‘Verimlilik Stratejisi ve Eylem Planı’ geliyor
4. Ulusal Verimlilik Kongresi, Ankara’da düzenlendi.
Kongrede verimlilik; imalat sanayi odağında işgücü, sermaye, enerji, teknoloji, iş sağlığı güvenliği, temiz üretim gibi konular bağlamında ele alındı. Ayrıca makro ekonomik analizlerle hizmetler, tarım ve kamu sektörlerinin verimlilik sorunlarına da yer verildi.
Kongrenin açılış konuşmasında; Verimlilik Genel Müdürü Anıl Yılmaz,“Verimlilik artışı henüz istenen düzeyde değil. Bunun için orta ve uzun vadede politikaların oluşturulması gerekiyor. Verimlilik Stratejisi ve Eylem Planı 2014 yılı başında uygulamaya konulacak” dedi.
Bakan Ergün de 2023 hedeflerine ulaşmak için verimlilik esasına göre sistemler ve altyapılar geliştirilmesi gerektiğini belirtti ve “Verimliliği artırıcı yasal ve teknik düzenlemeler en önemli hususlardan biri olarak görülmeli. Verimlilik için girdilerden çok çıktılara ve onun niteliğine bakmak gerektiğine inanıyorum. Sadece teknik değil insan verimliliğinin artırılmasına da odaklanılmalı. Yeni bir sıçrama yapma şansımız var; doğru adımları doğru zamanda doğru yapmak gerekiyor. Hayatın her alanında verimlilik esasına göre çalışmalıyız. Bugün kamunun verimli bir şekilde çalıştığını söyleyemeyiz. Teknoloji verimliliği artırıyor ama mesele sadece teknolojide değil. İnsanın da moral ve motivasyona sahip olması gerekiyor” şeklinde konuştu.
KOSGEB Programları’ndan yararlanan KOBİ’lere finansal destek
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla bankalar ile Kredi Garanti Fonu arasında ‘Eş Finansman Kredi Programı Protokolü’ imzalandığını açıkladı.
Protokol ile KOSGEB desteklerinden yararlanan şirketlerin çok daha cazip şartlarda kredi olanaklarıyla buluşacağını kaydeden Bakan Ergün, “Eş Finansman Kredi Programı Protokolü ile KOBİ’lerimiz ve girişimcilerimiz, projelerde kendilerinin üstlenmeleri gereken finansmana çok daha cazip şartlarla ulaşabilecekler. Kredilerde vade süresine bakılmaksızın aylık faiz ya da kâr payı oranı, bu yıl sonuna kadar yüzde 1,09 olacak. 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren geçerli olacak faiz ya da kâr payı oranı, her dört ayda bir uygulanmak üzere bankalarla yapılan yazılı mutabakatla belirlenecek” dedi.
KOSGEB’in; KOBİ Proje Destek Programı, Tematik Proje Destek Programı, İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı, Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı ve Girişimcilik Destek Programları’ndan yararlanan KOBİ’ler bu yeni protokolün şartlarından istifade edebilecek.