Lady Gaga, Louvre’da…
Sahnede fazla hareketten kalçası çıkan Lady Gaga, yeni albümünü pop kültüre armağan etti: Artpop.
Şu sözüyle müzik tarihine geçti leydimiz: “Pop kültürü, sanatın içindeydi. Şimdi sanat, pop kültürün içinde. Benim içimde.”
Lady Gaga’nın kendisi “sanat eseri” artık. Çünkü, bizim buralarda pek pek pek az kişiyi ilgilendiren şu pop kültür starlarıyla elele çalışıyor:
• Jeff Koons: ABD’de yenilikçi popüler sanatın kralı. Gelmiş geçmiş en “ticari başarılı” güzel sanatçı kendisi. Lady Gaga, ona saygısını “Applause” (Alkış) adlı parçasında anlatıyor: “Bir saniye önce Jeff Koons hayranıydım. Bir anda Jeff Koons ben oldum.” (Bu satırın ingilizcesi daha şiirsel tabii). Leydimiz, bizatihi kendisi bir sanat eseri oluyor böylece işte. Eh, zaten Google’dan görsellerine baksanız, küçük bedenini (evet, ufak tefek bir kadın. Madonna da 1.50 idi!) bir sanat eserine dönüştürmüş durumda tamamen. Jeff Bey, leydinin devasa bir çıplak ama edepli heykelini yaptı. Yeni albümün kapağında bu heykel var. Albümün grafik tasarımı Koons’a ait.
• Marina Abramoviç: Ünlü Rus trilyonerle ilgisi yok. 1946 Sırbistan doğumlu. New York’ta yaşayan kavramsal sanatçı. Kendini “performans sanatının büyükannesi” diye tanıtıyor. 2010’da çağdaş sanatın en mühim kalesi, New York’taki Modern Sanatlar Müzesi (MoMA) onun için bir retrospektif (geçmişe ait eserleri) sergisi yaptı. Hanımefendi, çağdaş sanatın Everest’inde yaşıyor. Ve Lady Gaga’ya ilham veriyor. Geçtiğimiz yaz, o ve leydi, bir gölün kenarında sırt sırta oturarak bir etkinlik gerçekleştirdiler. YouTube’da bakabilirsiniz.
*Robert Wilson: ABD’li deneysel gerçek-üstücü tiyatro, video sanat ve performans yönetmeni. Lady Gaga ile Paris’te Louvre Müzesi’nde “Oturma Odası” adlı bir konumlandırma (enstalasyon) sergisi hazırladı. Leydimiz, bu sergi için, üç tarihi tablodaki kişiler “oldu.” Birinci kişi: Fransız İhtilali’nin dramatik şahsiyeti Marat. Jacques-Louis David’in 1793 tarihli ikonik tablosunda Marat, banyosunda öldürülmüş… İkinci kişi: Vaftizci Yahya’nın kesik başı. 1507 tarihli. Andrea Solari’nin bu eserinde Gaga, tablonun 14 değişik versiyonunda görülüyor… Üçüncü kişi: Matmazel Caroline Riviere. Fransız ressam Ingres’in 1806 tablosu. (Sergi 14 Kasım’da açıldı. Şubata kadar sürecek).
Uzun lafın kısası, sanatta yenilikçilik artık öyle tanımlanamaz boyutlara ulaştı ki, sadece resim yapan, sadece müzik yapan, sadece roman yazan “artık yetmiyor.” Yaratıcılık, hele sayısal sihirbazlıkla, normal insanın algısını ve ezberini bozmak için…