Ürün bazında taksit tercihi
Kredi kartı taksitlendirmelerine getirilmesi planlanan düzenlemeye yönelik açıklamalarda bulunan Gold Teknoloji Marketleri Genel Müdür Yardımcısı Özcan Ceyhan, taksit sayısının ürün grubu bazında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Düzenleme yürürlüğe girmeden önce, büyüklüğü 9 milyar TL’ye ulaşan teknoloji marketleri pazarının temsilcileriyle görüşmeler yapılmasının doğru olacağını belirten Ceyhan, “Türkiye ekonomisinin sağlığı, uzun vadede herkes için çok daha önemli olmalıdır. BDDK’nın düzenlemesine ciro kaybı gözüyle değil, Türkiye’nin ekonomik refahı ve gelişimi açısından bakıyoruz. Bu açıdan değerlendirdiğimizde, tüketim döngüsü günden güne artan ve 10 milyar TL’lik payı ile 2013 yılı toplam teknoloji harcamasının üçte birini oluşturan cep telefonu ürün grubunda taksit sayısının 6 ile sınırlandırılmasını son derece doğru buluyoruz. Ancak bilgisayar ve tablet ürünleri için taksit sayısı 6’ya değil 9 aya düşürülmelidir. Bunun sebebi ise içinde bulunduğumuz bilgi çağında gençlerimizin bilgiye ulaşma ve kullanma olanaklarının kısıtlanmaması gerektiğidir” dedi.
İstihdama olumsuz etkisi olacak
Bir yandan teknoparklara ve bilişim alanında tam donanımlı gençlere destek sağlanırken, diğer yandan bilgisayar ve tablet tüketimini geriletecek uygulamalar gerçekleştirmenin ülkemizin geleceği için farklı sorunlara yol açabileceğini söyleyen Ceyhan, “Bu ürün gruplarında taksit sayısının 9 ile sınırlandırılması ülke ekonomisi ve teknoloji çağında geride kalmamak adına önem taşıyor” diye konuştu.
Taksit sınırlandırmasının, yoğun bir rekabetin yaşandığı ve yabancı firmaların tek tek çekildiği teknoloji perakendeciliği sektörünü negatif yönde etkileyeceğini kaydeden Ceyhan, “Sektörde Gold, Bimeks, Teknosa, Media Markt, Darty ve Vatan olmak üzere altı oyuncu toplamda 13 bin kişi civarında bir istihdam sağlıyor. Taksit sayılarının sınırlandırılmasının her yıl yüzde 50 büyüyen sektörümüzü daraltacağını ve istihdamda yüzde 30 küçülmeye yol açacağını tahmin ediyoruz” dedi.