Metro Bilgi Sistemleri Müdürü Cihat Yediyıldız: “Farklı birimlerin birbirini geliştirmesini sağladık”
“Metro İstanbul, 1988 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kent içi raylı sistemlerin işletmeciliğini yapmak üzere kurulmuştur. Faaliyetlerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştirak şirketi olarak sürdüren şirketimiz, İstanbul’daki mevcut metro, tramvay, füniküler ve teleferik hatlarını işletmektedir.
İstanbul genelinde 380,70 km. uzunluğunda kent içi raylı sistem işletmesi bulunmaktadır. Toplam sistem içerisinde 241,35 km. uzunluğundaki 18 hat ile her gün 3 milyonun üzerinde yolcuya hizmet veren Metro İstanbul, hizmet kalitesi ile de dünyada örnek gösterilen markalar arasındadır.
“Pandemi döneminde Sağlıkçılarla birlikte hep sahada olan ve pandeminden en çok etkilenen kurumlar arasındaydık. Pandemi öncesi hatlarımızdan 2.5 Milyon yolculuk gerçekleşirken, hizmetimizde aksamada olmadan giderlerimiz aynı kalmasına rağmen yolculuk sayılarımız %95 oranında azalarak 100 bin civarlarına kadar indi. IT olarak pandeminin başlamasıyla birlikte dijital dönüşüm ve teknolojiyi kullandırmak için birçok dijital çalışma yapılmak zorunda kalındı. Bu çalışmalar şirketlere kazanım sağladı. Her şirkette olduğu gibi Metro İstanbul’da da yüz yüze ve yerinde toplantılar yerine dijital ortam toplantılarını gerçekleştirmek için altyapılar kurulup kullandırıldı. 2024 itibari ile kendi personelimiz ve birlikle çalışan Metro İstanbul ailesi 7000 civarındayız.
Pandemi gibi bir süreç yaşanmadığı için kamu şirketlerinde olduğu gibi masaüstü bilgisayar kullanımı çok fazla idi. Metro İstanbul IT ekibi olarak mevcut durum analizleri yapıldı Uzaktan çalışmaya başlayacak olan kullanıcılarımıza dizüstü bilgisayarlar temin edildi veya içerideki eski olan PC’ler upgrade edilerek kullanılmaları için çalışma yapıldı ancak aniden oluşan bu süreçte hem bütçe hem de zaman olarak kısıtlı zamanda çok hızlı davranmamız gerektiği için sabit çalışacak olan personellerimizin bazılarının evlerine Masaüstü sistemleri de kuruduğumuz oldu. 15 gün gibi kısa bir sürede Microsoft Temas platformunu kurulum ve kullanımına dair online eğitim sistemimizde gerekli eğitimleri aktif edebildik.
30 Adet müdürlüğümüz mevcut bu süreçte bunlardan 16 tanesi Uzaktan çalışmaya başladı. Bu birimlerin iş devamlılığını nasıl ölçeriz, nasıl yönetiriz dediğimiz noktada kendi ürünümüz Mobil Personel Devam Kontrol Sistemi PDKS ürünümüzü ortaya çıkarttık. Biz İstanbul’un her ilçesinde faaliyet gösteren (18 Metro Hattı ve 16 yerleşkesi bulunan) bir şirketiz.
Pandemi zamanında ise 80 civarında olan Metro İstanbul IT ailesi 2024 yılı Mayıs itibari ile farklı 17 ekipten oluşan 110 kişilik büyük bir yapıyız.
Pandemi birçok şirkette büyük sıkıntılar ve iflas seviyesinde zorluklar yaşatırken bir taraf tanda bazı şirket ve ekiplerde çevikleşme ve fırsatlar yaratmıştır. Biz deki bazı fırsatları sırlamak gerekirse;
· Ekiplerin birbirini online ortam üzerinden iletişimini güçlendirdi.
· Daha önceleri sadece yazılım ekiplerinin kullandığı Scrum’ı tüm IT’de gerçekleştirmeye başladık.
· Her ekibin kendi uzmanlık alanı ile ilgili Birim içi eğitim ve organizasyonlar düzenledik.
· Bir çok birimin uzaktan çalışmasını fırsat bilip ihtiyaç analizlerinde daha fazla zaman harcayarak bir çok küçük çaplı pansuman projeler gerçekleştirdik ve bu projelerin diğer Belediye iştiraklerinde de kullanılmasını sağladık.
· Metro İstanbul olarak Lisans giderlerimizi optimize etmek adına bir yazılım konumlandırarak büyük oranda tasarruf sağladık.
Sonuç olarak Her bir sorunun, olayın içinden zaralar olduğu gibi fırsatlardan da kazanç elde etmek için iyi analiz yaparak planlı çalışmak çok önemlidir.
2024 yılına gelmemize rağmen birçok şirket uzaktan çalışmaya devam etmektedir. Bu sürecin Metro İstanbul’a zararı büyük oranda yansımaktadır. Biz yolcu taşırsak kazanç sağlamaktayız. Ancak 2019 ile 2024 yılları kıyas yapıldığında giderlerimiz 10-15 kat artmasına rağmen yolculuk sayılarına bakıldığında 2019 yılında 2,5 milyon yolculuk yapılırken 2024 yılında 3 yeni metro hattı açılmasına rağmen 3 milyon civarındadır.
Uzaktan çalışmalar devam etmese mevcut durumda yolculuk sayımızın 4 milyon civarında olması gerekmektedir.”