Ödemeler artık bildiğiniz gibi değil
Gelişen teknoloji ve hayatımızda yerini alan cihazlarla beraber artan beklentiler, yoğunlaşan düzenleme ihtiyaçları, sonuçta artan risklere karşı tam güvenliğin gereklilikleri ‘Ödeşmenin Dijital Halleri’nde ele alındı.
Ödeme dünyası tepeden tırnağa değişiyor. Kayıtdışına karşı farklı teknolojiler kurumsal hayatta bir gereklilik olurken, buna uyum da her ölçekte şirketin BT teknolojileri ile tanışmasını sağlıyor. 3 Aralık’ta Point Hotel Barbaros’ta düzenlenen ‘Ödeşmenin Dijital Halleri’ etkinliği tam da bu başlıklarda detayları içerdi. Açılış konuşmasını, İnterpromedya Genel Müdürü Murat Göçe yaptı. “Sektörümüz yenilikçiliği zorluyor” diyerek bu konuda çalışmalara değinen Göçe, katıldığı Bilişim Kurultayı’nda katılımcıların, düzenlenen sayısız etkinliklere yönelik eleştirisini dile getirdi ve Türkiye’nin BT sıralamalarında üst sıralara çıkabilmesi için teşvik ve desteklerin artması gerektiğine dikkat çekti. Göçe’nin ardından sözü, BKM Express Ürün Yöneticisi Okyar Tahaoğlu aldı. BKM’nin ve BKM Express’in yapısını katılımcılarla paylaşan Tahaoğlu, ‘nakiti kaldırıp kartlı ödemelere geçiş’ hedefini de vurgu yaptı. İnternette kartlı ödeme oranındaki artışa işaret eden Tahaoğlu, “Ulusal dijital cüzdan dediğimiz BKM Express’in webe ek olarak iPhone mobil uygulamasını da geçtiğimiz Temmuz ayında çıkardık. Bunu yaygınlaştırmak ve Android gibi sürümleri çıkartmak gündemimizde. 155 sitede BKM Express ile ödeme yapılabiliyor ve 190 binden fazla kişi bu sisteme kartını işledi” dedi. Sunumunun ardından soruları yanıtlayan Tahaoğlu, bu ay Android ve HTML 5 sürümünün çıkacağını, Windows 8’in ise daha sonra kullanıcılara sunulacağını belirtti.
Maça girişte e-bilet
EY Kıdemli Direktörü Alper Karaçar, DPT’nin 2003 yılından beri yürüttüğü ‘e-Dönüşüm Türkiye’ çalışmalarına vurgu yaptı. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) e-fatura konusunda şirketlere sunduğu üç yönteme değinen Karaçar, “GİB üzerinden portala kayıt, bütünleştirme yoluyla kullanım ve özel bütünleştirme yöntemleri var. Ancak GİB, portal yoluyla kullanımda aylık 5 bin adet fatura sınırını 500’e düşürdü. GİB özel bütünleştirici yönlendirmeyi istiyor” bilgisini verdi. 31 Aralık’a kadar e-faturaya geçmeyen şirketlerin zor durumda kalacağını hatırlatan Karaçar, e-arşiv, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliği Önlenmesine Dair Kanun çerçevesinde 14 Nisan 2014’ten itibaren herkesin maçlara girişte kullanacağı kişisel kartlara da değindi. Atos HTTS (Hi-Tech Transactional Services) Çözüm Yöneticisi S. Volkan Kaya, finans sektöründe uçtan uca çözümleri BT altyapısı ile sunup, ödeme sistemlerini de desteklediklerini belirtti. NFC gibi yeni teknolojilerin akıllı telefonlarla hayatımıza girdiğini söyleyen Kaya bu alandaki gelişime karşılık şu hatırlatmayı da yaptı: “Temel sorun; mağazalar, ödeme şirketleri, yani herkes çözüm üretiyor. Ama bu kadar çeşitlilikle operasyonel verimlilik azalıyor. Mobil ödeme dünyası, hangi mobil çözümü kullanacağına karar vermedi. Çözüm sunan şirket sayısı çok ve bu sayı zamanla azalacak.” e-Fatura uygulaması, kurumlara birçok başlıkta avantaj sunuyor. Bu konuda detayları e-Finans Genel Müdürü Sadi Abalı ve e-Finans Genel Müdür Yardımcısı Okan Murat Dönmez paylaştı. ‘Takastan temassız ödeme sistemlerine, dün, bugün, yarın’ başlıklı, moderatörlüğünü BThaber Genel Yayın Yönetmeni Fatih Sarı’nın yaptığı panelin konuşmacıları Atos HTTS Birim Müdürü Batur Erdoğan, Mobilexpress Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Zeynep Şener ile Biznet Bilişim Genel Müdür Yardımcısı ve Baş Danışman Onur Arıkan oldu.
Her an risklerle dolu
Etkinliğin son oturumunda ‘Dijital Dolandırıcılık: Tehditler, Riskler, Önlemler’ başlıklı sunumuyla IntelRAD CEO’su Can Yıldızlı söz aldı. “Uğraştığımız insanlar ciddi miktarda dolandırıcılık yapan, büyük kayıplara yol açanlar” diyen Yıldızlı, “Paranın olduğu her yerde haklayıcı var” diyerek, hizmet verdikleri kurumların yüzde 90’ını finans sektörünün oluşturduğunu söyledi. Geliştirdikleri acil durum sistemi ile, kurumların kolay önlem alabilecekleri bir yapı ortaya koyduklarını söyleyen Yıldızlı, şöyle devam etti:
“Her saat başı telefonuma Siber Suçla Mücadele ekibimizden haberler gelir. Küreselde neler olup bittiği sürekli bu şekilde derlenir. Sizin medyada gördükleriniz, tüm olayların yüzde 1’i. Biz tüm bu bilgileri, geliştirdiğimiz USTA (Ulusal Siber Tehdit Ağı) sistemi ile paylaşıyoruz. Kurumlara burada üyelik açıyor, onlar veya sektörleri hakkında bir şey olduğunda onlara otomatik bildirim yapıyoruz.”
Bitcoin çok riskli bir yatırım aracı
BTCTurk’ün yöneticilerinden Emre Kenci ile Bitcoin üzerine konuştuk. Detaylarını önümüzdeki hafta yine bu sayfalarda bulacağınız sohbet, Bitcoin’in ne denli riskli bir yatırım aracı olduğunu gözler önüne serdi. Daha önce de ani yükselme eğilmine giren Bitcoin’in hızla düşme ihtimalinden söz eden Kenci, BDDK’nın açıklamasının çok olumlu bir gelişme olarak gördüklerini kaydetti. Yasal olarak Türkiye’de daha karmaşık bir yapı olduğu için Kıbrıs’ı merkez olarak belirlediklerini ifade eden Kenci, Bitcoin alım satım işlemi gerçekleştirmek isteyen kişiler gerçek banka hesapları üzerinden çalıştıklarını vurguladı. Bununla birlikte Kenci, Bitcoin’in güvenliği konusunda bazı ipuçları verdi: “Bitcoin’lerini kurumumuzda saklamasını önerdiğimiz müşterilerimiz için, dijital cüzdanların kağıt baskılarını alarak banka kasasında muhafaza ediyoruz.”