Global IT Genel Müdürü Nuri Selçuk: “VERİNİZİ İYİ TANIMANIZ LAZIM”
“Şirketinizin büyümesine paralel olarak veriniz de büyüyor. Dolayısıyla bu etkinlikte birçok grup şirketi de yer aldığı için biraz AI öncesi noktaya bakıp; verilerimiz nerede, nasıl bir demokratizasyon sağladık, grup şirketleri üzerinde toplanmış verileri merkezileştirebildik mi gibi sorulara yanıt verebilmemiz lazım. Bunlarla ilgili şirketlerde ilgili departmanlar var; ama karar destek mekanizmalarında doğru kullanabiliyor muyuz, buna da bakmakta fayda var. Firmaların yöneticilerini dinledikten sonra görüyorum ki, birçok sektör için AI projeleri çok fazla noktada kullanım alanı taşıyor. Teknoloji hızla gelişiyor ve gerek Google tarafından gerekse diğer tedarikçiler tarafından sunulan teknolojilerin hızına yetişmek mümkün değil. Servislerin arka tarafından merkez Avrupa olduğu için büyük bir ivmelenme olmasını bekliyoruz. Bizim buluta ve dijital dönüşüme bakışımız da altyapı ve veri ekseninde değişiyor. Kültürel dijital dönüşüm sağlarken çeşitli araçlar kullanıyoruz ve Google Workspace bunun bir örneği. Süreçlerinizi büyük sistemlere aktarmadan evvel deneyimlemeniz ve verinin aktığı noktaların bilinmesi gerekiyor. Bu çerçevede sistemlerde bunları deneyimleyebildiğimiz bir platformla kültürel dönüşümü, yani buluta dönüşümü sağlamaya çalışıyoruz. Buluta geçmek, “internetin olduğu her yerde çalışabilirim” psikolojisine ulaşabilmek kültürel bir dönüşüm.
Altyapı tarafında Google Cloud Platform en fazla yoğunlaştığımız konu ve regülasyon esnekliği sağladığı noktalarda bulut dönüşümünü yapmaya başlamanız gerektiğine inanıyoruz. Bunun sebebi de hazırlıkların olması. Lokal veri merkezlerinde oluşturulan sistem topolojilerinin esnekliği her geçen gün azalıyor, bu noktada, bulut dönüşümü ve özellikle Google gibi global oyuncuların sunduğu bulut altyapıları gelişen sistemlerinizi büyütme noktasında esneklik kazandırmasının yanı sıra, tedarik açısından da ciddi bir zaman kazandırıyor. Uzun vadeli planlamalarınızda da yerel sistemlerin bakım ve işletim maliyetleri açısında düşünüldüğünde ciddi bir tasarruf sağlamakta. Verinin demokratizasyonu da en büyük gündemimiz. Her veriye herkesin yetkileri çerçevesinde eriştiği, karar destek ve AI yapılarının arkada kullanıldığı mekanizmalar gündemde. Farklı sistemlerde tutulan verilerin, ortak platformlarda konsolide edilmesi ve bunların birbiri ile etkileşime girerek, farklı makine öğrenmesi ve yapay zeka algoritmalarına kaynak teşkil etmesi, gerek operasyonel süreçlerin verimliliği, gerekse de şirketin stratejik kararlarını oluşturmada önemli bir faktör haline geldi. Üretken yapay zeka burada öne çıkıyor.
İncelemelerimize devam ederek çeşitli vaka çalışmaları ve ürünleşmeye yakın çözümler gerçekleştirmiş durumdayız. Adına çalışan asistanı dedik, ama aslında her şeyin asistanı olabilecek bir mekanizma ile dönüştürülebilecek bir model gelişti. Kendi verinize olan kısmı on-premde tutabileceğiniz yapılarda geliştirmeler yaptık. Operasyonel verimlilik, insan gücünden kazanım noktalarının hızlı yanıtlanabilmesi ve daha az kişide daha fazla işin yapılabilmesi noktasında ‘Smart Instruction’ adı altında bir proje gerçekleştiriyoruz. Üretim sektöründe çok fazla firma var. Talep tahminleme noktasında da ciddi bir çalışma gerektiriyor aslında makine öğrenmesi ve makine öğrenmesinin de öncesinde verinizin temiz, kaliteli ve doğru adreslenmiş olması lazım.”