Selfies bir poz
Selfies ne mi? gözlerini şaşı yapmış, dilini çıkarmış ve elindeki kamerayla aynadaki dekolteli fotoğrafını çeken insan var ya, işte o selfie!
Bir Selfie’dir almış gidiyor, bu kullanım o kadar yayıldı ve bir akımı tanımlar hale geldi ki, kelimeyi de tıpkı selfies’i kabullendiğimiz gibi benimsemek zorunda kaldık. Geçtiğimiz günlerde bu kelime Oxford sözlüğüne de girdi. Geçtiğimiz yıla göre yüzde 17 bin oranında daha fazla kullanılan Selfies kelimesi, mobil cihazlarıyla kendilerine poz vererek kendi fotoğraflarını çeken insanları tanımlıyor. Selfie’ler sosyal platformlarda, teknolojik cihaz kullanımında, görsel uygulamalarda yoğun zaman ve emek harcıyor ve bundan keyif alıyorlar. Kendilerini ifade etme yollarının mobil uygulamalar, videolar, sosyal paylaşımlar olması selfies’e biraz da teknolojik bir vizyon katıyor.
Selfie’leri “kendilerine bu denli düşkünlükleri itibariyle özsever” olarak ifade etmek uygun olabilir.
Özsever kitlenin profilini çıkarmak çok zor değil. Hemen herkesin aklına benzer birilerinin profili geliyordur. Kendi elindeki kameraya ya da aynaya dil çıkarmak, gözleri şaşı yapmak gibi komik pozlar vermekle karakterize edebileceğimiz özseverler, ağırlıklı olarak 13-23 yaşları arasındalar. Bu fotoğraflar Instagram, Facebook, Tumblr, Twitter gibi popüler sosyal sitelerde paylaşılıyor.
Tarzları cinsiyet gözetmiyor ancak yine de bir cinsel ifade de söz konusu. Özseverler genelde kendileri ile ilgili yazı yazmıyor ya da video hazırlamıyor. Sadece fotoğraflar çekip bunlar üzerinde oynuyorlar. Kendini ifade etmek için ya da sosyal medyada var olmak adına içerik üretmenin kolay bir yolu olrak değerlendirilebilir. Ancak özseverlerin fotoğraflarında verdikleri mesaj komik ve biraz davetkar.
Özseverler, kelime kullanmadan kendilerini ifade etmenin en basit yolu olarak bu fotoğrafları görebilirler. Zira sanatçılar kendilerini ifade etmek için tablo ya da heykel kullanırken, özseverler kendi mimik ve jestlerini anlık fotoğraflarla ifade ediyorlar. Bu bağlamda da özsever fotoğraflar kimi zaman sanatsal değer verilerek, pop-art kategorisinde değerlendiriliyor.