eTR, katma değer sağlıyor
• Dışişleri Bakanlığı e-vize:
Konsolosluklar yılda 600 bin vize veriyordu. 11.5 milyon kişi, havaalanında vize alıyordu. Vize şimdi artık 7/24. Harçları da aynı para biriminde toplanıyor.
• Ekonomi Bakanlığı Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS)
Ticari kalite kontrollerine tabi tarım ve sanayi ürünleri güvenlik denetimi kağıtsız yapılır oldu. 22 bin kayıtlı firma, 31 bin kullanıcı. Sistemle 750 bin kadar denetim başvurusu ve 6 milyon kadar belgeden tasarruf sağlandı. TAREKS, 2013 Avrupa Kamu Sektörü Ödülü (EPSA) yarışmasında Birinci Kategoride finale de kaldı.
• Sosyal Güvenlik Kurumu Görüntü Paylaşım Projesi
Genel Sağlık Sigortası kapsamında tomografi ve manyetik rezonans görüntüleri, hastaneler arasında çevrimiçi paylaşılabiliyor. Kişinin, her gittiği hastanede bu çekimleri yeniden yaptırmasına paydos.
• Seferihisar Belediyesi e-ticaret projesi
Ev kadınlarının ürünleri ve elişlerini, topladıkları yemeklik otları e-ticaretle pazarlasınlar diye bu girişim: SeferiPazar. Halen 80 üretici kadın, 120 ürünle satış yapıyor. 2016 Ekim’ine kadar üretici sayısının 160’ı, ürün kaleminin 300’ü aşacağı hesaplanıyor.
• Yalova Belediyesi Zamandan ve Mekandan Bağımsız Kamu Yönetimi (ZAMBAK)
Bütün hizmet ve görevler süre ve sorumlu kişi bakımından tanımlandı. İmar durumu, ruhsat talebi, ödemeler, müracaatlar vb., sistemle zamana ve mekana bağımlı olmaktan çıktı. İş, gidilen yer değil, yapılan şey haline geldi.
• Kocaeli Belediyesi Mobil Arıza Takip Sistemi
Her yapının yerini gösteren sayısal harita verileri “altlık olarak” kullanılarak yazılımı yapıldı. Vatandaşın adres ve yer tarifi güncel elektronik harita üzerinden noktasal olarak belirlendi. Kendisine atanan işi, tabletinin ekranında gören saha personeli; arıza adresine en kısa yolu görüp hızla ulaşabiliyor.
• En iyi gelişim gösteren proje: Maliye Bakanlığı Kamu Personel Harcamaları Yönetim Sistemi
Kurumdan personel bordrosu almış olsalar 1,5 milyon kağıt kullanılacaktı. Yıllık tutarı 7 milyon TL kadardı. Bunca kağıdın karşılığı 1,401 ağaç ediyordu. Bu sistemle ağaçlar ayakta kaldı. İşler hızlandı.
• Özel Ödül: Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Ceylanpınar Sulama Projesi
İki yılda bir ekilen arazide hektara 2-2,5 ton ürün alırken, şimdi her yıl ekiyorlar. Hektar başına 5-6 ton ürün alıyorlar. Bilimsel sulamayla oldu bu iş. Dünyadaki bir sahadaki en geniş alanda yapılan, en modern ve en yüksek teknolojinin kullanıldığı modern sulama sistemini kurdular. Guinness Rekorlar Kitabı’na başvurdular.