2024’te buluta geçiş için 5 neden
Yeni kurulan şirketlerden büyük holdinglere kadar her işletme aynı sorunla karşı karşıyadır: Verimli bir BT altyapısı nasıl oluşturulur? Geçmişte bu sorunu çözmek için fiziksel sunucuların satın alınması ve bakımı için önemli harcamalar yapılması gerekiyordu. İnternetin gelişmesiyle birlikte uygun bir alternatif ortaya çıktı: Bulut hizmetleri. BT’deki “bulutlar”, verileri depolamanıza, işlemenize ve yönetmenize, ağları optimize etmenize ve dijital altyapınızı tamamen düzenlemenize olanak tanıyan teknolojilerdir.
İşletmeler neden buluta geçmelidir?
Basit bir ifadeyle, buluta geçiş iş verilerinin, uygulamaların ve BT kaynaklarının yerel sistemlerden bir bulut sağlayıcısı tarafından sağlanan ve yönetilen uzak sunuculara taşınması anlamına gelir.
Peki neden giderek daha fazla şirket bulutu tercih ediyor? Gelin size bulut çözümlerinin temel avantajlarından ve işinizin gelişimini nasıl etkileyebileceklerinden bahsedelim.
1.Esneklik ve ölçeklenebilirlik
Bulut hizmetleri, şirketlerin değişen pazar koşullarına hızla uyum sağlamasına, kaynakları gerektiği gibi ölçeklendirmesine ve iş yüklerini verimli bir şekilde yönetmesine olanak tanır.
Küçük bir startup olarak başladığınızı, ancak proje geliştikçe teknik gereksinimlerinizin de arttığını düşünelim. Daha fazla müşteri var, sitedeki iş yükü artıyor ve başlangıçtaki kaynaklar doğal olarak artık yeterli değil. BT altyapısını kendiniz sağlamaktan sorumlu olduğunuz klasik bir senaryoda, çok sayıda zorlukla yüzleşmeniz gerekir: Yeni ekipman satın almak, teknik personel sayısını artırmak vb. Bu tür süreçler ek finansal yatırımlar gerektirir ve elbette değerli zamanınızı boşa harcar. Bulut hizmetleri bu sorunu çözer ve uzun süre beklemeden bilgi işlem gücünün anında ölçeklendirilmesini sağlar. Örneğin, bulut sağlayıcısı Serverspace’in kontrol panelini kullanarak CPU, RAM, SSD ve kanal genişliği gibi bulut sunucu yapılandırmalarını istediğiniz zaman bir dakika içinde değiştirebilirsiniz.
2.Tasarruf
Buluta geçiş, altyapı için sermaye harcamalarını azaltır. Günümüzün bulut sağlayıcıları kullandıkça öde modeli sunar ve gerçekten kullandığınız kaynaklar için ödeme yapmanıza olanak tanır. Fonlar her saat veya birkaç dakikada bir borçlandırılabilir.
Kendi BT altyapınızı sağlamak zorunda olmamak operasyonel maliyetleri önemli ölçüde azaltır. Bulut sağlayıcıları güncellemeler ve bakım için tüm sorumluluğu üstlenir ve siz de büyük BT departmanlarını destekleme ihtiyacını ortadan kaldırırsınız.
İşletme maliyetlerine ek olarak, bulut sabit varlık miktarını optimize etmenizi sağlar, çünkü sunucu odaları, sunucular, depolama, kontrolörler ve diğer bileşenler sağlayıcının mülkiyetindedir ve müşteri tam olarak kiralık bilgi işlem gücü satın alır.
Buna ek olarak, şirket elektrik ve alandan tasarruf eder. Sunucu odaları önemli enerji maliyetleri ve ekipman yerleşimi için alan gerektirir. Bulut çözümleri sayesinde değerli fiziksel alanınızdan tasarruf edersiniz.
3. Güvenlik
Güvenlik faktörü özellikle finansal veriler veya müşterilerin kişisel bilgileri gibi hassas bilgilerle uğraşan şirketler için önemlidir. Hassas verilerin ifşa edilmesi yalnızca mali kayıplara yol açmakla kalmaz, aynı zamanda kuruluşun itibarına da önemli ölçüde zarar verir. Bulut platformları veri şifreleme teknolojilerini kullanır. Serverspace’de bulut mimarisi, fiziksel donanıma bağlanmaya çalışıldığında bile yetkisiz tarafların verilere erişmesini temel olarak engeller. Sızdırılan şifreler veya yetkisiz girişler nedeniyle veri kaybı riskini sıfıra indiren çok seviyeli kimlik doğrulamaya özel önem verilmektedir.
Buna ek olarak, bulut sağlayıcıları izleme ve anomali tespit sistemlerini aktif bir şekilde uygulayarak şirketlerin potansiyel tehditlere hızlı bir şekilde yanıt vermesine ve güvenlik ihlali olasılığını en aza indirmesine olanak tanıyor.
Sağlayıcıların kullandığı modern veri merkezleri, erişim kontrolü, video gözetimi ve doğal afet koruma önlemleri de dahil olmak üzere yüksek düzeyde fiziksel güvenlik sağlamaktadır. Örneğin, Türkiye’de Serverspace depreme dayanıklı bir Veri Merkezinde ekipman barındırmaktadır.
