Oyunseverlere 5 güvenlik ipucu
Oyun severler 2013’te 11,7 milyon kez saldırıya uğradı. Türkiye, listenin 7. sırasında yer alıyor. Bu nedenle oyun severlerin doğru önlemleri alması, yeterli korumaya yatırım yapması ve karşı karşıya oldukları bir dizi tehditten haberdar olmaları artık şart.
PlayStation 4 ve Xbox One’ın lansmanlarından sadece birkaç gün sonra,
Oyunculara kötü haber Kaspersky Lab’den geldi. Kullanıcılar her gün oyunlarla ilgili ortalama 34.000 kötü amaçlı yazılım saldırısına uğruyor. Yılbaşı yaklaşırken yüz binlerce kişinin hediye olarak oyun alması beklenirken, dünyanın uç nokta koruma çözümlerinde lider şirketi Kaspersky Lab uzmanları da kullanıcılara bu konuda tedbir almalarını tavsiye ediyor.
Saldırıların odağı Rusya
1 Ocak–Aralık 2013 arası dönemde en ağır darbeyi, korsanların 8.813.050 teşebbüsü ile karşı karşıya kalan Rus oyun severler aldı. İkinci sırayı 503.947 teşebbüs ile Vietnam alırken, bu ülkeyi 376.058 teşebbüsle Çin izliyor. Türkiye’nin de içinde bulunduğu listede yer alan ilk 10 ülke şu şekilde sıralanıyor.
• Rusya Federasyonu: 8.813.050
• Vietnam: 503.947
• Çin: 376.058
• Hindistan: 207.245
• İspanya: 139.078
• Polonya: 127.583
• Türkiye: 121.164
• Tayvan: 97.843
• Tayland: 92.914
• İtalya: 75.155
Oyun severler, sistemlerinde farklı dijital teşebbüslerle karşı karşıya kalıyor. Yeraltı forumları ve portallar, “Steam” gibi kullanıcıların oyun hesaplarına erişim bilgilerini satan siber suçlular ile kaynıyor. Kullanıcı adı ve parolası pazarı, bizzat oyun şirketlerine yapılan saldırılar ile güçlenip çeşitleniyor. Bu yılın başlarında, Kaspersky Lab bir dizi son derece büyük çevrimiçi oyun yapımcısının hedef alındığı, kaynak kodları ve diğer değerli verilerin çalındığı büyük çaplı bir casusluk kampanyası da tespit etti.
Kötü amaçlı yazılım türleri, Minecraft gibi çok büyük popülariteye sahip belirli oyunları hedefliyor. Bu yılın başlarında, Java kullanılarak yapılan sahte bir Minecraft aracı, oyunculara diğer kullanıcıları yasaklamak gibi güçler vermeyi vaat ederek, arka planda kullanıcı adları ve parolalarını çaldı. Bu yılın başlarında, Grand Theft Auto V piyasaya sürüldüğünde, çeşitli sitelerde rekorlar kıran bu oyuna ücretsiz erişim için indirilecek sahte dosyalar sunuldu. Ancak oyunu almaya çalışan kullanıcıların eline geçen tek şeyin kötü amaçlı yazılım olması, kurbanların aklının güçlü isimler ile çelinerek kötü amaçlı kodları indirmelerinin sağlandığı vakaların klasik bir örneği oldu.
Tabii bir de kimlik hırsızlığı gibi tipik dolandırıcılıklar var. Büyük bir oyunun piyasaya her sürülüşünde çok sayıda e-posta etrafta dolaşmaya başlayarak, yılbaşında indirim veya ucuz oyun malzemeleri vaadiyle kullanıcıları kandırarak, veri veya paralarını çalmaya teşebbüs ediyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Kaspersky Lab Küresel Araştırma & Analiz Ekibi’nden Christian Funk, “Oyunların hayran kitlesindeki hızlı artış, aynı zamanda potansiyel kurban sayısında da yükselişe neden oluyor. Siber suçlular gerçekleştirdikleri saldırılara çok büyük çaba harcıyor ve bunların karmaşıklık seviyesinde ciddi bir yükseliş gözlemleniyor. Yılbaşı gibi çok sayıda yeni oyunun piyasaya sürüldüğü zamanlarda, oyun severlerin güvenlik konusuna özellikle dikkat etmesi gerekiyor” diyor.
Oyunseverlere 5 önemli ipucu
Bu nedenle oyun severlerin doğru önlemleri alması, yeterli korumaya yatırım yapması ve karşı karşıya oldukları bir dizi tehditten haberdar olmaları artık şart. Kaspersky Lab, oyun severlere 5 adımda güvenliği sağlamanın yollarını sunuyor.
1. Gerçek olamayacak kadar iyi görünen herhangi bir teklife sakın tıklamayın.
Size bir teklif gönderildiğinde, herhangi bir bağlantıya tıklamadan veya bilgi vermeden önce, gönderenin güvenilir olduğundan emin olun. İçinizde herhangi bir şüphe varsa, gönderen olduğu iddia edilen şirket ile doğrudan temasa geçin.
2. Tüm oyun hesaplarınızda güçlü ve çeşitli parolalar kullanın.
Bu yıl da gördüğümüz gibi, oyun şirketlerinin siteleri istismar edilerek, giriş bilgileri sızdırılabiliyor. Eğer farklı sitelerde aynı bilgileri kullanıyorsanız, bir giriş bilgisinin çalınması, aynı parolanın kullanıldığı tüm farklı hesapların risk altına girebileceği anlamına geliyor. Basit fakat akıllı bir koruma sağlayacak olan bir parola yöneticisine yatırım yapmayı değerlendirin.
3. Kaliteli bir anti-virüs programı satın alın.
Dışarıda oyunlara yönelik sayısız kötü amaçlı yazılımın bulunduğu ve gitgide karmaşık hale geldiği düşünüldüğünde, buna karşı aynı düzeyde korumaya ihtiyacınız olacak. Şayet en akıllı kötü amaçlı yazılımların sisteminize sızmasının önüne geçmek istiyorsanız, imza tabanlı tespitin ötesine geçebilen anti-virüs programlarına ihtiyaç duyacaksınız.
4. Kimlerle arkadaş olduğunuza dikkat edin.
Günümüzde sanal dünyada yeni arkadaşlar edinmek kolay olsa da, herkes pek de masum değil. Sizden kişisel bilgilerinizi isteyenlere karşı dikkatli olun, zira sadece sizinle temasa geçmekten çok daha fazlasının peşinde olabilirler.
5. Oyunları sadece meşru satıcılardan temin edin
Şayet bir oyunun yasadışı bir kopyasını indiriyorsanız sadece yasaları ihlal etmekle kalmayıp, makinenize kötü amaçlı yazılımlar sokma riskini de alıyorsunuz demektir. Suçlular sıklıkla kötü amaçlı yazılımları oyun dosyaları adı altında sunmaktadırlar.