Yazılım sektörüne yeni destek
İki yıl içinde 1 milyar dolar ihracatı hedefine alan yazılım sektöründe, adımlar bu hedef için hızlanıyor. Türk yazılım sektöründen 38 şirketi, ihracata yönelik olarak desteklemek üzere biraraya getiren “Yazılım Sektörü Yurtdışı Pazarlama Takımı” projesinin ardından, yazılım sektörü girişimcilerine yönelik yeni bir proje daha hayata geçiyor.
İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle gerçekleşen sekiz aylık proje ile küresel oyuncu haline gelen ‘start-up’ (başlangıç aşamasındaki) şirketler ortaya çıkarılması hedefleniyor. YASAD’ın gerçekleştirdiği projede, altı ay sonunda 10 ticari ürün ve 20 profesyonel girişimci ortaya çıkacak.
Yazılım pazarını büyütme hedefiyle yola çıkan YASAD, sektöre yönelik olarak bu konudaki çalışmalarını hızlandırıyor. Bu yıl Haziran ayında TET (İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği), İTO ve TÜBİDER işbirliği ile oluşturulan “Yazılım Sektörü Yurtdışı Pazarlama Takımı Projesi”ni hayata geçiren dernek, sektörü geliştirmek üzere kurgulanan yeni bir projeyi de duyurmaya hazırlanıyor. İstanbul Kalkınma Ajansı Desteği ile gerçekleşecek olan “Girişimcilik Eğitim Merkezi Projesi” ile sektörde küresel oyuncu haline gelen ‘start-up’ (başlangıç aşamasındaki) şirketler ortaya çıkarılması hedefleniyor. Sekiz aylık bir süreci kapsayacak olan “GEMİM” adını taşıyan projede, başvuruları alınan fikirlerin 8 ayda ürüne dönüşebilecek olanlarının şirketleştirilmesi planlanıyor. Yerel ihtiyaçlara uygun olarak hazırlanmış bir programla fikirleri ürüne dönüşebilecek girişimcilere eğitim ve danışmanlık hizmetinin sunulacağı projede, bir sonraki adımda ise bu şirketleri yurtdışındaki yatırımcılarla da buluşturmak var. Sanayi Bakanlığının tekno girişimcilik ve TÜBİTAK 1512 girişimcilik desteği alanlar ve KOSGEB girişimcilik eğitimlerinden mezun olanlar başta olmak üzere başvuru için geniş çaplı bir çağrı yapılacak olan proje ile 6 ay sonunda 10 ticari ürün ve 20 profesyonel girişimci ortaya çıkarılması planlanıyor.
Bu projenin sektörde girişimcilere dolaylı olarak da ihracata katkı sağlayacak bir adım olacağını belirten YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Ufuk Güneş, “Yazılımın tek bir fikir üzerinden geliştirilebileceği mantığından yola çıkarak girişimcileri çok önemsiyoruz. Bu alandaki girişimcileri desteklemek üzere de onları bilmedikleri konularda donanımlı hale getirerek başarılı olan fikirlerini bir sonraki aşamaya, güvenli bir limana taşıyacak olan “GEMİM” adını verdiğimiz bu projeyi hayata geçirdik” diye konuştu. İSTKA’nın fonları ile desteklediği projede dokuzuncu ayın sonunda başarılı olan fikirlerin birer start-up (başlangıç aşamasındaki) şirket haline geleceğini belirten Güneş, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu yolun başındaki şirketleri de, ilerleyebilmeleri için kendi bağlantılarımızı kullanarak yatırım için doğru kurumlar ve şirketler ile buluşturacağız. Yani onları küresel başlangıç şirketlerine dönüştürmeye çalışacağız.”
Fikir ürüne dönüşürken proje kapsamında nasıl bir çalışma yapacaklarına da değinen Güneş, “Biz bu projede yerel ihtiyaçlara uygun bir program yarattık. 12+12 hafta eğitim ve danışmanlık hizmeti vereceğiz. Deneyimli isimler girişimcilerin projelerin başında koçluk yapacak. Diğer taraftan belli bir sektöre, ya da belli bir teknolojiye göre çağrılarımızı yapacağız. Böylelikle çıkacak olan ürünlerin de alıcıları hazır olacak. Biz bu konuda Boğaziçi Üniversitesi, Bahçeşehir, Koç, Yıldız, ODTÜ, İTÜ, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile de görüşüyoruz, işbirliği halindeyiz. Başvurulardan sonra 15 günlük bir fikirleri seçim süreci olacak. 6 ay sonunda 10 ticari ürün ve 20 tane eğitimli girişimciyi ortaya çıkarmış olacağız” diye konuştu.
“Yazılım Sektörü Yurtdışı Pazarlama Takımı”nın da stratejik yol haritası hazır
YASAD olarak, İTO, TÜBİDER ve İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği (TET) ile birlikte Ekonomi Bakanlığı’nın UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliğin Desteklenmesi Tebliği) kapsamındaki desteğiyle hayata geçirdikleri
“Yazılım Sektörü Yurtdışı Pazarlama Takımı” projesinde de aşama kaydettiklerini dile getiren Güneş, “Uluslararası danışmanlık şirketi ATKearney Yönetim ve Danışmanlık tarafından yürütülen çalışma ile sektörümüzün güçlü olduğu alanlar, uluslararası düzeydeki fırsatlar ve ihracat potansiyelinin artırılması konusunda atılması gereken adımların da ortaya konduğu bir analiz yapıldı. Bildiğiniz gibi takımda 38 şirket yer alıyor. Bunlar için program süresince çeşitli alım ve ticaret heyetleri düzenlemesini planlıyorduk. Bu yapılan analiz sonucunda da hedef pazarlar ortaya çıktı. “Yazılım Sektörü Yurtdışı Pazarlama Takımı”nın hedef pazarları arasında birincil olarak ABD, Almanya, Birleşik Krallık, Hollanda, Pakistan, Malezya, Azerbaycan, Kazakistan, Irak, Suudi Arabistan, Katar oluşturuyor. İkinci grupta ise, Beyaz Rusya, Ukrayna, İran, Arnavutluk ve Rusya yer alıyor. Takımın öncelikle Azerbaycan’a ticaret heyeti düzenlemesi için çalışmalara başlandı. 2014’ün ilk yarısında Amerika seyahati olacak” şeklinde konuştu.