EnerjiSA Bilgi Teknolojileri ve Dijital İş Yönetimi Bölüm Başkanı Mehmet Fırat: “GELENEKSEL BİR İŞ KOLUNDA KÖKLÜ DÖNÜŞÜM”
“Enerjisa Enerji olarak; etki odaklı bir sürdürülebilirlik yaklaşımı ile Türkiye’nin enerji dönüşümüne öncülük ederek elektrik dağıtım, perakende satış ve müşteri çözümlerinden oluşan üç ana iş kolumuzu operasyonel mükemmellik odaklı olacak şekilde yürütüyoruz. 14 ilde 10.6 milyon müşteriye ulaşarak yaklaşık 22.1 milyonu aşkın kullanıcıya hizmet veriyoruz.
Çatı şirketimiz olan Enerjisa Enerji A.Ş. bünyesindeki Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş., İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş., Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş., Enerjisa Başkent Elektrik Perakende Satış A.Ş., Enerjisa İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Perakende Satış A.Ş., Enerjisa Toroslar Elektrik Perakende Satış A.Ş. ile elektrik dağıtımı ve perakende satışı ile ilgili faaliyetlerimizi ve Enerjisa Müşteri Çözümleri A.Ş. ile de müşteri odaklı pazarlama hizmetlerinin sağlanması, sektöre uygun ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi, enerji yönetimi ve enerji danışmanlığı gibi faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Ek olarak, elektrikli araç şarj istasyonları ağı kurulumu ve işletmeciliği alanında Türkiye’de pazar lideri konumunda bulunan Eşarj Elektrikli Araçlar Şarj Sistemleri A.Ş. ile faaliyet gösteriyoruz. Yaklaşık 4 yıldır Enerjisa’da BT ve Dijital İş Yönetimi Başkanlığı görevimi yürütmekle birlikte geçen yıldan itibaren Teknosa YK üyeliği görevini yürütüyorum.
Enerji dünyası bir dönüşüm içerisinde ve bütün değer zincirine bakıldığında üretim, iletim, dağıtım ile satış gibi sektörün tüm alanlarında uçtan uca bir dönüşüm gerçekleşiyor. Enerji dönüşümünün 5D’si olarak adlandırılan trendler hem globalden hem de ülkemizden gelen belirli makro trendlerle beslenmektedir. Dekarbonizasyon, dijitalleşme, desentralizasyon, demokratikleşme ve deregülasyon olarak adlandırılan bütün bu trendler enerji dünyasıyla birlikte aslında bütün sektörleri ve yaşamlarımızı da etkiliyor. Ulaşım tarafındaki e-mobilite gelişmeleri ve dağıtık üretim tarafındaki küçük-orta ölçekli yenilenebilir santrallerin yaygınlaşmasıyla birlikte sadece tüketen müşteriden hem üreten hem de tüketen müşteriye dönüş kapsamında geleneksel olarak yürütülen enerji yatırımları bu trendlere uyum sağlayarak çeşitleniyor ve değişiyor.
Dolayısıyla, çok geleneksel bir işin çok büyük dönüşüm içinde olduğu bir süreçteyiz. Bununla birlikte tabii ki sektörün dijital dönüşümü de bir o kadar büyük ölçekli. Bu dönüşüm konusunda çok iştahlı olduğumuzu belirtebilirim. Teknolojik gelişmeler, müşteri profillerindeki farklılaşmalar, müşteri isteklerindeki değişimler ve sürdürülebilirlik hedefleri kaynaklı değişimler gibi trendlerin hepsi dijital dönüşümümüzü besliyor ve büyütüyor. 22 milyondan fazla kullanıcıya hizmet veriyoruz, elektrik dağıtım şebekesinde büyük yatırımlar yapıyoruz ve müşteri memnuniyeti açısından çok kolay olmayan bir sektördeyiz. Burada tabii en önemli faaliyetimiz olarak şebeke varlıklarından iş gücüne ve SCADA sistemlerinden sayaçlara uzanan uçtan uca olacak şekilde dağıtım şebekesinin yönetiminden bahsediyorum. Elektrik dağıtım hizmeti çok tehlikeli iş sınıfına giren bir sektör ve dolayısıyla iş sağlığı ve güvenliği bizim birinci önceliğimiz olacak şekilde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.
Bu işin dağıtım tarafıydı, tabii bir de perakende tarafı var. Müşteri hizmet merkezlerimiz, bayilerimiz ve saha satış ekiplerimizden oluşan ve 14 ilde hizmet gösteren bir başka büyük yapıdan söz ediyorum. Enerjisa olarak bilgi teknolojilerinde 300’den fazla uygulamamız var ve bu uygulamalardan oluşan veriler bizim için çok değerli. Bütün veri modellerinden, analitikten ve yapay zekadan faydalanıyoruz. Müşteri tarafında, çağrı merkezlerinde duygu analizleri yapıyoruz ve Chatbot / Voicebot gibi kanallar ekleyerek kanal çeşitliğini artırıyoruz. Üretken yapay zeka odaklı bir biçimde ilgili olduğumuz sektörde çalışmalar yapıyoruz. İnisiyatif alarak ve belli fırsatları değerlendirerek, olabildiğince buluta geçmenin yollarını arıyoruz. Müşteri odaklı belirli mobil uygulamalarımızı hibrit bulut şeklinde yönetiyor ve bütün uygulamalarımızı buluta hazır hale getiriyoruz. Şirketimize yararlı ve uygulamaya değer bir konuyla karşılaştığımızda regülasyona uyum kapsamında nasıl hayata geçirebileceğimizi araştırıyoruz.”