Kamuda çok güzel bir ivme yakalandı
NetApp Ankara ofisinde çalışmalarını sürdüren Satış Müdürü Can Tomruk Netapp’ın Ar-Ge ve inovasyon odaklı vizyonunu Türkiye’ye taşımak istediklerinin altını çizdi.
Şirketin işletim sistemi Data ONTAP’ın yaratıcısı olduğunu kaydeden Can Tomruk, NetApp’ın 1992 yılında garajda doğmuş bir Amerikan şirketi olduğunu hatırlattı. Tomruk, “20 senelik geçmişi olmasına rağmen şirket dünyada çok hızlı organize olmuş; 140 ülkede 13 bine yakın çalışanı bulunuyor. En önemli özelliğimiz ve önceliğimiz inovasyon. NetApp gerçek anlamda inovatif bir bilişim teknoloji şirketi. Ar-Ge’ye çok büyük yatırım yapılıyor. Geçen sene itibarıyla 6,3 milyar dolar ciromuz bulunuyor. En çok çalışılmak istenen şirketler arasında dünya sıralamasında hep ilk 10’dayız; Almanya, İsviçre, İtalya gibi pek çok ülkede de ilk sıradayız” açıklamasını yaptı.
Kamuda hedeflerimiz çok daha büyük
Şirketin; İstanbul ve Ankara Ofisi olarak şu anda 20 çalışana sahip olduğunu belirten Tomruk, Prolink, Avnet ve Fujitsu olarak 3 dağıtıcısı bulunduğunu dile getirdi. Can Tomruk, “Ankara ekibi olarak kamu odaklı çalışıyoruz. Tamamen iş ortağı üstünden bir çalışma yöntemimiz mevcut. NetApp kendisi satış yapan bir şirket değil. Ankara operasyonu, 2011 ortalarında Burak Koç’un İstanbul’dan gelmesiyle başlıyor. Rakiplerimize baktığınız zaman bizim 3-4 mislimiz ekiplerle çalışıyorlar. Çok kısa zamanda iyi işler çıkardığımız için eğer hedefler de gerçekleşirse, Ankara’yı daha da büyütme hedefimiz bulunuyor. Kısa bir zaman olmasına rağmen, NetApp hem çok duyuldu, hem de kamu tarafında yer almaya başladı. Kamuda hedeflerimiz çok daha büyük. Veriler bir taraftan artarken, diğer yandan mevzuat gereği belli bir süre saklanması gerekiyor. Her şey elektronik ortama döndüğü için verilerin hem büyüklüğü hem çokluğu artıyor. Bundan dolayı verilerin hem güvenli hem de kolay yönetilebilir sistemlerde saklanması şart. Biz de bu işi iyi başarıyoruz. Depolama dünyasındaki depolama ünitelerinde de birçok yazılımın babası sayılabiliriz” dedi.
Yazılım ihracatını sağlamaya çalışıyoruz
Bulut çözümlerinde lokasyonunuzun nerede olduğu değil, verinin her yerden ulaşılabilir olmasının önemli olduğunu vurgulayan Tomruk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Verinin güvenli ortamlarda yedekli tutulabilmesi önemli. CERN’de anlık olarak saniyede alınan milyonlarca verinin depolandığı ve analiz edildiği sistemlerin tamamı NetApp’a ait ve dünyadaki en önemli referanslardan biri. Bu Ar-Ge ve inovasyona verdiğimiz değeri göstermek açısından önemli. Gerek replikasyon pazarı, destek tarafı, küresel birliktelikler adına artık dünya daha farklı bir yöne gidiyor. Bütünleşik çözümlerimiz var ve destek tek bir yerden veriliyor. Biz, satın alma yoluyla büyüyen bir şirket değiliz. Tamamen kendi Ar-Ge’miz bulunuyor. Artık bulut yapısına geçişte, asıl uygulamanın çalıştığı yerde, sadece uygulama katmanında ‘Dropbox’; kişisel ya da kurumsal mobil depolama alanları dediğimiz sistemlerin Türkiye’de kullanılması için yerel bir yazılım şirketiyle proje gerçekleştirdik. Diğer ürünlere göre de çok daha katma değeri olan, her türlü kuruma uygulanabilecek çok güzel bir çözüm. Bu ürünün yurtdışında pazarlanması için çeşitli girişimlerde bulunuyoruz. Bu referansları kullanarak Türkiye’den yazılım ihracatını sağlamaya çalışıyoruz.”