WhatsApp ilk tercih
Türkiye’de akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayar ya da netbook cihazları üzerinden internete bağlanma oranı yüzde 42 arttı ve kullanıcılar 55 yaş üzerine çıktı.
Gelişmekte olan ülkelerde kullanıcıların geleceğe dair mobil cihaz satın alma eğilimleri, gelişmiş ülkelere göre daha yüksek bir trend gösteriyor. Gelişmiş ülkelerde akıllı telefon satın alma oranı yüzde 30'ken gelişmemiş ülkelerde 63 oranında satın alınıyor. Bu oran dizüstü bilgisayarda 23/ 53, tablette ise, 19/ 51 oranında kıyaslanabilir.
Dünyada kullanılan tabletlerin yalnızca yüzde 20’si 3G ve 4G ile internete bağlı iken, neredeyse yarısının ekranı 23 cm’den küçük. 2013 yılı sonu itibariyle Dünya’da 180 milyon adet tablet satılması bekleniyor.
2013 yılının 3. çeyrek verilerine göre, dünya genelinde 222 mobil operatör LTE teknolojisine geçiş yaptı. Bu rakamın, yılsonunda 260 olması beklenirken; geçtiğimiz yıl ile karşılaştırıldığında neredeyse yüzde 100’lük bir artış yaşandığı görülüyor.
En çok WhatsApp tercih ediliyor
2013 yılının başlarında, anlık mesajlaşmanın, hızlı mesaj (SMS)’i geçmesi, raporda öne çıkan önemli değerlendirmelerden bir diğerini oluşturuyor. Anlık mesajlaşmanın bu denli hızlı yayılmasının bir nedeni olarak OTT (Over-the-top) trendi gösterilirken, SMS hizmet sağlayıcılarının 2013 yılında beklenen gelirlerinin neredeyse 5’te biri olan 32 milyar dolarlık bölümünü anlık mesajlaşmaya kaptırdıkları tahmin ediliyor. Yine de SMS gelirlerinin, 2015’e kadar artarak devam etmesi bekleniyor. Araştırmaya katılan kullanıcıların belirli bir fiyat ödeyerek sınırsız hizmete sahip olmak istedikleri uygulamaların başında ise WhatsApp geliyor. Bu listede WhatsApp dışında Blackberry Messenger, LINE, Kakao Talk ve QQ uygulamaları bulunuyor.
Türkiye’ye bakıldığında ise, akıllı telefonlar aracılığıyla anlık mesajlaşma uygulaması kullananların oranı yüzde 56 olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye, bu oranla Almanya (yüzde 43), Brezilya, İngiltere , Rusya , Amerika , Belçika ve Fransa (yüzde 15) gibi ülkeleri geride bırakıyor. Anlık mesajlaşmanın en çok kullanıldığı ülkenin ise yüzde 83 oranıyla İspanya olduğu belirtiliyor.
55 üzerine çıktı
Tarihsel olarak, yaşlı kullanıcıların gençlere göre teknolojik cihazlara daha geç adapte olduğu miti günümüzde kırılıyor. Ankete göre, özellikle gelişmiş ülkelerde yaş ortalamasının yüksek olması göz önüne alındığında, 55 yaş üzeri grupta akıllı telefon kullanımının arttığı görülüyor. Bu grupta telefon satın alımı, hediye yolu veya eski telefonların artık piyasada olmaması ile ilişkilendirilse de, bu kararın bilinçli bir tercih olduğu değerlendiriliyor. Kullanıcıların profili incelediğinde ise, gelişmiş ülkelerde 18-34 yaş arası kullanıcıların yüzde 50’den fazlası anlık mesajlaşma uygulaması kullanırken; bu oran Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde yüzde 63’ün üzerine çıkıyor. 55 yaş ve üzeri gruplara bakıldığında ise gelişmiş ülkelerdeki kullanıcıların oranı yüzde 29 iken, gelişmekte olan ülkelerdeki anlık mesajlaşma kullanım oranı yüzde 49’a kadar çıkıyor. Ülkeler bazında incelendiğinde ise, örneğin Türkiye’de, tüm kullanıcılar nezdindeki akıllı telefon penetrasyonu yüzde 67 iken, sadece 45 yaş ve üzeri gruba ilişkin oranın yüzde 53’e çıktığı görülüyor.
Hızlı teknoloji gelişiminin hayatımıza getirdiği bir diğer durum ise kullanılan telefonun belirli aralıklarla değiştirilmesi olarak karşımıza çıkıyor. Kullanılan telefonun yenisiyle değiştirilmesi süresi, 18-24 yaş arası grupta 14 ay iken, 55 yaş üzeri grupta 2 yıla kadar çıkıyor. Küresel Mobil Kullanım Araştırması, bu verilerle, mobil cihaz ve bu cihazlar için uygulama üreten şirketlerin, 55 yaş üzeri kitleyi de hedef gurubu içerisine alması gerektiğinin önemle altını çiziyor.