Tarım token’ı iş birlikleri ile büyüyecek
Türkiye’nin ve Avrupa’dan Asya’ya uzanan geniş bir bölgenin ilk tarım token’ları ailesi Cropto, iş birliği protokollerini 7 Mart Perşembe günü Hilton İstanbul Bosphorus’da “Tarım’ın Token’ı Cropto” panelinde gerçekleştirdi. Kripto para, finans ve tarım temsilcilerinin bir araya gediğinde etkinlikte Cropto Token karşılığı ilk fiziksel ürün tesliminin yapılması, helal sertifikası ve tarım token’ların geleceği de konuşuldu.
Türkiye dahil olmak üzere Avrupa’dan Asya’ya geniş bir bölgenin ilk tarımsal varlığa dayalı token’ları olan Cropto Token’lar, dijital olarak blokzincir teknolojisi ile oluşturulmadan önce token’lara karşılık gelen tarımsal ürünün fiziksel olarak tedariğini sağlıyor. Akabinde, belli kalite şartlarını taşıyan depolarda muhafaza edilen her bir 1 kg tarımsal ürüne karşılık 1 adet token oluşturularak Cropto Tarım Token’larının yaratım süreci gerçekleştiriliyor. Cropto Tarım Token’larının fiyatları ise tedarik edilen tarımsal ürünlerin fiyatları ile ilişkili oluşuyor ve piyasa fiyatları ile token fiyatları şekilleniyor. Tüm dünyada en fazla tarımı yapılan buğday, arpa ve mısır ürünlerine karşılık Cropto Buğday Token, Cropto Arpa Token ve Cropto Mısır Token’lar, tarımsal ürünlere yatırım yapmanın benzersiz ve güvenilir bir yolunu sunuyor. Aynı zamanda bu 3 ana ürüne ilaveten fındık, pirinç, çavdar, yulaf, zeytin, pamuk, soya fasulyesi gibi 17 adet tarımsal ürüne karşılık oluşturulan Cropto Token’lar ile başta ülkemizde olmak üzere tüm dünyadaki herhangi bir insanı 7/24 tarım ürünlerine yatırım yapabilme kabiliyetine ulaştırılabiliyor. Artan enflasyon karşısında alternatif yatırım aracına dönüşen tarım token’ların geleceğini konuşmak ve Cropto Tarım Token iş birliği protokollerini duyurmak amacıyla 7 Mart Perşembe günü Hilton İstanbul Bosphorus’da “Tarım’ın Token’ı: Cropto” paneli düzenlendi. Tarladan sofraya tarımın her aşamada dijitalleşme süreçlerinin ele alındığı panelde, kripto para, finans ve tarım sektöründen pek çok önemli isim bir araya geldi. Açılış konuşmasını Cropto CEO’su Demir Aksoy’un yapacağı panelde, CoinTR Türkiye CEO’su Ali Eşelioğlu, Bitlo CEO’su Mustafa Alpay ve Türkiye Barolar Birliği Fintech Yürütme Kurulu Üyesi Av. Burcu Tümer konuşmacı olarak yer aldı. Cropto CEO’su Demir Aksoy, “Başta buğday, arpa, mısır ve fındık olmak üzere tarım ürünlerine yatırım yapmak için ‘Cropto yeter’ diyoruz ve ülkemizin ve dünyanın herhangi bir bölgesindeki herhangi bir insanın herhangi bir zaman diliminde istediği miktarda tarım ürünlerini satın alabileceği bir ortam sunmaktayız. Cropto, yatırımcılar için güvenilir stabilcoin’lerin (Tether, USDC gibi) sunduğu yatırımda güvenli bir liman olma özelliği yanında tarım emtia fiyatlarının artışı oranında kazanım imkanı sunmakta” derken, CoinTR Türkiye CEO’su Ali Eşelioğlu, Cropto’nun sektörde öncülük ettiğine ve helal sertifikasına sahip olduğunu belirtti. Türkiye Barolar Birliği Fintech Yürütme Kurulu Üyesi Av. Burcu Tümer de tokenlaştırılmış varlıkların toplam piyasa değerinin 2030 yılına kadar 10 trilyon doları aşacağına dikkat çekti.
İlk fiziksel ürün teslimi yapıldı
Cropto Danışma Kurulu Başkanı Cemil Şinasi Türün’ün moderatörlüğünü yaptığı “Tarım’ın Token’ı Cropto” isimli panelde ise panelistler arasında, Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği Avrasya Başkanı, Ulusoy Un ve Söke Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy; KPMG Türkiye Fintech ve Digital Finans Lideri, Şirket Ortağı Sinem Cantürk; Blockchain Teknolojisi ve Kripto Para Eğitmeni Mete Başkaya ve Özyılmaz Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yılmaz yer aldı. IAOM Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, “Cropto’nun ana fikrinde fiziki ürünlerin güvenilir şekilde saklanması ve verilmesi olması ve bunun uygulanıyor olması, blockchain dışındaki paydaşların projeyi anlaması ve katılması açısından kritik bir gelişme” diyerek, bu sayede tarımda dijitalleşmenin tarladan sofraya taşındığının altını çizdi. Geçtiğimiz günlerde Cropto Token karşılığı ilk fiziksel ürün teslimi de yapıldı. AgriFintech’e başvuran 27 bin adet Cropto Buğday Token (CROW) sahibi Cropto Token yatırımcısına, 27 bin adet CROW karşılığında 27 bin kg (27 ton) fiziksel buğday teslimi, Samsun Tekkeköy’de bulunan SH Lojistik depolarından, tarafların yetkilileri ve yeminli mali müşavir huzurunda ve noter tasdiki ile gerçekleştirildi.