Sanal makinenin kendisi düzeyinde, kullanıcılar veri güvenliğini zaten kendi başlarına sağlarlar. Biz sadece kullanıcının uygulayabileceği önlemleri önerebiliriz.
Kendi fiziksel altyapınız için bu düzeyde bir güvenlik sağlamak, sertifikalı uzmanlardan oluşan bir kadro gerektiren yoğun emek gerektiren bir iştir.
4. Küresel Kullanılabilirlik
Bazı bulut sağlayıcıları, internet bağlantısının olduğu dünyanın her yerinden veri ve uygulamalara erişim olanağı sağlar. Küresel erişilebilirlik, farklı bölgelerde dağıtılmış ekipleri ve ofisleri olan şirketler için kritik önem taşır. Çalışanlar dünyanın farklı yerlerinden bile kolayca bilgi paylaşabilir ve projeler üzerinde çalışabilir.
Bulut sayesinde, fiziksel sunucu konumlarının kısıtlamaları olmadan uluslararası düzeyde çalışabilirsiniz. Bulut çözümleri işinizi yeni yabancı pazarlara genişletmenizi kolaylaştırır.
Bunun da ötesinde, sağlayıcılar farklı ülkelerde veri depolama olanağı sunar. Farklı yetki alanlarındaki güvenlik ve düzenleme kurallarına uyma konusunda endişelenmenize gerek yok.
Hizmetlerin küresel kullanılabilirliği ile ilgileniyorsanız, farklı bölgelerde veri merkezleri olan bulut sağlayıcılarını tercih etmelisiniz. Serverspace, bulut sunucularını 8 ülkede bulunan veri merkezlerinde dağıtmanıza olanak tanır.
5. Yenilikçiliği kucaklamak
Muhtemelen yapay zeka ve makine öğrenimi gibi büyük teknolojiler hakkında çok şey duymuşsunuzdur. Ancak bunların işletmeniz için tam olarak nasıl kullanılabileceğini henüz anlamadınız mı? Bulut platformları gelişmiş araçlara ve hizmetlere anında erişim sağlayarak yeni teknolojileri gerçek dünyadaki iş senaryolarına uygulamak için gereken süreyi kısaltır.
Yenilikçi teknolojiler yalnızca iş süreçlerini otomatikleştirip hızlandırmakla kalmaz, aynı zamanda şirketinizin sürekli değişen bir pazarda rakiplerine ayak uydurmasını sağlar.
Kültürel faktör de önemli bir unsur haline geliyor. Buluta geçiş, işletmeleri yeni fikirlerin, deneylerin ve hızlı adaptasyonun teşvik edildiği yenilikçi bir kültür geliştirmeye teşvik eder.
İşletmemi buluta taşımak için ne yapmam gerekiyor?
Bir bulut platformuna geçmeniz gerektiğine zaten ikna olduysanız, aşağıdaki adımları atmanız gerekir:
- Mevcut altyapınızı analiz edin – mevcut sistemlerinizi, uygulamalarınızı ve verilerinizi değerlendirin ve bunların bağımlılıklarını ve etkileşimlerini belirleyin. Bu, tam olarak neyin taşınacağının belirlenmesine yardımcı olacaktır.
- Hedef belirleme – verimliliği artırmak, maliyetleri düşürmek, güvenliği iyileştirmek ve diğer faktörler gibi buluta geçerek hangi hedeflere ulaşmak istediğinizi belirleyin.
- Bir bulut sağlayıcısı seçme – piyasayı araştırın ve gereksinimlerinize en uygun sağlayıcıyı seçin.
- Veri hazırlama – verilerinizi yapılandırın ve geçiş için hazırlayın.
- Bir geçiş planı geliştirme – geçiş sırasını, kaynakları, sorumlu tarafları ve zaman çizelgesini tanımlayan ayrıntılı bir geçiş planı oluşturun.
- Pilot uygulama – performansı değerlendirmek ve olası sorunları belirlemek için sınırlı miktarda veri veya uygulama üzerinde bir test geçişi gerçekleştirin.
- Çalışan eğitimi – geçiş sonrası operasyonların etkili olmasını sağlamak için personeli yeni teknolojiler konusunda eğitin.
Bulut teknolojisinin kullanımı halihazırda günümüz pazarının ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Bunun da iyi bir nedeni var. Bulut çözümleri, şirketlere dinamik bir dijital dünyada başarılı bir şekilde rekabet edebilmeleri için ihtiyaç duydukları tüm araçları sağlıyor – artan verimlilik ve esneklikten daha düşük maliyetlere ve gelişmiş güvenliğe kadar.
Serverspace, dünyanın herhangi bir yerinden Linux, Windows tabanlı sanal altyapının 1 dakikadan daha kısa sürede otomatik olarak kurulmasını sağlayan bir bulut sağlayıcısıdır. İstemci hizmetlerini entegre etmek için açık API, CLI ve Terraform araçları mevcuttur.