Otomotivde farkı ‘hizmet’ yaratır
Nissan Otomotiv, bütünsel bir ERP yatırımını kademeli olarak hayata geçirerek, ekosistemini tek yapıda buluşturdu.
Yatırım rotasını 2003 yılında çizen Nissan Otomotiv, ERP başlığında merkez, bayiler ve diğer yapılar arasında kesintisizliği sağladı. Ekosistemde yatırımların sonunun hiç gelmeyeceğini belirten, asıl önemli adım olan satış sonrası süreçte etkinliğin daha da artacağını söyleyen Nissan Otomotiv Mali ve İdari İşler, Bilgi Sistemlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Birol Kırklareli ve Bilgi Sistemleri Müdürü Nevzat Özdoğan ile yatırımda ulaşılan noktayı ve hedefleri konuştuk:
n Nissan Otomotiv’de BT uygulamalarında neler öne çıkıyor?
N. Özdoğan: 2003 yılında kapsamlı bir ERP yatırımına adım attık ve bağımsız birer şirket niteliğindeki bayilerimizi de bu yatırıma dahil ettik. Satılan araç ve sahibini sağlıklı takip etmemiz, örneğin servis zamanları konusunda bilgilendirebilmeniz önemli. Ama bunun için sağlam bir altyapınız olması gerekiyor. ERP ve bayi yönetim sistemi olarak araştırma yapmıştık. Microsoft Dynamics AX (Microsoft Axapta) da yeni gündeme gelen bir programdı. Bir seçim sürecinin ardından, önce kendimizi sonra bayileri bu B2B portala bağlayıp, sistemin merkezileştirilmesinin içine alıp bir ekosistem oluşturma vizyonu ile 2003 yılında yola çıktık. O zamandan bugüne adım adım gelişen teknoloji bu hedefin de belli bir süreçte hayata geçmesini sağladı.
B. Kırklareli: Tamamlayıcı teknolojilerin Türkiye’ye geleceğini biliyorduk. Otomotiv çok kapsamlı bir iş. Satış öncesi ve satış tamam, ama asıl meşakkatli olan satış sonrası süreç. Bu sistemlerin düzgün çalışması ile standart bir hizmeti verebilmelisiniz ki, müşteriyi memnun edin. Bunun için özellikle çalıştık ve ‘tüm iş süreçlerini bu ERP üzerine nasıl geçirebiliriz’ odaklı çalışma yaptık. 2003- 2004 döneminde konumlandırmaya başladık. İş ortaklarımız da oldu, ama temelde kendi içimizde, kendi ekibimizle geliştirmeleri yaptık.
n Bu yatırımın katkıları neler oldu?
N. Özdoğan: Tekil ve temiz veri oluşturuldu. TC kimlik numarasına göre sıralama yaptık. Servis danışmanlarının yükü azaldı. Bu da, müşteri ile daha yakından ilgilenme fırsatı demek. Tablet uygulamaları bu yönüyle otomotiv sektöründe çok etkili. Anlık bütünleşik bir yapı var. Bayiler memnun ve onların üstünden önemli bir iş alıyoruz. Bayilerin ek uygulama talepleri olabiliyor. Sonuçta yaşayan bir sistem var.
n Bayilerden dönüşler nasıl?
B. Kırklareli: Merkezileştirmeyi ve bütünleştirmeyi tamamladık. Merkez, bayiler ve diğer uç noktalar arasında kesintisiz iletişim var. Bu temiz veri yapısının sosyal medyada da kullanılabilmesi önemli. Katma değerli hizmet böyle çıkacak. Bir bayimize gittiğinizde servis danışmanımız elinde iPad’i ile aracın plakasını yazıp sizi tanıyor, plakadan sorgulama yapıyor. Tüm iş emirlerini görebiliyorsunuz. Bu yapıyı tablette de erişilebilir kıldık.
2014 yılında gündem belli
Sektörde CRM’in önemli bölümü satış sonrası süreçte ve Birol Kırklareli, bunun da ciddi bir takip gerektirdiğine dikkat çekti. Sektörde farkı yaratanın teknik, servis ve bununla bağlantılı CRM uygulamaları olduğuna işaret eden Kırklareli’ye Nevzat Özdoğan da şu eklemeyi yaptı: “Hem müşteri ilişkileri yönetimi hem de kendi içimizde iş süreçlerini daha da geliştirmek ve otomasyon odaklı çalışmaları planlıyoruz. 2014’te de verileri pazarlama adına daha etkili kullanma odaklı çalışmalar ön planda olacak.”