Sektör, ‘TBD Sayısal Gündem 2020 Uzmanlık Grupları’na bekleniyor
Türkiye Bilişim Derneği’nin 28-29 Kasım tarihinde Ankara’da düzenlediği 30. Ulusal Bilişim Kurultayı’nda ‘TBD Sayısal Gündem 2020’ paneli düzenlendi. Panelde; açıklanan ana hedef ve uzmanlık gruplarına, sektörün katılımı ve desteği için çağrı yapıldı.
Avrupa Birliği, ‘Digital Agenda for Europa’ ile, topluluğun bilişim teknolojilerinden yararlanarak kalkınması, sosyal kültürel seviyesi ve yaşam kalitesinin artırılması için 2020 yılına kadar bir dizi eylem planı oluşturdu. AB, bu eylemlerin ilerlemesini yıllık skorlama yöntemi yoluyla takip ediyor. Ülkemizin de benzer bir Sayısal Gündemi ve Ajandası’nın olması ve Türkiye’nin ‘BT skorbordunun oluşturulması gerektiğini düşünen TBD, ‘TBD Sayısal Gündem 2020 Uzmanlık Grupları’nın oluşturulmasına karar verdi. 7 ana hedefe, 39 ayrı uzmanlık konusunda oluşturulan gruplarda yaklaşık 400 uzman, 2020 yılına kadar gönüllü olarak çalışacak. Gruplar, ‘Türkiye’nin Sayısal Gündemi’ni oluşturup nabzını tutacak ve Türkiye’nin geleceğini şekillendirecekler.
Bütün dünya ekonomik savaşını ‘teknolojik öncülük yapmak’ için veriyor
Konuyla ilgili düzenlenen panelde TBD Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Menteş, “ ‘Sayısal Gündem 2020’ AB’nin bir inisiyatifi. Bu toplantıda bulunanlar Türkiye bilişim tarihinin değişimine şahit olacaklar. Bütün dünya şu anda ekonomik savaşını teknolojik öncü olmak için veriyor. AB’nin bu inisiyatifi ile ilk hedefi; sayısal tek pazar yaratmak. TBD olarak Türkiye’de bu inisiyatifi almasına karar verdik çünkü burada alınan aksiyonların Türkiye’de muhatabı bulunmuyor. Bir Koordinasyon Heyeti kurduk. Türkiye’nin geleceği için zor bir görev ama yapmamız gerekiyor. ‘Bu konunun tek sorumlusu biziz’ yaklaşımı sona erecek. Bu düşünce ilk kez Dijital Türkiye Platformu’nda ele alınmıştı” açıklamasını yaptı.
Kamusal alanda BT kullanımından sayısal tek pazara
‘TBD Sayısal Gündem 2020 Ana Hedef Grupları’ ve Hedef Koordinatörleri;
• Ar-Ge ve İnovasyon / Prof.Dr. Nazife Baykal
• Birlikte Çalışabilirlik / Hakan Demirtel
• Güven ve Güvenlik / Prof.Dr. Mustafa Alkan
• Hızlı ve Ultra Hızlı İnternet Erişimi / Yücel Bağrıaçık
• Kamusal Alanda BT Kullanımı / Prof.Dr. Türksel Kaya Bensghir
• Sayısal Okur Yazarlık ve BT Yeteneği / Remime Koçoğlu
• Sayısal Tek Pazar / Yrd. Doç. Dr. Muammer Ketizmen
olarak belirlendi. TBD’nin web sitesinde ana hedef gruplarının yanı sıra uzmanlık grupları hakkında bilgi ve başvuru formu da bulunuyor.