Girişimcilerin buluşma noktası; yazılım
Yazılım odaklı girişimciliği destekleme felsefesi, GEMİM Projesi’ni hayata geçiriyor. Hedef, Türkiye’nin yazılım yetkinliğini dünyaya tanıtmak.
Yazılım Sanayicileri Derneği’nin (YASAD) hazırladığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteklediği Girişimcilik Eğitim Merkezi ve İnkübasyon Merkezi (GEMİM) Projesi ile, yazılım odaklı genç girişimciler eğitilip yönlendirilecek, ayrıca ürünlerinin uluslararası pazarlarda yer alabilmesi için yatırımcılar ve sanayicilerle bir araya gelmeleri sağlanacak. GEMİM Projesi; girişimcilere 12 hafta boyunca haftada 10 saatten 120 saat eğitim, ayrıca 144 saat danışmanlık, bunlara ek olarak ofis alanı ve gerek yerli gerekse yabancı yatırımcılarla buluşma imkanı sunacak. 120 saatlik eğitimi tamamlayanlar doğrudan KOSGEB Girişimcilik Sertifikası’nı elde edecek.
GEMİM Projesi’nin yöneticisi ve YASAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Sarılar, özellikle yazılım konusundaki iş fikirlerine yönelik tasarlanan projeye fikir aşamasındaki girişimciler ve şirketleşmiş, ancak 36 aydan daha genç girişimlerin dahil olabildiğini belirtti. Farklı başlıklarda proje çağrıları ile fikir ve ürün sahiplerini merkeze davet ettiklerini söyleyen Sarılar’ın verdiği bilgiye göre, her çağrıda en az 10 şirket ya da 20 girişimci seçiliyor. Kontenjan 40 kişiye kadar artırılabiliyor ve her girişimci ekipten de maksimum 3 kişi alınabiliyor. KOSGEB sertifikası ile elde edilebilecekleri Sarılar şöyle anlattı:
“Toplamda KOSGEB’in verdiği 800 bin TL bilgi ve destek var. Hem proje eğitimleri ve danışmanlık alacaklar hem de buna hak kazanıp şirket pozisyonuna geçecekler. ‘6 ay sonunda ticari ürün vermek üzere bizimle varsanız gelin’ diyoruz. Bu vaadi hayata geçirmeyi kabul eden girişimcilerle çalışacağız. Yazılım odaklı çağrımız var, ama M2M dolayısıyla donanım da işin içine giriyor. Bu tür başlıklarda küresel başarı hedefleyen girişimciler önceliğimiz.”
Dünyaya açılmanın önünde engel yok
Fikir sahiplerine 12 hafta boyunca eğitimler veriliyor. 12 danışmandan da yine üç ay boyunca danışmanlık hizmeti sunuluyor. Bu kapsamda yazılım, donanım danışmanlığı, önyüz tasarım danışmanlığı gibi başlıkların yanında halkla ilişkiler, reklam, satış, pazarlama gibi 12 ayrı konuyu kapsayan, sektöründe deneyimli isimlerden oluşan danışmanlar kadrosu oluşturuldu.
Ürünlerinin dünya çapında pazarlanabilmesi için girişimcilere destek olduklarını söyleyen Sarılar, “Satış ve pazarlama konusunda yönlendirmeler yapıyoruz. Ekonomi Bakanlığı’nın sağladığı Uluslararası Rekabeti Geliştirme Hibe Destek Programı’yla projelerin yurtdışına açılması hedefleniyor. ABD’de 4 bölge, Avrupa’da en az 2 bölgede hem yatırımcı hem ticarileştirme ziyaretleri yapılacak. Fikir ve patent hakkı girişimciye ait. Sadece belli bir süre için geçerli olmak üzere, düşük bir bütçe üzerinden gelir paylaşım modeli uygulanacak. GEMİM’in tek beklentisi bağlantılarla elde edilecek fayda.”
Yazılım başlığında girişimcilerin eğitim alabilecekleri bir merkez oluşturulması hedefiyle toplam 6 aylık program oluşturuldu. Seçilen girişimcilere 6 aylık ofis alanı veriliyor. “Bir eğitim ve kuluçka merkeziyiz” diyen Sarılar, 3 aylık eğitim ve 3 aylık danışmanlık sonunda ürünle hedeflerinin küresel başarı olduğunu belirtti. “Eğitim ve danışmanlık yanında, ulusal ve uluslararası desteklere ulaşmalarında köprü görevi üstleniyoruz” diyen Sarılar’a göre; yazılım ürünlerini dünya çapında satmanın önünde engel yok. Bağlantılar kurulması için 12 akşam yemeği düzenlenecek, ayrıca 4 tane sunum toplantısı olacak. YASAD içindeki sanayiciler ve ihracatçılar birliği içindeki diğer paydaşlar, yani işin ticarileşmesini sağlayabilecek bir ekip de ürün sergisine davet edilecek.
Türk yazılımı dünyaya tanıtılacak
Danışma kurulunda Boğaziçi Üniversitesi ve Okan Üniversitesi’nden öğretim görevlileri bulunuyor. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin kullanıcı deneyimi odaklı laboratuvarını kullanma imkanı olacak. Houston Technology Center’da bir kuluçka merkeziyle de görüşmeler sürüyor. “Girişimciyi her konuda desteklemek istiyoruz ve farklı işbirliklerine devam ediyoruz” diyen Zeynep Sarılar, Microsoft ile işbirliğini buna örnek gösterdi. Farklı uluslararası firmalarla da görüşmeler sürüyor. Yönetim kurulunda da yer alan Rhea Akademi’nin merkezindeki çalışmalara ek olarak, Anadolu’ya açılmak da gündemde. Sarılar şu detayları paylaştı:
“Kalkınma Ajansı dolayısıyla başlangıç İstanbul’dan olmalıydı. Ama asıl hedefimiz Anadolu’ya, farklı illere yayılmak. Yurtdışı bağlantılarımız var ve bizi asıl ayrıştırdığını düşündüğümüz unsur küresel başarı hedefimizin olması. Amacımız Türk yazılımını dünyaya tanıtmak.”