DevOps alanında AI, ML, DevX, DevSecOps ve FinOps öne çıkacak
Küresel bazda müşterilerine DevOps danışmanlığı, dijital dönüşüm, uygulama geliştirme ve büyük veri çözümleri sunan ANKASOFT, iş ortakları ile yaptığı çalışmalardan elde ettiği gelişmeleri paylaştı. ANKASOFT CEO’su İsmail Yılmaz, yapay zeka (AI) ve makine öğrenmesi (ML), geliştirici deneyimi (DevX), güvenlik (DevSecOps) gibi konuların, 2024 yılında DevOps pratiklerinde nasıl bir rol oynayacağını ve bu trendlerin iş dünyasına nasıl yansıyacağını anlattı.
Farklı araştırma kuruluşları tarafından yayınlanan raporlar, benzer beklentilerin tüm Avrupa ülkelerinde de geçerli olduğunu gösteriyor. DevOps pazarına dair yayınlanan rakamlara göre, 2023 yılında DevOps Pazarı yaklaşık 10 milyar dolar büyüklüğe sahip olup, 2024-2030 döneminde eksponansiyel bileşik büyüme ile 25 milyar dolara ulaşacağı önögörülüyor. DevOps’un, hızlı ve kaliteli hizmet sunumunu gerçekleştirmek ve kuruluşların yanıt verme yeteneğini ve değerini artırmak amacıyla kurumsal kültür, iş otomasyonu ve platform tasarımında çok yönlü değişiklikleri ifade ettiğini söyleyen İsmail Yılmaz, şu anda Türkiye’de telekomünikasyon, finans, bankacılık, ödeme sistemleri, sigortacılık, üretim ve oyun sektörlerinde DevOps uygulamalarına yatırımların arttığını ve bu sektörlerde hizmet verdiklerini açıkladı.
“ANKASOFT olarak, AI ve ML, DevOps süreçlerinin daha verimli ve otomatik hale gelmesinde kritik bir rol oynamaya başladığını görüyoruz” diyen İsmail Yılmaz’a göre, otomatik hata tespiti, kod kalitesinin artırılması ve performans optimizasyonu, AI ve ML’in DevOps’a katkıda bulunacağı başlıca alanlar arasında. AI destekli kod inceleme araçları, geliştiricilerin yazdıkları kodu gerçek zamanlı olarak analiz ederek, potansiyel hataları ve performans sorunlarını tespit etmelerine olanak tanıyor. İsmail Yılmaz’a göre, bu da hem uygulama kalitesini artırıyor hem de uygulamaların tamamlanma süresini kısaltıyor. ML tabanlı sistemler, log ve hata raporlarından elde edilen verileri analiz ederek, beklenmedik hataların ve performans darboğazlarının önceden tespit edilmesini sağlıyor. Bu da hata çözüm süreçlerinin hızlanmasına ve sistem kesintilerinin azalmasına yardımcı oluyor.
Geliştirici deneyimi (DevX) ve DevOps buluşması
Geliştirici verimliliği ve yazılım geliştirme süreçlerindeki memnuniyetin artırılmasıyla ilgili bir yaklaşım. “DevOps, geliştiricilere yönelik araçlar ve süreçlerin bütünleşik bir şekilde sunulduğu bir çerçeve” tanımını yapan İsmail Yılmaz, şöyle devam etti:
“DevOps ve DevX’in birbirlerini tamamlayıcı olduğu alanlar. ANKASOFT olarak, hemen hemen tüm müşterilerimizde bu ihtiyacın ortaya çıktığını görmekteyiz. Geliştirici dostu araçların sağlanması, geri bildirim döngülerinin etkinleştirilmesi ve kod hatalarının erken tespiti konusundaki ihtiyaçları karşılamak önemli bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkacak. Güvenlik, yazılım geliştirme ve dağıtım süreçlerinin ayrılmaz bir parçası haline geldi. DevSecOps, güvenliği yazılım geliştirme yaşam döngüsünün her aşamasına entegre ederek, güvenlik ihlallerini önlemeyi ve daha güvenli uygulamalar oluşturmayı hedefliyor. Güvenlik kontrollerinin, kod yazım aşamasından başlayarak, CI/CD süreçlerine ve canlı ortamlara kadar entegre edilmesi, güvenlik standartlarına uyumun sağlanmasına yardımcı oluyor. Otomatik güvenlik taramaları ve kural tabanlı güvenlik uygulamaları, güvenlik politikalarının uygulanmasını kolaylaştırırken, konteyner güvenliği, güvenlik otomasyonu ve orkestrasyon, güvenlik eğitimi ve farkındalık programları gibi konuların önemi artıyor. Sonuç olarak, 2024 yılı, DevOps alanında AI, ML, DevX, DevSecOps ve FinOps gibi konuların öne çıkacağı ve bu trendlerin yazılım geliştirme ve dağıtım süreçlerini daha verimli, güvenli ve maliyet etkin hale getireceği bir yıl olacak. Bu gelişmeler, teknoloji sektöründe çalışan firmalar ve müşteriler için yeni fırsatlar sunacak ve sektörün genel verimliliğini artıracak.
ANKASOFT olarak 26 kişilik bir mühendislik kadrosuyla, Türkiye, Körfez Bölgesi, Suudi Arabistan ve Avrupa’da hizmet veriyoruz. 2023 yılında 10 milyon TL ARGE yatırımı yaptık. 2024 yılında 25 milyon TL olarak ARGE yatırımımızı bütçeledik. Kabiliyetlerimizin yanı sıra müşterilerimizin bizi en çok tercih etmelerindeki nedenlerin başında hızlı ve kaliteli hizmete ulaşabilmeleri olarak görüyoruz. Projelerimizde tüm detayları ve sıkça karşılaşılan soruları proje özelinde hazırladığımız Viki-Internal uygulamasıyla ulaşılabilir kılmak gibi özgün uygulamalar da sunmaktayız.”