TYH Uluslararası Tekstil Bilgi Teknolojileri ve Proje Müdürü Ferhan Çamlı: “Hibrit altyapılar firmaların gelişimini daha hızlı daha iyi koşullarda destekliyor”
“TYH olarak konfeksiyon üretimi ve ihracatı yapan bir firmayız. On farklı lokasyonda, yaklaşık beş bin çalışanımız bulunuyor. Devamlı gelişen ve büyüyen bir firmada BT yöneticisi olarak görev yapmak, diğer yöneticilik pozisyonlarından biraz farklı bir deneyimdir. Tüm iş birimlerinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir yapıda olmak çoğu zaman kıt olan kaynakları doğru yerlerde kullanmak açısından çok zorlayıcıdır. Öncelikleri iyi belirleyebilmek, kurum ihtiyaçlarını yakından bilmek ve birçok tecrübeye sahip olmayı gerektiriyor.
Dijitalleşme ihtiyaçlarının ve hevesinin giderek artması BT departmanlarının ve BT altyapılarının her duruma hazırlıklı olmasını gerektiriyor. Kurum dışındaki dünya zaten hep zorlayıcıydı, artık kurum içi gerçekler de giderek daha hızlı değişiyor. Biz TYH’ de BT olarak yirmi yıla aşan çalışmalarımızda en büyük dönüşüm kararımızı 2012 yılında aldığımız sunucularımızın son yerleşik sunucu yatırımımız olduğuna karar vererek yaptık. O gün itibariyle sistem odalarına yaptığımız yatırımların ekonomik ömürleri doluncaya kadar tüm sistemlerimizi buluta taşımak için adım adım çalıştık. Bu vizyonla birçok kurumdan önce hayalimiz olan boş sistem odaları hayalimizi gerçekleştirdik. Uzaktan çalışmanın henüz konuşulmadığı zamanlarda bile TYH üretim dışındaki bütün faaliyetlerini uzaktan yapabilir bir altyapıya kavuşmuştu.
Her sistem odamızda istediğimiz tek şey ağ cihazlarıydı. Yatırımlarımızı LAN, WAN ve bunların güvenliğini sağlamak için yönlendirdik. Ağ dışında hiçbir şeye ihtiyaç duymama prensibiyle kaynaklarımızı veri merkezine ve buluta taşımaya hazırlandık. İlk olarak 2012’den itibaren yedeklerimizi dışarı taşıyarak işe koyulduk. Ardından Microsoft ile görüşmeler yaptık ve kiralama yöntemiyle Azure kredi desteklerini kullanarak bazı sistemlerimizi Microsoft Bulut’a taşıdık. Hem yerel mevzuat gereği hem de fiyat/performans dengelemelerini kurumumuz çıkarına yapabilmek için yerel bir veri merkezine de ihtiyacımız olduğuna karar verdik. Böylece hibrit bir sistem oluşturduk. Bugün bazı sistemlerimiz MS Bulut’da, bazıları ise veri merkezinde bulunuyor. Hibrit sistemler döviz ya da Türk Lirası seçeneklerini değerlendirmemiz açısından da bize farklı fırsatlar sağlıyor. Sonuç olarak çalışma hayatının mobile döndüğü, firmaların çalışma alanlarının dağıtık olduğu koşullar, sistemlerin merkeziyetlerinin kesintisiz ve birbirine eş performanslarda olması açısından alışageldiğimiz yerleşik sistemlerin dönüşmesi ihtiyacını doğuruyor.”