fortune 500 şirketlerinden CHRO’lar arasında yapılan bir araştırma, 10 kişiden sekizinin önümüzdeki 12 ay içinde uzaktan çalışma esnekliğini azaltma planının olmadığını ortaya çıkardı” dedi. Dr. Yılmaz Sönmez’in ajandasında yer alan başlıklardan biri de orta düzey yöneticiler. Ona göre 2024 yılı orta düzey yöneticilerin “yıldız gibi parladığı” bir yıl olacak. Üretimden pazarlamaya, satıştan insan kaynaklarına birçok orta düzey yönetici mevcut şirketlerinde “tamam mı devam mı?” derken, cazip tekliflerle karşılaşacaklar. Bu nedenle, şirket liderleri orta düzey yöneticilerine özel ilgi göstermeli ve onları “büyüme lideri” olarak kabul etmeli.
Sürdürülebilirliğe verilen önem artıyor
İklim değişikliği ve diğer çevresel sorunlar, 2024 yılında da şirket liderlerinin ajandasında önemli bir yer kaplayacak. Dr. Yılmaz Sönmez, “Yeşil Mutabakat ve Sınırda Karbon Vergisi artık bugünün sorunu ve şirketler, çevresel etkilerini azaltmak ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için daha yetkin adımlar atmalı, enerji geçiş paradigmasını tamamlamalı” dedi. Stratejik planlama da 2024’te şirketlerin takım çantalarındaki en önemli aletlerden biri olacak. Dr. Sönmez şunları söyledi:
“Şirketler, değişen koşullara göre stratejilerini güncellemeli ve yeni fırsatları yakalamak için hazırlıklı olmalıdır. Şirketler, güçlü bir stratejik planlama sürecine sahip olmalı ve bu süreci düzenli olarak gözden geçirmelidir. Şirketlerin 2024 yılında mutlaka bağımsız profesyonel danışmanlık hizmetlerinden faydalanması gerekiyor. Şirket liderleri, çalışanlara ilham vermeli, değişimi yönetebilmeli ve şirketin değerlerini temsil etmeli. Bunun için şirketin aklındaki ve kalbindeki asıl cevheri keşfederek öne çıkartmalı.”