Akademik yayınlar KEP ile korunacak
Akademik alanda kariyer yapan birçok akademisyenin ürettiği her türlü yayın bundan sonra KEP ile koruma altına alabilecek.
Bilgi ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından zorunlu hale getirilen Kayıtlı E-Posta hizmeti, akademik içeriği koruma altına alacak. Bilim ve sanat temelli her türlü üretimin koruma altına alınması gerektiğine vurgu yapan TNB KEP Genel Müdürü Kürşat Güney: “Özgün araştırma sonuçlarını içeren her türlü bilgi ve belge bundan sonra KEP ile koruma altına alınacak. Yayın hırsızlığının da önüne geçecek KEP sisteminde doküman içindeki bir noktanın bile yeri değiştiğinde oluşan delil de değişiyor ve bu fark belge bütünlüğünü koruma altına alınıyor. Akademisyenlerin bilgi ve belgelerini güvenli bir platformda iletebilmeleri için sadece KEP adresi almaları yeterli.
Gönderici ve alıcı kimliklerinin belli olduğu, gönderi zamanının ve içeriğin değiştirilemediği, uyuşmazlık durumunda hukuki geçerliliği olan güvenli e-posta hizmeti anlamına gelen KEP, bilimsel araştırma ve yayınları da güvence altına alıyor. KEP, her aşamada taraflar arasındaki bilgi akışını e-imza ve zaman damgası ile güvenli bir platforma taşıyor ve anlaşmazlık halinde KEP ile yapılan gönderiler delil niteliği taşıyor. İletişimi online ortama taşıyan bu yeni sistem, kağıt tüketimini azaltması açısından çevre dostu bir uygulama olarak ayrı bir önem taşıyor.
“Bilimsel yayınlar, standart e-posta ile gönderilmeyecek kadar değerli”
KEP Hizmet Sağlayıcı olarak BTK tarafından lisanlanan ilk özel kuruluş olan TNB KEP’in Genel Müdürü Kürşat Güney “Bir araştırmaya imza atmak, yeni bir bilgiye ulaşmak ve onu kanıtlamak çok değerli bir çaba, çok kıymetli bir emek. Türk bilim insanları tarafından üretilen her türlü akademik yayının standart e-posta ile gönderilmeyecek kadar değerli olduğunu düşünüyoruz” dedi.
“Yayın hırsızlığının önüne geçilecek”
Bir doktora tezinin planlanma aşamasından arge başvurusuna, katkıda bulunan kişilerle iletişime kadar tüm süreçlerin, KEP adresi üzerinden yürütülebileceğine vurgu yapan Güney, “Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde kullanılan KEP’in ülkemizde de uygulanmaya başlaması yeni bir dönemin işaretidir. Bilimsel verilerle beslenen her türlü özgün içeriğin korunması ve güvenle paylaşılması akademik alanda çalışan tüm bireyleri rahatlatacak, onlara yeni bir iş yapma şekli kazandıracaktır. Gelişmiş teknolojik altyapısı sayesinde ileri seviyede güvenlik olanağı sunan KEP, yayın hırsızlığının ve emek istismarının da önüne geçecektir.” dedi.
Bilgi ve belgenin içeriği görülemiyor
KEP sistemi üzerinde gerçekleşen haberleşmenin içeriği KEP hizmet sağlayıcılar tarafından hiçbir şekilde izlenemiyor ve müşteri tarafından talep edilmediği sürece kayıt altına alınamıyor. Zarfın içinin görülemediği KEP sisteminde sadece zarfın içindeki iletinin teknik değerini yani parmak izi alınıyor. İletide bir noktanın yeri değiştiğinde teknik değeri de değiştiğinden belgenin bütünlüğü koruma altına alınıyor.