Mars Datacenter Kurucu ve CEO’su Selçuk Saraç: “VERİMLİLİK VE HİZMET KALİTESİ BİR ARADA”
“Veri merkeziyle ve bulut servisleri arasında yapısal olarak farklar bulunmaktadır. Veri merkezi teknik emlak operasyonu olarak görülür. Elektro mekanik konularını ve altyapıyı alanlarını takip eder. Alt yapı noktası sertifikasyonlarla denetimi yapılan, kontrol altında olması gereken noktalardır. Veri merkezlerinde denetim süreci denetlenmemektedir. Bu nedenle veri merkezi alt yapısındaki kalitenin ve verimliliğin ölçülmesi büyük bir problemdir. Hizmet kalitesi, altyapı kalitesi, sürdürülebilirlik, verimlilik alanlarında Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile birlikte yürüttüğümüz bir çalışma var. Bu çalışma ülkemizdeki veri merkezlerinin alt yapı kalitesi ve diğer gereksinimlerinde dünya standartlarında servis verebilmesini ve denetlenebilmesini içermektedir.
Verimlilik noktasında karbon ayak izinin düşürülmesi, sürdürülebilirliğin arttırılması ana başlık durumundadır. Türkiye merkezli kullanıcıların çoğunluğu bu alanlarda henüz ne talep etmesi gerektiği konusunda kararsız, fakat yabancı menşeili kullanıcılarımız öncelikle bu konuları sorguluyorlar. Mars olarak biz %100 yeşil enerji tedarik ediyoruz, buna ek olarak gerekli sertifikasyonları hakkıyla yerine getirmeye çalışıyor, sürdürülebilir bir hizmet anlayışına odaklanıyoruz.
Mars Datacenter olarak ana iş odağımız veri merkezi operasyonları, bu alandaki kriterler, kırılımlar tamamen bizim deneyimimizle, kullanıcılarımızın talepleriyle, yaşadığımız tecrübelerle netleştirilmiş durumdadır. Yedeklilik konusu veri merkezi açısından çok zor değil. Fakat konu gerçek anlamda yazılımın veya mikro servisin çalışmasında, hangi yazılım, hangi veri tabanı, uygulama nasıl çalışıyor, önünde ne var, arkasında ne var sorularıyla iş başka bir dünyaya gitmeye başlıyor. Bu dünyada ise çok kabaca bulut servisleri devreye giriyor.
Sertifikasyonları takip etmek gerek
Geleneksel IT hizmetleri ile yeni nesil IT kurguları arasındaki farklar veri merkezi ve bulut hizmetlerinin kriterlerini belirlemektedir. Geleneksel IT yapısında ilerleyen IT operasyonlarında ise uygulama katmanı yeni nesil yazılım geliştirme modeline geçtiği anda geleneksel IT değişmek zorunda kalıyor. Buna ek olarak artan IT ihtiyaçları, bunların arkasında güvenlik gereksinimleri iş gücünü arttırıyor. Bu iş gücü ihtiyaçlarını çözecek profesyonel kadroların eksikliği IT ihtiyaçlarının platform’a mikro servislere yönelimini yine arttırıyor.
Bu gidişatta gelişen sektör daha fazla kritik veriyi taşıyacak, bu nedenle sertifikasyonlar ve sektör hizmet kalitesi için önem arz ediyor.”