Erdem Holding Bilgi, İletişim Teknolojileri Direktörü ve Genpa İcra Kurulu Üyesi Özalp Ahmet Tık: “LOKAL VERİ MERKEZİ SEÇİMİ KRİTİK”
“Erdem Holding, telekomünikasyon, yenilenebilir enerji, doğal gaz dağıtımı, inşaat ve geri dönüşüm gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 38 şirketten oluşan bir yapıdır. Grubun amiral gemisi Genpa, distribütör bir şirket olarak, cep telefonu, tablet, aksesuar ve yeni nesil teknolojiler dediğimiz akıllı yaşama uygun ürünleri, tüketicilere, geniş bayi ağı, kurumsal firmalar, açık ve kapalı Internet uygulamaları ile sunmaktadır. Artık yeni bir markamız var ‘GNP’ adı altında. Burada yine tüketicilerimize kaliteli ve farklı fonksiyon yapılarına sahip bir aksesuar gamı sunmaya başladık.
Bana göre, bulut, Internet üzerinden temel uygulama olarak kullanılan bir ortamdır. Bir uygulama bulut kullanıma sahip deniliyorsa, zaman-mekan ve uygulamanın kurulduğu ortam farketmeksizin ulaşılabilmesi ve otomatik olarak ölçeklenebilmesi var diye anlarım.
Veri merkezi tarafında geleneksel olarak içeride hareket eden bir yapıya sahibiz. Şirket içinde kurulu olan yapıyı kolokasyon ile şirket dışına çıkarma ve profesyonel hizmet alma amacındayız başlangıç olarak. Bu noktada lokal veri merkezlerini araştırıyoruz. Uygulama ayağında ise global bulutların servislerinin içindeki fonksiyonlara bakıyoruz. Örneğin bir satis tahmini uygulaması açısında artık büyük bir uygulama satın alma gereği görünmüyor bu fonksiyonlar sayesinde. Özetle fiziki ortamın kolokasyon ile dışarıda, uygulamaların da API ile ortamlarla haberleştiği bir yapı düşünüyoruz.
Lokal dış veri merkezi ile çalışmanın getireceği avantajlara baktığımızda;
- Maliyet: Lokal veri merkezleri, bulut çözümlerine kıyasla daha düşük maliyetli olabilir görüyoruz.
- Kontrol: Lokal veri merkezleri, veri ve uygulamalar üzerinde daha fazla kontrol ve esneklik sağlayacağını düşünüyoruz.
- Güvenlik: Lokal veri merkezleri, veri ve uygulamalar için daha yüksek güvenlik seviyesi sağlayabilir çünkü globaldeki standartları belli olan yapılarda ek güvenlik talep ettiğinizde hem maliyet artabiliyor veya da yapı dışına çıkılmak istenmeyebiliyor..
- İş sürekliliği: Lokal veri merkezleri, deprem gibi doğal afetler açısında sürekliliğini sağlamada fiziki olarak ulaşılabilir olma durumlarından dolayı daha verimli bir yapıyı oluşturma imkanı verebilir diye düşünüyoruz.
Dezavantajlar açısında baktığımızda ise,
- Yatırım: Lokal veri merkezleri, önemli bir ön yatırım gerektirir ve işletme sermayesi de yüksek olabilir. O yüzden yatırımcının durumu bu noktada önem arzediyor.
- Teknik uzmanlık: Lokal veri merkezleri, özel teknik uzmanlık gerektirmekte ve yeterli kaynak var mı sorusu her zaman aklımızda olması gereken bir durum
- Teknik Kapasite: İhtiyaç olduğunda kaynakların arttırılmasını sağlayabilecek bir alt yapı ve konfigurasyonu bu bağlamda yapabilecek personel profili göründüğü gibi olmayabilir. Çok iyi anlamak gerekiyor.
Günümüzde bizler artık iş odaklı teknik insanlar olmak zorundayız. İş birliği içerisinde, departmanlardan iş ortaklarını da sürece dahil ederek ilerlemek çok önemli çünkü şirketin en hayati fonksiyonlarını dış paydaşlar ile birlikte daha esnek, güvenli ve verimli bir şekilde yönetmeyi amaçlıyoruz. Bunu yaparken hayatımızın bir gerçeği olan doğal afetleri unutmadan en güvenli lokasyonları da belirleyerek ilerlemek durumundayız.”