Çalışanlar, Noel Baba’dan zam bekliyor
2014’te tüm dünyada çalışanların yüzde 58’i maaş zammı yüzde 48’i ise yıl genelinde bir seferlik ikramiye bekliyor.
Dünyadaki çalışanların yarısı 2014 yılında ülkelerindeki ekonomik durumun iyileşeceğini umut ediyor. Randstad Global İş Dünyası Eğilimleri Raporu’na göre yeni yılda dünyadaki çalışanların yüzde 58’i ücret artışı, yüzde 48’i ise yıl genelinde bir seferlik ikramiye almayı bekliyor. En çok zam bekleyenler yüzde 84’le Latin Amerikalı ve yüzde 75 ile Asya’daki çalışanlar olarak sıralandı.
Türkiye’de durum ne?
Türkiye’nin de dahil olduğu rapora göre yeni yılda çalışanların yüzde 58’i ücret artışı, yüzde 48’i ise yıl genelinde bir seferlik ikramiye almayı bekliyor. Türkiye’de yüzde 58 zam beklerken, çalışanların ikramiye beklentisi yüzde 55 oranında. Türkiye’deki çalışanların zam beklentisi geçen sene yüzde 77 oranındaydı. Türkiye’deki çalışanların maaş zammı beklentileri geçen yıla oranla, yüzde 9 düşmüş. Ancak çalışanların yüzde 68’i ekonomik gelişmelerde iyileşme bekliyor. Türkiye’deki çalışanlar, aralarına katılan yabancı çalışanların işlerine daha fazla değer kattığını belirtiyor.
32 ülkeyi kapsayan 18-65 yaş aralığında binlerce çalışan ile gerçekleştirilen Workmonitor araştırmasına göre, 2014 beklentileri en olumlu olan çalışanlar yüzde 84 oranıyla Hintliler. Doğu Avrupa ülkelerinin çalışanları, 2012 yılına nazaran yeni yıldan çok daha olumlu beklentiler içerisinde. Güney Avrupa ülkelerindeki çalışanların ekonomik iyileşme beklentileri çok yüksek değil. Latin Amerika’da Şilililer, Meksikalılar ve Arjantinliler de yeni yıla çok daha olumlu bakıyor.
En azından bir ikramiye bekleniyor
Çalışanların yüzde 48’i 2014 yılında finansal bir ödül ya da bir seferlik ikramiye almayı umut ediyor. Türkiye’deki çalışanların yüzde 55’i ikramiye bekliyor. İkramiye beklentisi yüzde 85 ile Hong Kong’ta en yüksek değerde. Beklentinin en düşük olduğu ülkeyse yüzde 11 oranıyla ile İsveç. Randstad Türkiye Genel Müdürü Altuğ Yaka “Geçtiğimiz yılın aynı döneminde gerçekleştirdiğimiz araştırmada, çalışanların yüzde 60’tan fazlası kendi ülkelerindeki ekonomik durumu ‘kötü’ olarak nitelendiriyordu. Bu yılki öngörüler çok daha iyimser. Erkek çalışanların ekonomiyi kadın çalışanlara nazaran daha iyimser değerlendirmesiyse değerli bir veri oldu” açıklamasını yaptı.