TİM İnovasyon Haftası'na yuvarlak masa toplantısıyla hazırlanıyor
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye İnovasyon Haftası etkinliklerinin ön hazırlık çalışmalarını tamamlamak ve tüm tarafların önerilerini alabilmek amacıyla 11 Kasım’da Ankara’da bir yuvarlak masa toplantısı düzenledi.
20. kuruluş yıldönümünü kutlayan Türkiye İhracatçılar Meclisi, bu yılki Türkiye İnovasyon Haftası etkinliklerini 28-30 Kasım tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenliyor. TİM, Türkiye İnovasyon Haftası ile inovasyon ve Ar-Ge’nin Türkiye ekonomisi ve ihracatında taşıdığı önemi bir kez daha Türkiye gündemine taşıyor. Ankara’da düzenlenen Yuvarlak Masa Toplantısı’na; Ankara ve çevresinde yerleşik üniversitelerin rektör ve dekanları, Organize Sanayi Bölgeleri’nin yönetim kurulu başkanlarıyla ilgili kuruluşların üst düzey yöneticileri katıldı.
Başarılı tasarımcılarla üretici firmalar buluşuyor
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye İnovasyon Haftası ile yenilikçi fikir ve girişimleri Türkiye gündemine taşımayı hedeflediklerini belirterek, “2023 yılı için 500 milyar dolar ihracat hedefimiz var. Bu hedefe ulaşmak için, yüksek katma değer yaratmaya yönelik inovasyon ve Ar-Ge fikirlerinin ticarete dönüşmesi büyük önem taşıyor. ” dedi.
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Kahraman da “Türkiye’de inovasyonu güçlendirerek ülkemizin gelişimine katkı sağlamanın yanında, Türkiye'deki başarılı tasarımcılarla üretici firmaları buluşturarak sektörü kaliteli tasarımlarla beslemek de bizim için büyük önem taşıyor” yorumunu yaptı.
Eğitim sistemimiz hayal kurmayı desteklemiyor
Görüşler bölümünde; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Funda Sivrikaya Şerifoğlu, “Eğitim sistemimiz hayal kurmayı, hayal kuranları destekleyen bir sistem değil. Okul öncesinden itibaren MEB ile birlikte hareket edilip bu hamleler yapılmalı. Üniversite hocalarının girişimcilik çalışmalarının desteklenmesi için mevzuatta değişiklikler gerçekleştirilmeli” ifadesini kullandı. ODTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Atalay da, YÖK’ün temel bilimlerle ilgili politikalarının olmadığını söyleyerek “Ekosistem bileşenlerinin, yatırımcıların olması gerekiyor. Girişimcilikle ilgili yarışmaları desteklemeliyiz” açıklamasını yaptı. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Prof. Dr. Mehmet Bahar, “Kavram transfer ederek başlamamamız gerekiyor. Yenilikçi hareketler öncelikle özgür düşünen ortamda gerçekleşebilir” şeklinde konuştu.