Kurumsal hayatlar artık mobilde büyüyor
Mobilitenin iş hayatına yansıması, çalışanlara bu başlıkta özgürlük sunan, BT birimlerinin iş yükünü hafifleten uçtan uca Citrix çözümlerini öne çıkartıyor.
Mobil teknolojilerin hayatımızda aldığı yerin artması, iş hayatını, ofis ortamını, çalışanların işe bakışını ve birbirleriyle işbirliklerini değiştiriyor. Buna karşı durmak öyle imkansız ki bu yeni yapıya uygun çözümleri, güvenlik, bilgi paylaşımı, ağ yapıları gibi başlıklarda hayata geçirmek şart. Bu konuda uçtan uca yapıyı sunan Citrix, son olarak Türkiye ofisini açtı. Citrix Ürün Pazarlama ve Mobil Platformlar Grubu Başkan Yardımcısı Ahmed Datoo, Türkiye’nin hızlı büyüyen bir pazar olduğunu, bu amaçla açtıkları Türkiye ofisinde istihdamı yılbaşından beri düzenli olarak artırdıklarını söyledi.
Türkiye stratejilerini sorduğumuzda Datoo’nun yanıtı, aslında ülkeden bağımsız bir önceliği ortaya koydu: Mobiliteyi etkin ve güvenli yönetmek. Burada da kastedilen cep telefonu ve tabletten çok daha fazlası, temelde mobil kullanıcı, onun farkındalığı ve ihtiyaçları. Kişi sabahtan akşama kadar ofis dışında ve ofiste sürekli mobil cihazları ile birlikte, bunlarla kişisel olduğu kadar, kurumsal bilgilere de erişiyor. Citrix’in stratejisi ise mobil kullanıcıya ihtiyaçlarını karşılayan tüm imkanları sunmak, her türlü uygulamaya erişebilmesini mümkün kılmak. Datoo, yaptıkları bir araştırmadan da bahsetmeden geçmedi. Buna göre Citrix, 500 BT profesyoneline sormuş: Uygulamalarınızın yüzde kaçı mobil? Yanıt yüzde 6. Yani iş için kullanılan uygulamaların yüzde 94’ü mobil değil. “Çok mobil cihaz var, ama uygulamalar yeterli sayıda değil” diyen Datoo’ya göre, bu düzen değişecek. Ama her teknolojik değişim ve yenilikte olduğu gibi, burada da kapsamı iyi ele almak gerek. Burada Citrix’in farklı konumlandığını, tüm uygulamaları sanallaştırabildikleri gibi, istenen cihazdan uygun ağ yapısı ile güvenli erişimi mümkün kılabildiklerini belirten Datoo, Türkiye’nin bu başlıkta potansiyelinin büyük olduğuna işaret etti. Datoo, GoToBusiness çözüm yelpazesini bu çerçevede şöyle anlattı:
“Çok fazla cihaz ve işletim sistemi olan bir ortamda, BT birimlerinin de bu farklılığı desteklemesi adına Citrix çözümleri destek sunuyor. İnsanlara kullanmak istedikleri cihaz konusunda özgürlük sunmak şart. Bu özgürlük, ofis çalışanı ve BT birimlerinin iş yüklerinde, değişim demek. Yeni nesil çalışanlar da bütünüyle mobiller. Bir tarafta da, İstanbul’da olduğu gibi dünyanın birçok büyük şehrinde trafik sorunu var. Üzgünüm, ama bu sorun daha da büyüyecek. Bu yüzden ofiste erişilebilen her şeyin, ofis dışında da erişilebilmesini sağlamak gerek. Mobilite bir şirketin başarısı için artık itici güçlerden biri.”
Mobilite ile gelen esneklik
Mobil cihaza yüklenen bireysel uygulamaların, kurumsal verilere karşı bir tehdit oluşturmaması adına mobil uygulama yönetimi kavramı gündeme geliyor. Bunu, ‘ağ yapısı’ izliyor. Burada şirket uygulamalarına erişim, iş sürekliliği ve bunun ağ yapısını tehdit etmeyen bir yapıda olması önem taşıyor. Bir tarafta da veri hakimiyeti var ve bu noktada ShareFile ile dosyalara her türlü cihazdan her zaman erişim söz konusu. Son adım ise ortak çalışma ve bu yapıda web ve sosyal işbirliğini sunabilmek önemli. Dadoo, 2013 yılına bakışını, 2014 yılı hedeflerini şöyle anlattı: “Artık mobilite ile 7/24 çalışıyoruz tamam, ama bu aynı zamanda esneklik demek. İşe gitmesem, ofiste olmasam bile dilediğim mobil cihazla çalışabileceğimi biliyorum. Mobil felsefenin temeli bu. Türkiye pazarının potansiyeline inanıyoruz ve pazarda referansları daha da çeşitlendirmenin zamanı. Burada özellikle ağ çözümleri alanında NetScaler ile tanınıyoruz. Türkiye ofisimizle birlikte bulut hizmetleri ve cihazlar arasında bir köprü olduğumuz daha net anlaşılacak. Çözümlerimiz tüm bulut sistemleri için uygun. Türkiye’de Bilişimcim ve Logicom Türkiye ile olduğu gibi, yerel olarak güçlü iş ortakları ile pazarda olmak önemli.”
Karar alma süreçleri hızlanacak
İstanbul’da düzenlenen Citrix Mobility 2013 etkinliğinde biraraya geldiğimiz, Citrix dağıtıcısı Bilişimcim’in Genel Müdürü İbrahim Arslan, pazardaki potansiyele dikkat çekerken, Türkiye ofisinin açılmasının önemine vurgu yaptı. Buna göre, stratejik ilerleme hayata geçecek, ağ odaklı deneyim tüm Citrix çözümlerine yansıyacak. Arslan şöyle devam etti:
“Bu gibi stratejik yatırımları düşünen kurumlar için yerel bir ofisin varlığı, karar alma süreçlerini kolaylaştıracak. Belki biz de ekibimizi büyüteceğiz, kanal yapımız büyüyecek. Çünkü ağ başlığında biraz doyuma yaklaşıldı. Ama sanallaştırma tarafında daha gidilecek çok yol var. Buna kamu ve özel sektör olarak bakmak lazım. Citrix’in Ankara’da ekibinin olması bu yönüyle önemli.”