Açık Kaynak Dünyası: Teknoloji, sürdürülebilirlik ister
Teknolojinin sürekli geliştiği bir dönemde açık kaynak dünyası, kullanıcılarına güvenilir ve ölçeklendirilebilir bir yapı sağlarken, sunduğu esneklik ile sürekli gelişen projelerin platformu oluyor. Bu başlıkta projeler sürekli artıyor, büyüyor ve gelişiyor.
Açık kaynak operasyonel maliyetlerin dengede tutulması, kurumsal BT ekiplerinin rutinden çıkarak yaratıcı işlere yönelebilmesi, kurumsal yazılım parkının yetkinliğini korurken ayı zamanda sadeleştirilmesi, kurumsal bilişim yapısında hibrit bulut mimarisini desteklerken, yapay zeka odaklı dönüşümü de geliştirebilmek, uç bilişim mimarisini desteklemek gibi ihtiyaçlar açık kaynağın önemini pekiştiriyor. Red Hat MED Bölgesi Başkan Yardımcısı Gianni Anguiletti, tüm bu gereklilikleri sağlarken, sürdürülebilirliği de desteklediklerini ifade etti. Yapay zeka çağında kritik BT platformlarına açık kaynak esnekliği sağlamanın sürdürülebilirlik, bilişim altyapısında esneklik ve performans gibi artı değerleri getirdiğini vurgulayan Gianni Anguiletti, sorularımızı yanıtladı:
Siz Akdeniz bölgesinden sorumlusunuz, değil mi?
Evet, İtalya, Fransa, İspanya, Portekiz, Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs, İsrail. Ama birkaç yıl önce Ukrayna’daki savaşı gördüğümüzde, Doğu Avrupa ülkelerinin bazılarının da sorumluluğunu üstlendik. Bu ülkeler Akdeniz’de değil, ancak hala sorumluluk alanımızda. Farklı gelişme aşamalarına, farklı ihtiyaçlara ve farklı önceliklere sahip farklı türde ülkelerden sorumluyum. Yani çok yüksek bir çeşitlilik söz konusu.
Bu çeşitlilik, aynı zamanda bir risk mi?
İtalyan şirketleri Türk şirketlerinden veya İsrail şirketlerinden tamamen farklı bir şekilde işliyorlar diye düşünmüştüm hep, ama her zaman böyle olmuyor. Satış stratejinizi bir noktaya kadar farklılaştırmak zorundasınız. Mesela hepimiz enflasyon oranlarıyla mücadele ediyoruz, ancak Türkiye’de rakam daha yüksek. Bu nedenle, iş stratejiniz konusunda bu gibi değişken faktörleri dikkate almanız gerekiyor. Kültürel açıdan da değişkenlik olabilir ama teknoloji söz konusu olduğunda, aslında durum çok katı değil. Sonuçta teknoloji açısından tutarlılık iyidir.
Türkiye pazarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Belirli bir ülke hakkında hassas detaylar sunmuyoruz, ancak şu bir gerçek ki Türkiye bölgede, yıllık büyüme açısından en hızlı büyüyen pazar. Bu büyümeyi sürdürebilmek için daha fazla yatırım yapma planlarımız var. Böylece müşterilerimize ve ortaklarımıza daha da yakın olabiliriz. Şu bir gerçek ki son beş yılda oldukça istikrarlı büyüme oranlarına dayanan olumlu beklentilerimiz var.
2024 planlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Açık kaynak, yapay zeka ve güvenlik önceliklerimiz. Temel olarak, müşterilerimizin ve ortaklarımızın dönüşüm kabiliyetlerini etkinleştirmek, güçlendirmek ve desteklemek için tercih edilen iş ortağı olarak görülmek istiyoruz. Bu hedefimizde portföyümüz önemli bir destek noktası ve açık hibrid bulut mimarileri oluşturmaya yönelik bir yapı ve misyonumuz var. Bunu başarmak, portföyümüzü geliştirmek ve güçlendirmek için kesintisiz yatırım yapıyoruz. Bu da belli ana başlıklara dayalı bir portföy demek. Birincisi, modern ve bulut odaklı uygulamaların geliştirilmesi, ikincisi mikroservisler, konteynerler, konteyner zekası, makine öğrenimi ve uç (edge) bilişim gibi yeni teknoloji paradigmaları. Gelecek birkaç yılda en popüler iki trend yapay zeka ve uç bilişim olacak.
Uç bilişimin daha hızlı ilerlemesi için 5G gibi telekomünikasyon yeniliklerine ihtiyacımız var mı?
5G; büyük ve desteklenen bir bileşen ve bu alanda yapılacak işler olduğuna inanıyorum. Bu yüzden bu alana bu kadar çok yatırım yapıyoruz. Bu pazara hizmet etmek ve yatırım yapmak için ek bir boyut, tutarlılık, aynı zamanda, bir platformu diğerine kıyasla en iyi şekilde kullanmak için doğru teknolojilere sahip olmanız gerek. Bu yapıda dengeyi ve sistemin görünmez bir biçimde işleyebilmesini sağlamalısınız. Sorunsuz işleyiş konusunda, teknolojilerin doğru boyutlandırılmasını sağlamada zaten iyi bir noktadayız. Farklı kullanım durumlarının olduğunu anlamak gerektiğini biliyoruz ve geliştirmelerimizi de bu eksende yapıyoruz. Örneğin, OpenShift’in akıcı bir versiyonunu üretmek için büyük yatırımlar yapıyoruz.
Orta vadeli öncelikleriniz neler?
Bölgedeki önceliğimiz iş ekibi olarak mümkün olduğunca etkin olabilmemizi sağlamak. Müşterilerimizin ve ortaklarımızın gerçekten önerimizin değerini anlamalarını ve bundan en iyi şekilde yararlanmalarını sağlamak için iş ekibinin etkinliği önemli. Bu aynı zamanda eğitim ve yetkinlikler gerektirir. Tüm sektörün karşı karşıya olduğu zorluk ise teknoloji ve yetkinlikler açısından uçurumu kapatmak. Hatta geçmiş yıllarda yeni ve daha sofistike dijital teknolojilerin patlaması nedeniyle daha da genişletmek zorundayız. Başka bir deyişle, bugün iyi bir mühendis bulmak kolay değil. Üstüne bir de ona servet ödemeye hazır değilseniz, işler gerçekten zorlaşıyor. Bu, bir numaralı öncelik, yani mümkün olduğunca iyi bir kadro oluşturmak. Ancak bu şekilde müşterilerimize ve ortaklarımıza önerimizi en iyi şekilde iletebiliriz.